Osztrák Pinscher

Osztrák rövidszőrű pinscher standard (FCI 64)
Általános megjelenés: Kicsi-középnagy, nagyon zömök, rövid kutya. Rettenthetetlen és élénk, nagyon éber természetű.
Fej: Körte formájú, a koponya széles, jól kiöblösödő pofa, erős halánték és rágóizomzat, határozott stop, erőteljes, de rövid fang, mely sem túl erősen kivágott és hegyes, sem túl széles és tompa. A szemnyílás kerekded, nagy szemgolyó, hogy a szem telinek tűnik, sötét szivárványhártyával. Az orrtükör nagy, sötéten pigment ált, a sárga és fekete színű egyedeknél fekete, a barnáknál sötét májbarna.
Fülek: Gombfül, félig vagy teljesen felálló fül, rózsafül (ritka). A tenyésztési cél a kis gombfül, mely a leggyakrabban előfordul.
Harapás: gyakori a tétreharapás, de az ollós harapást kell előnyben részesíteni. Hibának számít a keresztbe-, az előre- és hátraharapás, és a rendezetlen záródás.
Ajkak: Feszesek, simák.
Nyak: Rövid-középhosszú, erőteljes, széles első nyakcsigolya.
Törzs: Igen határozott mar, rövid hát és ágyék, az ágyék széles, jól izmolt és kissé ívelt, a ponty- és tevehát hiba.
Far: A medence hosszú és széles, a keresztcsont tájéka sem túl vízszintes, sem túl csapott.
Farok: Magasan tűzött, gyűrűs, legtöbbször a hát fölé csavarva hordott (gyakori a postakürt-forma). Rövid, durva és kefeszerű szőrzet borítja. Rövidre kurtítható.
Mellső végtagok: A felkar nagyon ferdén elhelyezkedő. Az alkar középhosszú, egyenes. A könyök sem kifelé, sem befelé nem fordul. A lábtőízület erőteljes. A lábközép rövid, mérsékelten ferde, a mancsok jól zártak, jól ívelt lábujjakkal és erőteljes körmökkel.
Mellkas: Hosszú, nagyon mély, széles, hordószerűen ívelt. Az elő mellkas előre ívelő és mélyen lenyúló. erős, feszes mellkas izomzat. A frontnak szélesnek kell tűnnie.
Hátulsó végtagok: Jól szögelltek, izmosak, mérsékelten hosszú lábszárral és széles, erőteljes csánkízülettel, rövid lábközéppel.
Magasság: 35-50 cm, legtöbbször 40 cm.
Súly: 12-18 kg.
Szőrzet: Rövid-félhosszú, egyenes szőrzet, olyan aljszőrzettel, mint a simaszőrű foxterrieré.
Szín: leggyakrabban zsemle sárga, fakó sárga, barnás sárga, őz vörös, fekete és barna, csíkos is. Szinte mindig fehér jegyekkel (a fejen és fangon, a nyakon, a torkon, az elő mellen, a mancsokon és a végtagokon különböző magasságban, a farkvégen). Foltok, pöttyök is megengedettek. Tiszta fehér vagy fekete-cser szín nem kívánatos.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

Eredeti neve:Österreichischer Pinscher
Angol neve:Austrian Pinscher

Eredete
Az osztrák pinscher hosszú múltra tekinthet vissza, habár csak 1910-ben fedezte fel dr. Emil Hauck professzor és tett meg mindent hivatalos elismertetéséért, mely 1927. október 16-án következett be.A professzor különösen 1911 és 1914 között igen sok feljegyzést készített a fajta megjelenéséről, színéről és előfordulási helyéről. 1912-ben Franz Gerhart Kohn “A házőrző ebek alaki állandósága fajtaazonos tenyésztés nélkül” c. munkájában egyszerűen vidéki kutyaként jellemzi az osztrák pinschert. A fajta ősei és közvetlen elődei közé számít az ún. tőzegspicc, mely már 4000 éve a cölöpökre épült települések falusi kutyája volt, maradványait megtalálták a Mondsee, az Attersee környékén és a Laibacher mocsárban is. Barokk festményeken felfedezhető néhány, a mai osztrák rövidszőrű pinscherre emlékeztető kutya. A XX. század elején házőrzésre, rágcsálóirtásra és gulyák, nyájak hajtására használták a gazdaságokban. Hauck professzor bíztatására 1921-ben indult meg a tervszerű tenyésztés, és 1923-ban alakult az önálló fajtaklub. Az első hivatalos fajtaleírást is Hauck állította össze. A fajta napjainkban igen kis tenyészállománnyal rendelkezik, osztrák kiállításokon is csak egy-két példányt szoktak felvezetni.

Alkalmazása
Kitűnő házőrző, a legkisebb gyanús neszre is jelez, a betolakodók ellen habozás nélkül felveszi a küzdelmet. A terepen terrieresen viselkedik: hajlamos az ásásra, a kotorék megnagyobbítására. Harciasan veti rá magát a rókára, nyúlra. Inkább vidékre való, mint városi lakásba. Bátor, kitartó, élénk, kicsit hangos, ugatós, de szeretetre méltó.

 

Forrás: kutya.hu, kutya-tar.hu