Norfolk Terrier

Norfolk terrier standard FCI 272
Karakter: Egyike a legkisebb terriereknek, de méretéhez képest egy ördögfióka. Szeretetreméltó természetű, nem verekedős, robosztus testi felépítésű.
Wesen: Figyelmes és rettenthetetlen.
Fej és koponya: A koponya széles, csak enyhén ívelt, jó távolsággal a fülek között. erőteljes, ék alakú fang. A fang kb. egy harmaddal rövidebb a koponyánál, utóbbi a nyakszirtcsonttól a kifejezett stop alsó illeszkedéséig mérve.
Szemek: Oválisak, mélyen ülők, sötétbarnák vagy feketék. Élénk, rámenős és intelligens tekintet.
Fülek: V-formájúak, közép nagyok, a hegyük enyhén lekerekített, előre esnek és jól a pofához simulnak.
Harapás/fang: Jól záródó ajkak, erőteljes állkapocs, erős és meglehetősen nagy fogak, tökéletes, rendezett ollós harapás, a felső metszőfogak sora hézag nélkül az alsó metszőfogak sorára nyúlik, és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak.
Nyak: Erőteljes és középhosszú.
Mellső rész: Száraz, jól hátranyúló lapocka, melyek hossza kb. a felkar hosszának felel meg. A mellső végtagok rövidek, erőteljesek és egyenesek.
Test: Kompakt, rövid, egyenes felső vonal, jól ívelt bordák.
Hátulsó rész: Jól izmolt, jól szögelt térdízület, mélyen elhelyezkedő csánkízület, mely hátulról nézve egyenes, igen kifejezett tolóerővel.
Mancsok: Kerekek, vastag talppárnákkal.
Farok: A farok kupirozás szabadon választható.
1. Középhosszúan kupirozott, a hát vonalával azonos magasságban tűzött és felállóan hordott.
2. A kupirozatlan farok mérsékelt hosszúságú, hogy a kutya harmonikus megjelenése érdekében. Tövénél vastag, a vége felé elvékonyodó, olyan egyenes, amennyire csak lehetséges, könnyeden, de nem túlzottan vidáman hordott.
Jármód/mozgás: Szabályos, alacsony, jó tolóerővel. A vállakból egyenesen előre irányuló mozgás. A jó hátulsó szögellés nagyon jó tolóerőt tesz lehetővé. A hátulsó végtagok az elsők nyomát követik, szabadon mozognak a csípőből. A térd- és csánkízület nagyon hajlékony. A hátvonal mozgás közben egyenes marad.
Szőrzet: Kemény, drótos és egyenes, szorosan a testhez simuló. A nyak és a váll területén a szőr durvább és hosszabb, a fejen és a füleken rövidebb és puhább, a kismértékű szakáll és szemöldök kivételével. Túlzott trimmelés nem kívánatos.
Szín: A vörös, a búzaszínek, a fekete-cser és a szürke minden árnyalata. Fehér jegyek vagy foltok megengedettek, de nem kívánatosak.
Méret: Az ideális marmagasság 25-26 cm.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

Eredeti neve: Norfolk Terrier
Angol neve: Norfolk Terrier

Eredete
Angol fajta. Viszonylag nemrég alakult ki a cairn, a border és az ír terrier keresztezése révén.

Alkalmazása
Régebben elsősorban Angliában és az Egyesült Államokban volt népszerű; rókára, nyúlra, vidrára vadásztak vele. Manapság főleg kedvencként tartják. Kellemes természetű, nyugodt, de vidám, játékos.

 

Forrás: kutya.hu, kutya-tar.hu