Manchester Terrier

Manchester terrier standard (FCI 71)

Általános megjelenés: Kompakt, elegáns, egészséges és munkaképes kutya, jó szubsztanciával.
Karakter: Serény, éber, vidám, szívesen dolgozik.
Wesen: Éles eszű és hűséges. 
Fej és koponya: A koponya hosszú és keskeny, lapos fejtetővel, ékformájú egyenes profilvonalakkal, kiugró pofaizomzat nélkül, a szemek alatt jól kitöltött, az orr felé elvékonyodó, az ajkak feszesek.
Szemek: Kicsik, sötétek, csillogóak, mandulaformájúak, nem kidülledők. 
Fülek: Kicsik, V-alakúak, a koponyatető fölött megtörtek és lelógóak, szorosan a fejhez simulók.
Fang: Szabályos, rendezett ollós harapás, azaz a felső metszőfogak sora hézag nélkül az alsó metszőfogak sorára nyúlik, és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak.
Nyak: Meglehetősen hosszú, a vállaktól a fej felé elvékonyodik, a tarkó enyhén ívelt, lebernyeg nincs. 
Mellső rész: A vállak tiszta körvonalúak és ferdén elhelyezkedők. A mellkas elölről nézve keskeny és mély. A mellső végtagok teljesen egyenes, jól a test alatt állnak, méretük a testhosszhoz illő.
Test: Rövid, jól ívelt bordákkal, a hátvonal enyhén ívelt, az alsó vonal a bordák mögött enyhén felhúzott. 
Hátulsó rész: erős és izmos, jól szögelt térdízületek, a hátulsó végtagok nem tehénállásúak, a mancsok nem befelé fordulóak.
Mancsok: Kicsik, fél-nyúlmancsok, erőteljesek, jól ívelt lábujjakkal.
Farok: Rövid, a hátív végén tűzött, tövénél vastag, hegyesen végződő. Nem a hátvonal fölé emelve hordott. 
Jármód: Egyenes, szabad és harmonikus jól előre nyúló mellső végtagokkal és a hátulsó végtagok erős toló mozgásával.
Szőrzet: Sűrű, testhez simuló, sima, rövid és fényes, szilárd szerkezetű. 
Szín: Mélyfekete és telt mahagóniszerű cser jegyek az alábbi eloszlásban: A fejen a fang az orrig cserszínű, miközben az orr és az orrhát mélyfekete. Mindkét pofán és a szemek felett található egy-egy cser jegy. Az alsó állkapcsot és a torkot egy tisztán körülhatárolt cserszínű V-formájú folt borítja. A mellső végtagok térdtől lefele cserszínűek, a fekete lábujjak kivételével, és egy tisztán körülhatárolt fekete folt található közvetlenül a mancsok felett (“hüvelykujj-lenyomat”). A hátulsó végtagok belső felülete cserszínű, egy fekete résszel a térdízület magasságában. A farok alsó része szintén cserszínű, akárcsak a végbéltájék, melynek cser jegye olyan keskeny, amennyire csak lehetséges, hogy a farok elfedhesse. Elölről nézve a szügy mindkét oldalán található egy-egy cser jegy. A hátulsó végtagok külső részén a cser jegyek (gatya) nem kívánatosak. A fekete nem keveredhet a cser színnel, és fordítva. A színeknek élesen el kell határolódniuk egymástól
Méret: A kanok ideális marmagassága 40-41 cm, a szukáké 38 cm.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

Eredeti neve: Manchester Terrier
Angol neve: Manchester Terrier

Eredete
A korabeli Manchester fő központja volt a “szegények sportjának”, a patkányölő versenyeknek és a nyúlvadászatoknak (coursing). Egy bizonyos John Hulme-tól származott az ötlet, hogy olyan kutyát alakítson ki, mely mindkét sportágban megállja a helyét. Egyik híres patkányölő. Sötétbarna terrierét ezért egy whippettel pároztatta. Innen származik a manchester terrier ívelt hátvonala, mely amúgy igen ritka terriereknél.A párosításból született kölykök használhatónak bizonyultak, így mások is hasonló “receptet” alkalmaztak, illetve a Hulme-féle kutyák leszármazottaival tenyésztettek. A fajta 1860 körül kapta a manchester terrier nevet, mikor a város kimondott tenyésztési központtá vált. Egész Angliában elterjedtek ezek a fekete-cser terrierek, bár még néhány évet igénybe vett, míg a fajta nevének használata megszilárdult; olykor egyszerűen csak black-and-tan terriereknek hívták őket.

 

Forrás: kutya.hu