Pireneusi masztiff

Pireneusi masztiff standard (FCI 92)
Általános megjelenés: Nagyon nagy, átlag feletti méretű, közepes arányokkal rendelkező kutya. Harmonikus, kifejezetten erőteljes és izmos. Szilárd csontozat. Mérete ellenére nem keltheti egy nehézkes vagy lusta kutyabenyomását. szőrzete nem túlzottan hosszú.
Fontos méretarányok: Közepes arányok mellett, a test hossza csak alig kevesebb a marmagasságnál. Kiegyensúlyozott és harmonikus arányok. Az agykoponya és az orrhát hosszának aránya 5:4. Az agykoponya szélessége megegyezik annak hosszával, vagy kissé nagyobb. A marmagasság és a mellkas körfogatának aránya kb. 7:10.
Viselkedés és karakter (wesen): Emberszerető, nyugodt, nemes és nagyon intelligens, egyidejűleg bátor és büszke idegenekkel szemben, melyek elől sohasem tér ki. Más kutyákkal jóindulatú és tudatában van hatalmas erejének. Ha szükséges, nagyon ügyesen verekszik, ami olyan atavisztikus magatartás, mely a farkassal való évszázados harc öröksége. Mély ugatása a mellkas mélyéről tör elő; arckifejezése éber. 
FEJ: Nagy, erőteljes, mérsékelten hosszú. Az agykoponya és az orrhát hosszának aránya 5:4. A koponya és a fang hosszanti tengelye nagyon enyhén arányosan formált, anélkül, hogy jelentős eltérés jelentkezne a fang tövénél és a halántéknál mért széttart vagy szinte párhuzamos. Felülről nézve a fej és a fang hosszú és arányosan formált, anélkül, hogy jelentős eltérés jelentkezne a fang tövénél és a halántéknál mért szélességben. Oldalról nézve a fej mély és nem horpadt.
Koponya: Széles, erőteljes, oldalról nézve enyhén konvex. Szélessége megegyezik hosszával, vagy annál kissé nagyobb. A nyakszirtcsont határozott.
Stop: Enyhe, kevésbé fejlett, de azért észrevehető.
ARCKOPONYA Orrtükör: Fekete, nedves, nagy és széles.
Fang: Az orrhát oldalról nézve egyenes. Felülről nézve enyhén háromszögletű, mivel széles tövétől az orrtükör felé lassan és folyamatosan elvékonyodik, anélkül, hogy hegyes lenne.
Ajkak: A felsők elfedik az alsókat, anélkül, hogy lazák lennének. Az alsó ajkak markáns szájzugot képeznek. A nyálkahártya fekete.
Fogak: Fehérek, erőteljesek és egészségesek. A szemfogak nagyon, hosszúak, hegyesek és a zsákmány megragadása végett szorosan egymásba nyúlnak. A zápfogak nagyok és erőteljesek. A metszőfogak inkább kicsik. Ollós harapás. Minden P fognak meg kell lennie.
Szemek: Kicsik, mandulaformájúak, mogyoróbarna színűek; a sötét színezetű szemek előnyben részesítendők. A tekintet figyelmes, nemes, megnyerő és intelligens, de különösen szigorú idegenekkel szemben.
Szemhéjak: Feketén pigmentáltak. Ha a kutya figyel valamit, a szemgolyóra feszesen simuló szemhéjak részesítendők előnyben. nyugalmi állapotban az alsó szemhéjak enyhe lazasága, mely egy csíkot láttatni enged a szem kötőszövetéből, jellemző a fajtára.
Fülek: Közepes nagyságúak, háromszögletűek, laposan lelógók, a szemvonalnál magasabban tűzöttek. nyugalmi állapotban szorosan a pofához simulnak. Izgalmi állapotban határozottan elállnak a pofától és felső-hátulsó harmadukban enyhén felállóak. A füleket nem kell kupirozni.
NYAK: Csonka kúp formájú, széles, erőteljes, izmos és hajlékony. A bőr vastag és kissé laza. Dupla, jól kifejlett, de nem túlzottan határozott lebernyeg.
TEST
Összbenyomás: Szögletes, hatalmas és robosztus, nagy erő benyomását keltő, de rugalmas és fürge.
Mar: Igen határozott.
Felső vonal: Egyenes, mozgás közben is vízszintes.
Hát: erőteljes, izmos.
Ágyék: Hosszú, széles és erőteljes, a lágyék felé szemmel láthatóan elkeskenyedik.
Far: Széles és erős. Íve a test felső vonalával és a talaj vízszintesével 45 fokot zár be. A far magassága megegyezik a marmagassággal.
Mellkas: Széles, mély, izmos és hatalmas. A szegycsont kiugró. A bordák közötti tér széles, a bordák kerekek. A marmagasság és a mellkas kerületének aránya kb. 7:10.
Has és lágyék: A has mérsékelten felhúzott, a lágyék mély és széles.
Farok: Középmagasan tűzött, tövénél vastag, erőteljes, hajlékony. A szőrzet egyértelműen hosszú és puha, csodálatos zászlót képez. Nyugalmi állapotban mélyen lelógó és legalább a csánkízületig ér. Utolsó harmadában mindig enyhén egyértelmű kampóval a végén
ívelt. Mozgás közben és izgalmi állapotban sarlószerűen megemelkedik, egyértelmű kampóval a végén, de anélkül, hogy teljes hosszában ívelt lenne, vagy a hátra feküdne.
VÉGTAGOK
Mellső rész: A mellső végtagok elölről nézve függőlegesek, egyenesek és párhuzamosak. Az izmok és inak határozottan kivehetők. Az alkar hossza a lábközép hosszának háromszorosa. Jó erős csontozat, erőteljes lábközép.
Váll: Jól izmolt, a lapocka ferde, hosszabb, mint az alkar.
Felkar: Nagyon erőteljes. A könyök erős csontozatú, a mellkashoz simul.
Alkar: A csontok erősek, egyenesek és erőteljesek.
Lapocka-felkar szögelés: Kb. 100 fok.
Felkar-alkar szögelés: Kb. 125 fok.
Mellső lábközép: Oldalról kissé ferde, gyakorlatilag az alkar meghosszabbítása.
Mellső mancsok: Macskamancsok. A lábujjak szuken simulnak egymáshoz, erőteljesek és magasan íveltek. A karmok és a talppárnák erőteljesek és ellenállóak. A lábujjak közötti bőr mérsékelten fejlett, szőrös.
Hátulsó rész: Hatalmas, izmos. Oldalról nézve a szögelések mérsékeltek. Hátulról és oldalról nézve függőlegesek. A hátulsó végtagoknak képeseknek kell lenniük a szükséges tolóerőt erővel és eleganciával közvetíteni.
Comb: Erőteljes, izmos.
Csípőízületi szög: Kb. 100 fok.
Lábszár: Hosszú, jól izmolt és jó erős csontozatú.
Comb-lábszár szögellés: Kb. 120 fok.
Hátulsó lábközép: Jól kifejlett, határozottan látható Achilles-inakkal.
Csánkízület szöge: Nyitott, kb. 130 fok.
Hátulsó mancsok: Macskamancsok, enyhén ovális formájúak, kissé hosszabbak, mint a mellső mancsok. Egyszerű vagy dupla farkaskarmok lehetnek, de hiányozhatnak is. Eltávolításuk megengedett. Egyforma minőségű kutyák esetén a Dupla farkaskarommal rendelkezőt kell előnyben részesíteni.
Jármód: Az előnyben részesített jármód az ügetés, mely harmonikus, erőteljes és elegáns. Oldalazásra való hajlam nélkül. Nem poroszkálhat. 
Bőr: rugalmas, vastag, rózsaszín, sötéten pigmentált helyekkel. Minden nyálkahártyának feketének kell lennie.
Szőrzet: Sűrű, vastag és mérsékelt hosszúságú. Az ideális középső hosszúság, a test felső vonalának középső részén mérve, 6-9 cm. A vállon, a nyakon, a has alatt, a végtagok hátulsó részén és a farkon hosszabb a szőrzet. A farkzászló szerkezete nem annyira serteszerű, mint a test többi részén. A szőrnek serteszerűnek kell lennie, nem gyapjas szerkezetűnek.
Szín: Az alapszín fehér, mindig jól fejlett maszkkal. Néha a maszk színével megegyező, szabálytalanul elhelyezkedő, élesen körülhatárolt foltok vannak a testen. A fülek mindig foltosak. A háromszínű vagy tiszta fehér példányok nem kívánatosak. A farok hegye és a végtagok alsó része mindig fehér. A maszknak jól elhatároltnak kell lennie. Előny, ha a foltok élesen körülhatároltak. A szőrszálak tövének a lehető legvilágosabbnak kell lennie, ideális esetben egészen fehérnek. A legtöbbre becsült színek, kedveltségük sorrendjében, a tiszta fehér (hófehér) középszürke, élénk aranysárga, barna, fekete, ezüst, világos bézs, homokszínű vagy márványozott foltokkal. Vörös foltok és sárgás-fehéres alapszín nem kívánatos.
Méret: Nincs felső mérethatár, egyforma minőségű kutyák esetén a nagyobb egyedet kell előnyben részesíteni. A marmagasság alsó határa kanoknál 77 cm, szukáknál 72 cm. Kívánatos, hogy a marmagasság az alsó határt lényegesen meghaladja. A kanoknak 81, a szukáknak 75 centiméternél magasabbnak kell lenniük.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melyet az eltérés mértékével pontos arányban kell értékelni.
Enyhe hibák: 
Oldalról nézve enyhén ívelt orrhát.
Hiányzó P fog.
Tétreharapás.
A felső hátvonal nem egyenes, lépésben hullámszerűen mozog, de nem túlzottan.
Nagyon enyhe félénkség.
Enyhén hullámos szőrzet.
A szőrzet a test felső vonalának középső részén mérve kissé hosszabb, mint 9 cm.
Súlyos hibák: (Kitűnő minősítést kizáró hibák)
Hegyes vagy túlzottan tompa fang,
A végtagok és a mancsok általános gyengesége.
Nem függőleges végtagok.
Mérsékelt hátraharapás.
Nem balesetből kifolyólag hiányzó P fog vagy szemfog.
Csekély hiba a metszőfogak záródásánál.
Enyhén nyerges hát.
A far jelentősen magasabb, mint a mar.
Mozgás közben oldalra kitérő mellső végtagok.
Tehénállású csánkízületek álló helyzetben vagy mozgás közben.
erősen hullámos vagy göndör szőrzet. A szőrzet a test felső vonalának középső részén mérve kissé rövidebb, mint 6 cm vagy kissé hosszabb, mint 11 cm.
Hiányzó maszk, nem foltos fülek.
Kimondottan erős entrópium vagy ektrópium.
Általánosan kiegyensúlyozatlan wesen.
Összességében gyenge vagy lusta egyedek.
A farra felfekvő farok, hiányzó farkzászló.
Hiányzó kampó a farkvégen.
Tenyésztésből kizáró hibák: 
Hasított orr.
Igen kifejezett előre- vagy hátraharapás.
Nem pigmentált orrtükör vagy nyálkahártyák.
A fehér szín hiánya. A farok vége és a végtagok alsó része nem fehér.
A szőrzet kizárólag fehér, a maszk hiányzik.
A szőrzet a test felső vonalának középső részén mérve csak 4 cm, vagy rövidebb, vagy hosszabb, mint 13 cm.
Nem élesen határolt foltok, melyek az alapszíntől alig ütnek el és más fajtákkal való keresztezésre utalnak.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

Eredeti neve: Mastín del Pirineo
Angol neve: Pyrenean Mastiff

Eredete
Számos kinológus szerint a pireneusi hegyi kutya és a pireneusi masztiff nagyon közeli rokonságban áll egymással, történetük is szinte teljesen megegyezik.Az egész Pireneusi-félszigeten legalább 3000 éve hatalmas ebek védték a nyájakat és gulyákat a ragadozóktól, és kísérték őket egyik legelőről a másikra. A vándorló nyájak még a politikai határokat is átléphették. A masztiff-típusú, nagytestű kutyákat származási helyüknek megfelelően, más-más elnevezéssel illették – aragóniai, estremadurai, kasztíliai masztiff, stb. – majd a spanyolok 1964-ben kezdték összefogni a különböző változatokat.

 

Forrás: kutya.hu