Picardiai juhászkutya

Picardiai juhászkutya standard (FCI 176)
Általános megjelenés: Közepes nagyságú kutya, rusztikus kinézetű, de elegáns formájú, erőteljes, jól izmolt és felépített. Arckifejezése intelligens, élénk, éber, griffon szerű kinézet jellemzi.
Méret: kanok: 60-65 cm
szukák: 55-60
Hibák: maximum 2 cm-ig a felső határ felett.
Tenyésztésből kizáró hibák: Az alsó határ alatti méret, fiatal osztályban is. Több mint 2 cm eltérés a felső határtól.
Fej: Nem masszív, arányban kell állnia a testmérettel. Nagyon enyhe stop, egyforma távolságra az orrhegytől és a nyakszirtcsonttól. A koponya meglehetősen széles, túlzások nélkül. A szőrzet kb. 4 cm hosszú. A szemöldök jól hangsúlyozott, de sohasem fedheti el a szemet.
Hibák: Túl határozott vagy túl enyhe stop. A szőrzet túl rövid vagy túl hosszú. Hiányzó vagy túl határozott szemöldök.
Tenyésztésből kizáró hibák: Típus hiánya, aránytalanság, túl dús vagy túl gyenge szőrzet.
Homlok: Elölről nézve nem lehet lapos, hanem enyhén íveltnek kell lennie, enyhe homlokbarázdával.
Hibák: Nem eléggé vagy túlzottan ívelt. Túl határozott homlokbarázda.
Tenyésztésből kizáró hibák: A koponya lapos vagy kupola formájú, hátrafutó vagy túl meredek homlok.
Pofa: Nem túl kifejezett, de nem lapos, bizonyos kerekséget kell mutatnia. A pofa mögött a szőrzet hasonló hosszúságú, mint a testen.
Hibák: Túl kifejezett, laza vagy izomhiányos pofa.
Fang: erőteljes és nem túl hosszú, nem lehet hegyes végű. Az orrtükör mindig fekete. Az ajkak szárazak és szorosak. Az orrhát egyenes. Enyhe bajusz és pofaszakáll.
Hibák: Túl hosszú, keskeny vagy túl erős, hegyes vagy túl szögletes fang. Keskeny orr, részben hússzínű, vastag ajakzug, vastag alsó ajkak. Ívelt orrhát. Hiányzó bajusz és pofaszakáll. (A fejszőrzetnek kb. 4 cm hosszúnak, a bajusznak és pofaszakállnak kifejezettnek kell lennie.)
Tenyésztésből kizáró hibák: Aránytalan a koponyához képest. Lógó ajkak. Az orr nem fekete. A nyálkahártya hiányosan pigmentált.
Állkapocs: Erőteljes, hermetikusan záródó, előre- vagy hátraharapás nélkül.
Hibák: Nagyon enyhe előre- vagy hátraharapás. 2 hiányzó élőzápfog esetén sem CAC, sem res. CAC, 4 hiányzó elő zápfog esetén kitűnő minősítés sem adható ki. Szuvas fogak fontosság szerint, letört vagy lerövidített szemfogak.Tenyésztésből kizáró hibák: Több, mint 4 hiányzó elő zápfog, kifejezett előre- vagy hátraharapás.
Fülek: Közepes nagyságúak, szélesek a fültőnél, meglehetősen magasan tűzöttek; a fültő birkafülre emlékeztet; természettől fogva, mindig felálló fülek, a fülvég enyhén lekerekített; az enyhén széttartva hordott fülek még elfogadhatóak; 10 cm hosszú-ak, sohasem hosszabbak 12 cm-nél, még egy maximálisan nagy kannál sem.
Hibák: Túl nagy vagy a belga juhászkutyáéra emlékeztető fülek, túl mélyen tűzött vagy egymáshoz túl közel álló fülek.
Tenyésztésből kizáró hiba: Nem szabályosan hordott fülek.
Szemek: Közepes nagyságúak, nem kidülledők, sötét színűek, sem nem világosak, sem nem üvegszemek. Az írisz színe többé-kevésbé sötét, a szőr színének megfelelően (sohasem világosabb a mogyoró barnánál).
Hibák: Minden, ami a leírtaktól eltér.
Tenyésztésből kizáró hibák: Üvegszemek, ferdén elhelyezkedő, nem egyforma színű szemek. Túl világos szín.
Arckifejezés: Sem rosszindulatú, sem bizalmatlan nem lehet.
Tenyésztésből kizáró hibák: Félénk arckifejezés, menekülő pillantás.
Nyak: Erőteljes és izmos, jó hosszúságú, mozgásban kiemelkedő, és a vállaktól jól elkülönülő. Büszkén hordott fej.
Hibák: Hosszú és vékony nyak, rövid és vastag, közvetlenül a vállakból kiemelkedő; laza bőr.
Test: A mellkas mély, túlzások nélkül. Nem lehet mélyebb a könyöknél. A közvetlenül a könyök mögött mért mell körfogatnak meg kell haladnia a marmagasság 1/5-ét. A testhossz csak kissé nagyobb a marmagasságnál. Egyenes hát, szolid ágyék. A bordák a felső harmadban jól íveltek, majd ellaposodók a mellcsontig. A has enyhén felhúzott. A far fokozatosan megy át a comb hátsó részébe. A csontozat erősség szemmel látható, túlzások nélkül.
Hibák: A hiány mértékének megfelelően. Túl nehéz vagy túl gyenge test, túl hosszú, túl hosszúlábú vagy túl földközeli. A bordák túl laposak vagy túl kerekek. A Bouvier-re emlékeztető felépítés. Túl egyenes vagy túl csapott far.
Tenyésztésből kizáró hibák: A felsorolt hibák fokozott mértékben.
Farok: szőrös, a szőr hossza olyan, mint a testen. nyugalmi állapotban a faroknak el kell érnie a csánkot és egyenesen lefelé lógnia, enyhe ívvel a végén. Izgalmi állapotban valamivel magasabban hordhatja a kutya, de sohasem a hátvonal felett.
Hibák: Patkányfarok vagy túl szőrös farok, túl rövid, túl ívelt, rosszul hordott.
Tenyésztésből kizáró hibák: Folyamatosan a hát felett hordott, mélyen hordott, mint operáció következtében (az izom átvágása). Csonka vagy hiányzó farok.
Mellső rész: A lapockák hosszúak és ferdék, nagy könnyedségű mozgást tesznek lehetővé, izmosak, nehézkesség nélkül; a végtagok függőlegesek. Száraz csontfelépítés. Az ízületek határozottak, anélkül, hogy természetellenesen vagy betegesen hatnának. A lábközép hátulról előre enyhén ívelt, hogy hajlékonyságot kölcsönözzön a végtagoknak és megkönnyítse a hirtelen megállást.
Hibák: Túl hosszú, agárszerű vagy túl meredek, Bouvier-szerű lapockák, vékony vagy nehéz, laza vagy a mozgást bénító; vékony vagy túl erős csontozat; gyenge vagy csomószerű lábtőizület. A lábközép túl egyenes vagy túl ívelt.
Tenyésztésből kizáró hibák: A felsorolt hibák fokozott mértékben.
Hátulsó rész: Az ágyék hosszú és jól izmolt. A térdizület erős; a kutyahátsó része nem lehet sem meredek, sem túl erősen hátulról előre ferde, sem szűk, sem túl széles. Nem lehet diszharmónia az ágyék és a far között, az egésznek egy kecses ívben kell összeolvadnia. A végtagok szolidak, a hátsó részt gyengeség nélkül, de rugalmasan tartják. Határozott csontozat, túlzások nélkül. A csánk mérsékelten szögelt, sem nem hordólábú, sem nem szűk, nem túl magasan elhelyezkedő: a csánk jó szögelése a francia hegyekben elengedhetetlen. A lábközép robosztus és száraz, merőleges a talajra; ha a kutyaáll, a hátsó végtagok függőlegesek, minden oldalról nézve.
Hibák: A hiány mértékének megfelelően.
Tenyésztésből kizáró hibák: Összességében hibás hátsó rész.
Mancsok: Kerekek és rövidek, zártak, íveltek; a körmök erősek és rövidek, sötét színűek. Sem farkaskörmök, sem járulékos lábujjak. A farkasköröm nem tenyésztésből kizáró ok, de büntetendő. A talppárnák szilárdak, egyfajta elasztikussággal, mivel a rázkódások, lökések egy részét fel kell fogniuk.
Hibák: A hiány mértékének megfelelően.
Tenyésztésből kizáró hibák: Dupla farkasköröm mind a négy végtagon.
Szőrzet: Kemény, közepesen hosszú, nem göndör, nem egyenes, drótosnak kell lennie és tapintásnál szinte ropognia az ujjak között. A test teljes egészén és a farkon a szőr hosszúsága 5-6 cm. Az aljszőrzet finom és sűrű.
Hibák: A szőr hossza 4,5 cm-nél rövidebb, nem eléggé drótos, egyenes vagy göndör szőrzetre való hajlam.
Tenyésztésből kizáró hibák: 4 cm-nél rövidebb vagy 6 cm-nél hosszabb szőrzet, göndör vagy nagyon egyenes, Puha vagy gyapjas.
Színek: Szürke, szürke-fekete, szürke fekete visszfénnyel, szürke-kék, szürke-vörös, világos vagy sötét fakó vagy ezek színek keveréke. Nagyobb fehér folt nem megengedett; a mellkason vagy a mancsok végén kis fehér folt megengedett.
Hibák: Nagyobb fehér folt a mellkason (mellény); fehér minden lábujjon.
Tenyésztésből kizáró hibák: Fekete, fehér, harlekin, foltos szőrzet, túl sok fehér a mellkason, a mancsok teljesen fehérek, fehér szőrzet a fent meg nem nevezett helyeken.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

Eredeti neve: Berger de Picardie – Berger Picard
Angol neve: Picardy Sheepdog

Eredete
A Francia Juhászkutya Klub alapításakor, 1898-ban még csak a beauceront és a briardot ismerték el hivatalos fajtaként, Pierre Mégnin azonban még ebben az évben javasolta két másik fajta kísérleti bevezetését.Ezek egyike a picardiai juhászkutya volt. A korabeli leírás szerint ez a kutya szinte pontosan úgy nézett ki, mint a beauceron, tehát a fajta mai megjelenési formájához még nem sok köze volt. Az első fajtaleírást Mégnin, Robert Fontaine és Tournemine állította össze, de még nem nyerték el a nemzeti kinológiai szervezet támogatását. Az első világháború után, mely a kutyák között is óriási pusztítást végzett, Tournemine folytatta a fajta tenyésztését, és végre 1925-ben a Berger de Picardie-t önálló fajtaként ismerte el a Francia juhászkutya klub. Egyre több tenyésztő kezdett el érdeklődni a fajta iránt, azonban a második világháború lerombolta mindazt, amit a két háború közötti időszakban sikerült létrehozni. Egy Cotté nevű tenyésztő érdeme, hogy a megmaradt kutyákból új tenyész bázis alakult, és a fajta nem pusztult ki véglegesen. 1953-ban jött létre az első fajtaklub, majd 1956-ban a ma is létező “Les Amis du Berger Picard”. Franciaországban évente kb. 300 kölyök születik, így a fajta jövője biztosított, de létszáma még mindig messze elmarad a beauceronétól és a briardétól. 1988-ban például mindössze 2000 Franciaországban élő picardiait regisztráltak, beauceront ellenben csaknem harminc ezret, briardot pedig ötvenezret.

Tulajdonságai
Élénk, éber, rámenős, harcias, de korántsem rosszindulatú.

Alkalmazása
Hazájában nagyra becsült, sokoldalú munkakutya. Főleg nyájterelő és –őrző feladatokat lát el. Házőrzésre is használják.

 

Forrás: kutya.hu, kutya-tar.hu