Mopsz

Vérmérséklete

Jelleme
A mopsz igen kedves, bájos és társaságkedvelő kutya, amely erősen kötőik a gazdájához és a családjához. Nem kíméli magát, de ridegen tartásra nem alkalmas. Érzékeny természetű állat, rögtön megérzi, ha a lakásban rossz vagy feszült a hangulat. Játékos, de nem zajos; bohókás és barátságos. Meglehetősen értelmes és engedelmes fajta. A legtöbb mopsz horkol.

Társas viselkedése
Ez a kutya rendszerint jól megfér a fajtársaival, és a más háziállatokkal való kapcsolata is problémamentes szokott lenni. A gyerekekkel különösen jól kijön. A szívesen látott és a hívatlan vendégeket egyaránt barátságosan fogadja, bár nem hagy kétséget afelől, hogy számára a családja az első. Főleg kedvtelésből tartják, pedig nagyon jó házőrző, mivel disztingválni tud a különböző zajok között, és azt élénken jelzi. Amennyiben idős ember mellé kerül társnak, teljesen alkalmazkodik annak tempójához. Kimondottan jól tanítható, intelligens kutya.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye
Igen kevés gondozást igényel, az elhalt és kilazult szőrszálak könnyen eltávolíthatók szőrzetéből egy gumikefe segítségével. Arcának redőit erre szolgáló készítménnyel kell kezelni, a szemébe szükség esetén szemcseppeket lehet csöpögtetni. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása
A mopsz tanítása során a szelíd megközelítés a célravezető. Nagyon érzékeny a hanghordozásra, és mivel mindig szeretne gazdája kedvében járni, az esetek többségében semmiféle testi fenyítésre nincs szükség.

Mozgásigénye
Átlagos vagy annál kevesebb mozgásra van szüksége, ezért városban és lakásban való tartásra is remekül megfelel. Jó időben szívesen játszik és hancúrozik a szabadban, de ha túl meleg van, inkább az árnyékba húzódik.

Alkalmazásai
Mindig népszerű társ volt, s ezt a feladatát ma is nagyszerűen látja el. Könnyen megtanítható különféle mutatványokra, és meglepő, hogy milyen sok mopsz vesz részt az ügyességi próbákon – és mennyire élvezik azokat. Aki engedelmességi próbákon szeretné versenyeztetni mopszát, és komolyan veszi a felkészülést, az maga is el fog ámulni a kutya eredményein.

Testtömege: 6,5-8,5 kg
Alomszáma: 3-5 kölyök
Várható élettartama: 9-11 év

Származási hely: Anglia
Eredeti feladata: Öleb.
Eredeti neve: Mops – Pug – Carlin
Angol neve: Pug

Eredete
A fajta származásáról keveset tudni épp úgy, mint a nevének kialakulásáról. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a latin pugnus szóból ered, aminek jelentése ököl, hiszen a mopsz pofája egy ökölbe szorított kézre emlékeztet. Sok ország vallja magáénak a fajtát, Kína, Hollandia és az Orosz tenyésztők is. A különböző feltevéseknek teljesen megfelel, hogy a Föld különböző pontjain előfordul és már régi feljegyzések bizonyítják, hogy a fajta valóban évszázadok óta ismeretes.Figurája megtalálható nagy mesterek képein is.Több híresség, uralkodó volt mopsz tulajdonos. A közelmúltból talán a Winsdori hercegi párt emelném ki, féltucatnyi mopsz gyűjteménnyel, amit több képeslapban szerepeltettek, mint bármely fajtát emberemlékezet óta.

Teste
A mopsz kicsi, zömök kutya. Hátvonala vízszintes, a farkát a lehető legszorosabb gyűrűbe csavarva a csípőjén tartja – ideális esetben ez dupla gyűrűt jelent. Mellkasa széles, a bordák szépen íveltek. Mellső és hátsó lábainak ízületei egyaránt szépen kirajzolódnak. Mérsékelten hosszú lábai erősek és egyenesek, mancsainak alakja valahol a nyúlszerű és a macskaszerű mancs között van. Vastag, enyhén ívelt nyaka elég hosszú ahhoz, hogy a fejet büszkén tartsa.
Feje: Nagy, kerek feje van, rövid, tompa, négyszögletes arcorri résszel. Az alsó állkapocs nem fordulhat felfelé. Az arcorri rész erősen ráncos. Fülei kicsik és vékonyak; jellegüket tekintve kétfélék lehetnek. A rózsafül és a gombfül közül az utóbbi az előnyösebb: ebben az esetben a fül előrehajlik és eltakarja a hallójárat nyílását, hegyük pedig a szem felé mutat. Szemei nagyok és kerekek, tekintetük lágy és kíváncsi. A mopsz harapása fordított ollószerű harapás – ez azt jelenti, hogy a kutya enyhén előreharap, de a metszőfogak még érintkezésben maradnak egymással.
Marmagassága: A fajtaszabvány nem tartalmaz a magasságra vonatkozó előírást.Kb. 30-32 cm.
Szőrzete: Rövid szálú, finom szőrzete sima, lágy és fényes. A gyapjas vagy érdes tapintású szőrzet hibának minősül.
Színei: A mopsz ezüstszürke, sárga, barackszínű vagy fekete lehet. A fekete egyedek kivételével mindegyiknek fekete jegyei vannak: maszk, a tarkótól a farok tövéig húzódó csík, anyajegyek a pofán, és egy kisebb folt a homlokon. A füleknek is feketének kell lenniük.

 

Forrás: kutya-tar, mopsz.hu