Nagy svájci havasi kutya

Nagy svájci havasi kutya standard (FCI 58) 
Általános megjelenés: 
Háromszínű, zömök, erős csontozatú és jól izmolt kutya. Mérete és súlya ellenére kitartó és mozgékony.
Fontos arányok: 
A törzshossz és a marmagasság aránya 10:9
Mellkasmélység-marmagasság 1:2
Koponyahossz-orrhát hossza 1:1
Koponyaszélesség- fang szélesség 2:1
Magatartás és karakter (wesen): 
Magabiztos, figyelmes, éber és rettenthetetlen hétköznapi szituációkban. Ismerős emberekkel jóindulatú és ragaszkodó, idegenekkel szemben magabiztos. Közepes temperamentumú.
Fej: A testnek megfelelően erőteljes, de nem nehéz. A kanok feje erősebb, mint a szukáké.
Agykoponya: Lapos és széles. A stopnál kezdődő homlokbarázda a koponyatetőn végződik.
Stop: Kevésbé fejlett.
Orr: Az orrtükör fekete, az orrhát egyenes, hosszanti barázda nélkül.
Fang: Erőteljes, hosszabb, mint amilyen mély, sem felülről, sem oldalról nézve nem hegyes.
Ajkak: Kevésbé kifejezettek, feszesek, színük fekete.
Harapás: 
Erőteljes, rendezett és teljes ollós harapás. Egy P1 vagy egy P2 hiánya megengedett. Az utolsó zápfog (M3) figyelmen kívül hagyandó.
Szemek: 
Mandulaformájúak, közép nagyok, sem nem mélyen ülők, sem nem kidülledők, színük a mogyoró barnától a gesztenyebarnáig terjed. Élénk, barátságos tekintet. A szemhéjak feszesek.
Fülek: 
Közép nagyok, háromszögletűek és meglehetősen magasan tűzöttek. Nyugalmi állapotban laposan a fejhez simulnak, izgalmi állapotban előre fordulnak. Belül és kívül egyaránt jól szőrözöttek.
Nyak: Erőteljes, izmos, inkább zömök. Nincs lebernyeg.
Hát: Mérsékelten hosszú.
Ágyék: Széles és erősen izmolt.
Far: Hosszú és széles, enyhe ívben csapott.
Mellkas: 
Erőteljes, széles, a könyökig érő. Kerek-ovális keresztmetszetű, sem nem lapos, sem nem hordószerű. Az elő mell jól fejlett, feltűnően széles.
Has: A has és a lágyék kissé felhúzott.
Farok: 
Meglehetősen nehéz, a csánkig érő. Nyugalmi állapotban lelóg. Izgalmi állapotban és mozgás közben magasabban és enyhén felfelé ívelve hordott, de sohasem gyűrűs vagy a hát fölé hajlított.
Mellső rész: Inkább széles végtagállás, elölről nézve egyenes és párhuzamos.
Váll: 
A lapockák hosszúak, erőteljesek, ferdén elhelyezkedők, a testhez simulnak és jól izmoltak, a felkarral nem túl tompa szöget alkotnak.
Alkar: Erős csontozatú, egyenes.
Lábközép: Szilárd, hátulról nézve egyenes, oldalról nézve szinte függőleges.
Hátulsó rész: 
Hátulról nézve egyenes, nem túl szűk végtagállás. A hátulsó lábközép és a mancsok sem kifelé, sem befelé nem fordulnak. A farkaskörmöket el kell távolítani.
Comb: 
Meglehetősen hosszú, oldalról nézve a viszonylag hosszú lábszárral határozott tompa szöget alkot. Széles, erőteljes és jól izmolt.
Mancsok: Erőteljesek, egyenesek, zártak, jól ívelt lábujjakkal és erős karmokkal.
Jármód: 
Térölelő, kiegyensúlyozott mozgás minden jármódban. A mellső végtagok szabadon előre nyúlnak, a hátulsó lábak erős tolómozgást végeznek. Ügetésben, elölről és hátulról nézve egyenes végtagvezetés.
Szőrzet: 
Félhosszú, dús, közepesen hosszú fedőszőrzettel és sűrű, lehetőleg a sötétszürke színtől a feketéig terjedő aljszőrzettel. Rövid fedőszőrzet meglévő aljszőrzet esetén megengedett.
Szín: 
Az alapszín fekete barnás-vörös tűzéssel és szimmetrikus fehér jegyekkel. Barnás-vörös szín található a fekete és a fehér között a pofán, a szemek felett, a fülek belső oldalán, oldalt a szügyön, mind a négy végtagon és a farok alsó részén. Fehér jegyek találhatók a fejen és a fangon, a torkon és a mellkason (egybefüggő), a mancsok és a farok hegyén. A fehér fejfolt és a szemek fölötti barnás-vörös jegyek között egy fekete sávnak kell maradnia. Fehér tarkófolt vagy nyakörv megengedett.
Marmagasság: Kanok: 65- 72 cm , szukák 60- 68 cm .

Hibák: 
A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
– erős eltérés a megadott testarányoktól és- méretektől
– testfelépítési hiba
– hiányzó másodlagos nem jelleg
– túl finom vagy túl durva csontozat
– elégtelen izomzat
– túl nehéz vagy túl könnyű fej
– lógó ajkak
– túl magasan, túl mélyen vagy túl hátul tűzött fülek
– tétreharapás, előre- vagy hátraharapás
– több mint egy P1 vagy egy P2 hiánya
– entrópium, ektrópium
– világos szemek
– beesett hát
– rosszul hordott farok
– rossz mellső vagy hátulsó szögellés
– nyitott mancsok
– a fedőszőrzeten átlátszó, sárgásbarna vagy világosszürke aljszőrzet
– hibás mintázat: hiányzó jegyek a fejen, túl széles fejfolt, olyan fehér jegyek a fangon, melyek szemmel láthatóan a szájzugig érnek, fehér csizmák (fehér jegyek, melyek a mellső vagy hátulsó lápközép-ízületen túl érnek), feltűnően aszimmetrikus jegyek, nem tiszta színek.

Tenyésztésből kizáró hibák: 
– hiányzó háromszínűség
– nem fekete kabát
– rövid szőr, hiányzó aljszőrzettel
– hosszú szőrzet
– súlyos viselkedési hibák (túlzott agresszivitás vagy félénkség)

Megjegyzés: 
A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkezniük, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

Eredeti neve: Grosser Schweizer Sennenhund
Angol neve: Great Swiss Mountain Dog

Eredete
A négy svájci pásztorkutya közül minden bizonnyal a berni pásztorkutya a legismertebb. Az entlebuchi, az appenzelli és a nagy svájci pásztorkutya szülőhazáján kívül nem örvend nagy népszerűségnek. A kvartett mind a négy tagja ún. parasztkutyákból alakult ki a XIX-XX. században, bár őseik már századok óta a mai Svájc területén éltek, csak senki sem foglalkozott tervszerű tenyésztésükkel. Fő feladatuk a kocsi húzás és a csordahajtás volt. A kvartett legnagyobb tagja a nagy svájci pásztorkutya (Großer Schweizer Sennenhund). A kanok marmagassága 65-72, a szukáké 60-68 cm. Az első írásos emlék a fajtáról Heim professzortól származik, a svájci pásztorkutyák elkötelezett támogatójától. 1908 szeptemberében, a langenthali kiállításon a burgdorfi Schertenleib vezetett fel egy nagy svájci pásztorkutyát, akiről azonban még azt hitte, egy véletlenül rövidszőrűre sikeredett berni pásztorkutya. A Bello nevű kan gazdáját Heim világosította fel, hogy önálló fajtáról van szó, és az egykori “mészároskutyák” egyik példányára talált rá Schönentannenben. A professzor nagy svájci pásztorkutya megnevezéssel első díjat adományozott Bellónak, akit ismeretlen származása ellenére, Bello v. Schlossgut néven jegyeztek be a svájci törzskönyvbe.

Jelleme
Nyugodt és kiegyensúlyozott kutya. Barátságos és jó természetű, ugyanakkor kiváló őrkutya is, amely szükség esetén gazdája segítségére siet. Ez természetes adottsága, nem kell tanulnia. A családjával odaadóan viselkedik, idegenek nem tudják megvesztegetni. Szeret dolgozni, és általában eléggé engedelmes. Fiatalabb korában elég hosszú ideig kissé szilaj viselkedésű. Rendszerint csak akkor ugat, ha az feltétlenül szükséges, de ez alól azért vannak kivételek. Nem szabad kifutóban tartani, mert azt büntetésnek érzi.

Társas viselkedése
Általában jól tűri a macskák és egyéb háziállatok társaságát, de ehhez persze megfelelő szocializáció is kell. Más kutyákkal gond nélkül megfér, bár a kan néha nyomatékos módszerekkel jelzi a „jelenlétét”. „Megvédi” a család gyermekeit, ha azokat bosszantják. A szívesen látott vendégeket barátságosan fogadja, de azért távolságot tart tőlük. Gazdája távollétében figyelmesen őrzi a házat, de az idegenekhez nem közeledik fenyegetően, és nem is ugatja meg őket.

Tanítása
Nem való bárkinek, annak ellenére sem, hogy nagyon ragaszkodik a gazdájához és a családjához. Erős személyisége van, ezért olyan gazdára van szüksége, aki legalább ugyanolyan erős egyéniség. Lehetőséget kell teremteni arra, hogy kiegyensúlyozott módon nőjön fel. Tudnia kell, hol a helye, és elég időt kell kapnia ahhoz, hogy kialakítsa a kötődést a család tagjaihoz. Mindig igazságosan – és persze következetesen – kell bánni vele. A goromba módszerek rossz hatással vannak a jellemére.

Mozgásigénye
A nagy svájci pásztorkutya szereti, ha sok a dolga. Rendszeres, hosszú, póráz nélküli sétákra van szüksége. Általában szeret apportírozni. Nem hajlamos a csavargásra, és tiszteletben tartja a kert határait. Ha a gazdája mondjuk egy hétig nem ér rá vele foglalkozni, a nagy svájci pásztorkutya ehhez is jól alkalmazkodik. Sok térre van szüksége. A lakás vagy a kert nélküli kis ház nem megfelelő környezet a számára.

Alkalmazásai
Értelme és nagy munkaszeretete miatt ez az állat sokoldalú és hűséges munkakutyává nevelhető – ha megfelelő gazda foglalkozik vele. Jó teljesítményt nyújthat az engedelmességi próbákon és az egyéb kutyás sportokban is. Mérete és súlya miatt nem alkalmas az olyan sportokra, mint a vadászati gyakorlatok vagy az ügyességi próbák.

 

 

Forrás: kutya.hu, kutya-tar.hu, goldenen-sandrucken.com