Miniatűr bullterrier

Angol bullterrier
“Az előítéletek áldozata”. A fajta története a XVIII. századra vezethető vissza. Egy birminghami tenyésztő, James Hinks tenyésztette ki a fajtát a már kihalt fehér terrier és az angol bulldog keresztezéséből. A kitenyésztés során felhasználták még a dalmata ősét is. A tenyésztési cél a kezdetekben kizárólag fehér egyedekre irányult.Tagadhatatlan, hogy a fajtát elsősorban a kutya-kutya elleni harcra tenyésztették. A viadalok mellet fontosnak tartották a küllem változtatását, finomítását is, így már a kezdetektől fogva kiállításokon is szerepeltették ezek a kutyákat. Az emberhez kötődő szoros kapcsolata és a folyamatos szelekció révén azonban hamar családi kutyát faragtak az angol bullterrierből. Raymond Oppenheimer nevéhez fűződik a modern bullterrier kitenyésztése. Mára már nem csak elfogadott, de teljesen egyenértékű a színes bullterrierek tenyésztése. A bullterrier mindenkivel szemben közvetlen, játékos, bohókás viselkedése megnevetteti még azokat is, akiknek első ránézésre nem szimpatikus a fajta.

Alomszáma: 2-4 kölyök
Várható élettartama: 10-12 év

Származási hely:Anglia
Eredeti neve:Bullterrier Miniatur
Angol neve:Bullterrier Miniatur

Eredete
Angol fajta; a bullterrier-tenyésztés során olykor jelentkező kisebb termetű példányok gondos kiválogatása, párosítása révén alakították ki hosszú évek fáradságos munkájával.

Leírás
A miniatűr bullterrier kizárólag a nagyságában különbözik a bullterriertől. Fontos hogy testfelépítése minél erőteljesebb legyen – persze a méretével arányosan.E fajta egyedeinek marmagassága nem haladhatja meg a 36 cm-t. Szőre sima rövid, ezért lakásban is könnyen tartható. Színe lehet fehér (nálunk csak a fejen lévő foltok a kívánatosak, pl. monokli, fülfolt). csíkos, vörös, fekete-fehér és fekete-fehér csíkos jegyekkel (ezek általában a lábvégeken, illetve a pofán láthatóak). A kék és a májszín nagyon nem kívánatos. A fajta egyedi jellegét tagadhatatlanul a fej formájának köszönheti. Elölről nézve tojás alakú, teljesen telt. A profilt a fej felső részétől az orrhegyig szelíd ív teszi jellegzetessé.

Jelleme
A miniatűr bullterrier és a bullterrier jellemzői elvileg teljesen megegyeznek. A miniatűr bullterrier azonban kisebb termetű, és bár a marmagasságához képest meglepően erős, sokkal könnyebben kezelhető, mint a bullterrier.Nagyon kellemes természetű, értelmes, higgadt, kiegyensúlyozott, barátságos kutya. Gazdájához nagyon ragaszkodik. A bullterriereket kedvelő, de kisebb testű kutyára vágyó kutyabarátok számára ideális választás. Nagy kár, hogy ezt a törpe fajtát oly sok éven át háttérbe szorította „nagy testvére”, mivel jóval több figyelmet érdemelne. Szerencsére majdnem minden országban akad egy vagy több tenyésztő és kutyabarát, aki gondoskodik e fajta fenntartásáról és népszerűsítéséről.

Társas viselkedése
A bullterrier hűséges társa az embernek, ugyanakkor állandó figyelmet és határozott bánásmódot követel. Az engedékeny gazdának hamar a “fejére nőhet”. Saját elgondolása van a feladatokról és bizony nem mindig könnyű elérni velük a kitűzött célt. Igazi terrier. A bullterrier nem parancsoláshoz szokott embernek való kutya, de még kevesebb örömöt ígér az engedékeny gazdának, ugyanis a laza bánásmódot szemérmetlenül, szemtelenül, kihasználja. A bullterrier teljes önbizalommal közeledik minden és mindenki felé, kíváncsisága nem ismer határt. Az agresszió nem megengedett, a kiállításokon ill. a tenyésztésből kizáró ok! Vidám emberek, vidám kutyája! A gyerekekkel kimondottan jó a kapcsolata, bár hevességük és kedvességük néha “túl sok”-nak tűnhet.

 

Forrás: kutya-tar.hu,haziallat.hu