Perzsa agár (Saluki)

Általános jellemzése
Színe: szürke, fehér, rőt három színű (fekete-fehér-rőt)
Mérete: 58-71 cm kan, szuka jóval kisebb
Súlya: 20-25 kg kan, 14-22 kg szuka
Kétféle változata elfogadott: hosszúszőrű és simaszőrű, mindkét változatra
jellemző a szőrzet selymes tapintása.
Megjelenése: A testén a szőrzet rövid és sima, csak a fülét és farkának kétharmadát borítja hosszú dús szőrzet. A végtagok hátsó élén a szőr zászlót alkothat.
Feje: keskeny hosszú rövid szőrrel borított.
Orrtükre: barna vagy fekete.
Szeme: nagy, ovális sohasem dülledt.
Füle: mozgékony hosszú, a feje mellett lelóg.
Fogai: nagyok, ollósan záródnak.
Nyaka: izmos hajlékony, elegánsan hosszú.
Mellső végtagjai: egyenesek és igen szikárak.
Hátsó végtagjai: párhuzamos állásúak.
Háta: rövid, széles
Ágyéka: hosszú
Fara: enyhén csapott, kiálló farcsontok
Farka: hosszú lelógó, enyhén kunkorodó.
Mancsa: kissé megnyílt, hosszú újakkal.
Viselkedése: gazdájához ragaszkodó, de nem hízelgő. Idegenekkel szemben bizalmatlan, elutasító. Végtelenül éber, de nem ugat fölöslegesen. Sokan közülük az afgán agárral ellentétben nem bírja a magányt. Ennek dacára hívásra nem mindig reagál.
Tartása: Végtelenül nagy a mozgásigénye, amit természetesen bekerített területen is kit tud elégíteni, de vigyázni kell a kerítés magasságával is mert könnyedén átugrik 160 cm-t. Sivatagi eredetükhöz híven általában utálják a vizet. Sem a túlzottfürdetés, sem az úsztatás nem ajánlott, mivel ha sokszor feláztatjuk a szőrét,könnyen kap ekcémát és egyéb bőrbetegségeket. A legenyhébb jelenség, hogy állandóan korpás, ha hetenként fürdetik. A száraz meleget és hideget jól tűri.

 

Eredeti neve:Saluki
Angol neve:Saluki

Eredete
Magyar nevén: perzsa agár vagy arab gazella kutya. Az arabok Allah ajándéka melléknévvel tisztelik. Mint tudjuk több mint 5 ezer éves ősökre tekint vissza. A saluki napjainkban egy elkülönült fajtát jelent, holott a saluki tulajdonképpen egy csoport ami saluki complexnek nevezhető.Több helyen több típust emlegetnek ezen a néven, Oroszországtól észak-kelet Afrikáig. A saluki típusú kutyák emberemlékezet óta ismertek. sőt a salukit mint farkas közvetlen leszármazottját tartják számon, amely megteremtette az emberiség történetében a kutya-ember kapcsolatát. A saluki ősi eredetét bizonyítják még a több ezer éves egyiptomi falfestmények és papiruszok is. Legendák és mitológiai történetek fűződnek nevéhez.

Tulajdonságai
Szívós, erős, igénytelen, kitartó, ugyanakkor gyors kutya. Értelmes, megbízható, nem túlságosan kedveskedő.

Alkalmazása
Az arabok és a perzsák elsősorban gazellára vadásztak vele. Napjainkban kedvencként tartják, de gyakran szerepel az agárversenyeken is.

Forrás: kutya.hu, kutya-tar.hu