Olasz griffon

Természet, használhatóság
Kiegyensúlyozott, türelmes, emberszerető kutya. Agressziónak nyoma sincs benne. Könnyen tanítható, nagyon élvezi a vele történő foglalkozást. Természetéből adódóan lakásban is tartható, szeret gazdája közelében tartózkodni. A kertben, kennelben tartást sem sínyli meg, jól tűri a szélsőséges időjárási viszonyokat is. A lényeg, hogy foglalkozzanak vele, napi testi-lelki kontaktus legyen kutya és gazda között. Nagyszerű családi kutya. Külföldön többen agilityznek vele, illetve kórházakban, otthonokban terápiás kutyaként használják. Más háziállatokkal is könnyen együtt tartható.A nevelést, tanítást már kölyökkorban érdemes elkezdeni. Aki Spinone-val foglalkozik, annak nincs nehéz dolga; általában még a kezdő kutyatartó is könnyen boldogul vele. Sokan vadásznak a fajtával, mert megbízható, értelmes, könnyen kezelhető vadászkutya, amely bármilyen körülmények között szívesen dolgozik, vízen és szárazföldön egyaránt.

Eredeti neve: Spinone Italiano
Angol neve: Spinone

Eredete
A Spinone Italiano Olaszország egyik ősi, nemzeti kutyafajtája, mely mintegy 800 éves múltra tekint vissza. Kialakulásában szerepet játszottak a különböző ősi griffonfélék és az egykori olasz, spanyol és francia vadászkutyafajták. Rendkívüli vadászkutya, a legmostohább terepviszonyok és időjárási körülmények között is szívesen és kiválóan dolgozik. Mindenes munkakutya, de Field-Trial versenyeken is előszeretettel használják (az Olasz Spinone Klub rendszeresen rendez Spinone Field Trial-eket).Napjainkban Olaszországon kívül Európa több országában (Anglia, Benelux-Államok, Skandináv országok, Németország, stb.) és az USA-ban is egyre népszerűbb mint vadászkutya, továbbá mint kísérő- és családi kutya. Hazánkba 2000-ben érkezett meg a fajta első képviselője Olaszországból:Margherita Di Nisida “Margie” . Két évvel később követte őt Vava Del Brenton , aki szintén a fajta őshazájából érkezett.

Küllem 
A Spinone robosztus, erős, izmos, de arányos felépítésű kutya. A test majdnem négyzet alakú, vagyis test hosszúsága megegyezik a marmagassággal, legfeljebb 1-2 cm-el lehet hosszabb annál. Fajtajellegzetesség, hogy a hátvonal nem teljesen egyenes; a mart követő lejtő után egy enyhe törés következik, majd a far felé a hátvonal ismét emelkedik.
A fej oldalról nézve jellegzetes formájú, mivel a koponyatető és az orrhát nem párhuzamos. A szemszín általában borostyánszínű, világos barna vagy közép barna, mindig a szőrzet színével harmóniában. Kedves, barátságos arckifejezés jellemzi a fajtát, kifejező, meleg tekintettel.Szőrzete egyrétegű, kemény szőrzet, mely kb. 4-6 cm hosszúságban borítja a testet. A háton kissé rövidebb, a pofán, a mellkason, a hason és a lábakon hosszabb. A arcot a fajtára jellemző szakáll borítja, mely kb. 1-2 éves korra alakul ki.Barna (Brown Roan) és narancs (Orange Roan) színben tenyésztik a fajtát. Mindkét színváltozatnak különböző árnyalatai léteznek, illetve a foltok mennyisége és elhelyezkedése is nagyon változatos. A világosabb szín általában nagyobb népszerűségnek örvend.A kanok mérete 59-69 cm és 35-45 kg, míg a szukáké 58-64 cm és 30-34 kg.

 

Forrás: spinoneitaliano.hu