Mexikói szőrtelen kutya

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye
A fajta szőrzetgondozást értelemszerűen nem igényel, viszont a bőrét folyamatosan ápolni kell. A gazdájának rendszeresen át kell dörzsölnie a testét egy (emberi használatra szánt) bőrradírkészítmény segítségével, hogy eltávolítsa az elhalt hámsejteket, és puhán tartsa a bőrt. A cél az, hogy a bőr sima és feszes legyen, s ne száradjon ki. Erre a célra többnyire egy testápoló készítmény is megfelel, de előfordul, hogy olajjal kell a bőrt bedörzsölni. Mivel könnyen leég, az állat bőrét nyáron jó minőségű napozókrémmel vagy napolajjal kell óvni. A fajta előnyei közt említhető az, hogy a bolhák nemigen telepszenek meg rajta, és nyilvánvalóan a szőrét sem hullatja a lakásban.

Tanítása
A mexikói szőrtelen kutyát nem nehéz nevelni. Értelmes eb, és elég gyorsan tanul. Méltóságát mindig megőrzi, és nem élvezi, ha újra meg újra végre kell hajtania ugyanazt az utasítást. A fajtából kölcsönös tiszteleten alapuló következetes nevelési módszerekkel lehet a legtöbbet kihozni.

Mozgásigénye
Ennek az ebnek minimális a mozgásigénye. Beéri azzal, ha rendszeresen játszhat vagy hancúrozhat, vagy ha gazdája időnként megsétáltatja. A lakásban szinte mindig nyugodt viselkedésű.

Alkalmazásai
Ez a kutya azon gyermekes vagy gyermektelen családoknak ajánlható, akik egy igazán különleges fajtára vágynak. A különféle kutyás sportokban viszonylag ritkán találkozni mexikói szőrtelen kutyákkal. Ez egy edzett fajta, hosszú életkilátással, mely nagyon népszerű intelligenciája, ragaszkodása és védelmező természete miatt. A szőrtelen kutyák csodálatos, szerethető házikedvencek lehetnek.
A szőrtelen kutyák tehát ideálisak az allergiások számára, esetükben a szőrápolás helyett a bőr ápolása az egyik legfontosabb feladat. Ha megfelelően gondoskodsz róla, egy kopasz kutya sokáig hű és odaadó társad lehet.

Testtömege: 9-13,5 kg
Alomszáma: 4-6 kölyök
Várható élettartama: 10-12 év

Származási hely: Mexikó
Eredeti feladata: Őrkutya, áldozati állat és húsforrás volt.
Eredeti neve:Xoloitzcuintle
Angol neve:Mexican Hairless Dog

Eredete
Ősi fajta. A mexikói Colima államban régi sírokból égetett agyagból készült xoloitzcuintle-szobrocskák kerültek elő – bizonyítván e kutya ősi származását. A maják és az aztékok azt hitték, a „xolos” vezeti át a holtak lelkét a túlvilágra.

Teste
A mexikói szőrtelen kutya erősen hasonlít egy jól megtermett Manchester terrierhez: a testfelépítése elegáns, a lábai karcsúak. Viszonylag hosszú teste van, a háta vízszintes, a fara lekerekített és izmos, a hasa felhúzott. Szűk mellkasa a könyökéig ér. Lábai egyenesek, könyöke a teste közelében van, combjai erősek. Mancsai a nyúl lábára hasonlítanak. Az alacsonyan tűzött farok hegyben végződik, és legalább a csánkig kell érnie. Hosszú, enyhén ívelt nyaka magasan ered, és sem ránc, sem lebernyeg nincs rajta.
Feje: A viszonylag nagy koponya rövidebb a hosszú és hegyes arcorri résznél. A stop enyhe. Fülei nagyok és vékonyak, amikor a kutya figyel, felmerednek. Szemei közepes nagyságúak és kissé mandulavágásúak. Ollószerű harapása van, de a fogazata nem feltétlenül teljes.
Marmagassága: A mexikói szőrtelen kutyának három méretváltozata van: a törpe egyedeknek a marmagassága 25-35 cm, a közepesnek 36-45 cm, a „normál” méretű mexikói szőrtelen kutyáké 46-60 cm. A miniatűr változatot nevezik tepeitzcuintle-nek is.
Szőrzete: A xoloitzcuintle teljesen szőrtelen, de a homlokán gyakran nő egyetlen, merev szálú tincs, és a farka hegyén is lehet néhány hosszabb szőrszál.Bőre sima és meleg tapintású.
Színei: Többféle színben ismert, például fekete, elefántszürke, sötétbronz vagy szürkésfekete. A világosabb foltok megengedettek, de nem lehetnek túl feltűnőek. A szemnek lehetőleg sötétnek kell lennie, de előfordulnak világosabb szemű egyedek is.

Vérmérséklete

Jelleme
A családja tagjaival szemben – a gyerekekkel is – gyengéden viselkedik, nyugodt, kiegyensúlyozott, méltóságteljes természetű eb. Értelmes, engedelmes és jó az alkalmazkodókészsége. Kiváló házőrző lehet, bár ez főként a nagyobb példányokra igaz. Nem ugat, helyette egyfajta furcsa vonyító hangot hallat. A lakásban rendszerint nyugodt a kutya a magatartása.

Társas viselkedése
Ez a feltűnő megjelenésű, ritka kutya általában jól kijön fajtársaival, és megfelelő szocializáció esetén a többi háziállattal sincs problémája. A gyerekekkel többnyire türelmesen viselkedik, az idegenekkel szemben kimért és távolságtartó. Nem hajlandó bárkivel összebarátkozni, de ha a gazdája szerint minden rendben van, akkor az idegeneket könnyen elfogadja.

 

Forrás: kutya-tar.hu, haziallat.hu