Papillon

Tulajdonságai
Amilyen apró, olyan öntudatos fajta, temperamentumos, energikus, tele életkedvvel. Nemcsak megkapóan sármos, de ismerői szerint megdöbbentő beleérző képességgel rendelkezik, mintha csak olvasna gazdája gondolataiban… Hűséges, lojális típus, de idegenekkel szemben is barátságos. Játékos, alkalmazkodó, így több kutyával vagy más háziállattal is könnyen együtt tartható. Intelligens, könnyen tanul, nemcsak a kísérőkutya-vizsgát teheti le sikerrel, hanem az obedience feladataival is könnyen boldogul. Ezek után magától értetődő, hogy az agility-pályán is kiváló versenyző, mintha csak egy aprócska, lökhajtásos szőrpamacsot látnánk száguldani, olyan gyors.

Érdekesség
Pillangószerű szépsége és fesztelen barátkozó természete tette kedvenc társsá a papillont az elmúlt 600 évben. A papillon jelen van XIV. századi festményeken, amelyeket olyan híres festők készítettek, mint Van Dyck, Rubens, Fragonard és Goya. III. Henrik francia király annyira szerette a papillonjait, hogy magával vitte a tanácsülésekre is kis kosarakban, amelyeket a nyakába akasztott. Az egyik történet szerint, amikor Henriket meglátogatta egy szerzetes, a királyi papillon, Lilene annyira vadul viselkedett, hogy ki kellett vinni a szobából. Nem sokkal később a „szerzetes” halálra szúrta Henriket. A legenda szerint miközben haldokolt azt mondta ’Bárcsak figyeltem volna Lilene figyelmeztetésére!’Marie Antoinette királynőnek szintén voltak kiskutyái, guillotine általi halála után több kutyáját is tovább gondozták a párizsi házában, a ház következésképpen a papillonok házaként (The House of Papillons) ismert.
A papillon az AKC szerint jelenleg 37. a népszerűségi listán és erőfeszítés nélkül került be a XXI. századi társasági életbe, például azáltal, hogy az egyik magazinban megjelent képen Christina Aguilera pop énekesnővel szerepel, akinek a két szeretetreméltó papillonja a Chewy és Stinky névre hallgatnak.

Marmagasság: 20-28 cm
Testtömeg: 1,5-4 kg
Alomszám: 2-4 kölyök
Várható élettartam: 10-16év

Eredeti neve: Papillon, Epagneul nain Continental
Angol neve: Continental Toy Spaniel

Eredete
Francia fajta. A papillon szó franciául pillangót jelent, a neve igazából a fajta egyedi felálló, szárnyszerű füleiből adódik, mivel a szemei között húzódó keskeny fehér sávval kiterjesztett szárnyú pillangóra emlékeztetnek. Az eredeti papillonoknak nagyobb és alacsonyabban levő fülük volt, mint a modern társaiknak, valószínű őseikre emlékeztetve, a toy spánielre. Amint az álló fülű kutyák egyre népszerűbbekké váltak a lelógó fülű fajtának a Phalene (molylepke) nevet adták. Az AKC által mind a két fajta fülű kutya elfogadott és egy alomban mind a két fajta jelen lehet.A papillon kedves, ragaszkodó fajta, de korábban nem csupán kellemes természete miatt tartottak rá igényt: azért is voltak az előkelő dámák állandó kísérő, hogy elkapdossák az asszonyukon pattogó bolhákat és más élősködőket.Ausztriában a fajta képviselői több Országos Bajnok címet szereztek, pillanatnyilag is több aktív versenyző papillon van az országban. Svédországban gombakeresésre is használják, sőt a rendőrség is alkalmazza kábítószeres kutyának. Kirándulni is nyugodtan magunkkal vihetjük, túrákon is fáradhatatlan a papillon, amilyen kicsi, olyan kitartó: ugyanakkora távot képes teljesíteni, mint gazdája.

Leírás
Szőrzete selymes, kecsesen hullámos és bármilyen színű lehet fehérrel kombinálva. Koponyája gömbölyű, szeme barna. A fülét szegélyező hosszú és sűrű szőrzet mélyíti a pillangószerű külsőt. Háta egyenes, mellkasa mély, hasa felhúzott. Lábai vékony csontozatúak. Farkát a hátára kunkorítja. Szőrzete a lábain és a fején rövid, másutt hosszú; a nyakán és a vállán gallért alkot, lábai hátulsó részén zászlószerű. A papillonoknak nincs alsó szőrzetük így a vedlés minimális.

 

Forrás:kutya.hu, kutya-tar.hu, haziallat.hu