Pomerániai törpespicc

Spitz standard FCI Standard Nr. 97/1998.03.05.
A német spitz, beleértve a keeshondot és a pomerániait
Eredet: 
Németország
Az érvényes standard közzétételének ideje:
1998.03.05.
Besorolás: őrző- és kísérőkutyák
FCI osztály: 5. fajtacsoport, spiccek és ősi típusú fajták
Szekció: Európai spiccek
Munkavizsga nélkül.
Általános megjelenés
A spicceket egy szép szőrzet jellemzi, amit a gazdag aljszőrzet felemelten tart. Különösen látványos a nyak körül, ahol egy feltűnően dús gallért formáz és a sűrű farok, amit a hát fölött hord. A rókatípusú fej az élénk szemekkel és a hegyesen felálló kis fülek adják a spicc egyedülálló tipikus hetyke kinézetét.
Fontos arányok
A marmagasság és a kutya hossza 1:1.
Viselkedés és jellem
A német spicc figyelmes és élénk, különlegesen kötődik a gazdájához. Nagyon tanulékony és nevelhető. Idegenekkel szembeni bizalmatlansága, a vadászösztön hiánya egy különlegesen jó házőrzővé teszi. Sem nem félénk, sem nem agresszív. Időjárástűrése, robosztussága és hosszú élettartama adják különleges tulajdonságait.
Fej
Koponya:
A középnagy spiccfej felülről nézve az orr felé ék alakban keskenyedik.
Stop:
Mérsékelten hangsúlyozott, soha sem hirtelen.
Arcorri rész:
Az orr kerek, kicsi és tiszta fekete, a barna spicceknél sötétbarna.
Fang:
A fang nem túl hosszú, nem széles és elhegyesedő, jó arányban kell legyen a koponyával. Az arány a wolf- nagy- és középspicceknél 2:3, a kis- és törpespicceknél 2:4.
Ajkak:
Az ajkak nem lazák, feszesen záródnak és nem képeznek ráncokat az ajakíven. Minden színnél feketék, a barna színnél barnák.
Harapás, fogak:
Az áll normálisan fejlett és egy teljes ollós harapást kell mutasson 42 foggal, olyan módon, hogy a felső fogsor hézag nélkül függőlegesen záródjon. A kis- és törpespiccnél némi premoláris hiány tolerálható. A harapófogó harapás minden spiccnél megengedett.
Pofa:
A pofák szelíden íveltek, nem előreugróak.
Szemek:
A szemek sötétek, közép nagyok, mandula formájúak, kissé ferdén elhelyezkedők. A szemhéj minden színvariációnál fekete kell legyen, a barnáknál sötétbarna.
Fülek:
A kis fülek magasan és egymáshoz eléggé közel tűzöttek, háromszög formájúak és hegyesek. Mindíg mereven felállva tartott.
Nyak:
A középhosszú nyak szélesen illeszkedik a nyakra, a nyakszirten enyhén ívelt, ránctalan és dús szőrrel fedett.
Test
Felső profilvonal:
A felső vonal a függőlegesen álló füleknél kezdődik, egy lágy ívvel megy a rövid és egyenes hátba. A dús, lendületes farok, mely a hát egy részét befedi kerekíti le a sziluettet.
Mar, hát:
A magas mar észrevétlenül megy át a lehetőleg rövid, egyenes, feszes hátba.
Ágyék:
Rövid, széles, erős.
Far:
A far széles, rövid, nem csapott.
Mellkas:
A mély mellkas jól ívelt, az előmell jól fejlett.
Alsó profilvonal és has:
A mellkas lehetőleg jól hátra íveljen, a has mérsékelten felhúzott.
Farok:
A farok magasan tűzött, középhosszú, a tövénél rögtön felfelé, majd előre a hátra ívelt, feszesen a háton fekszik, nagyon dúsan szőrözött. Egy dupla kanyar a farkvégen megengedett.
Végtagok
Mellső végtag
Általános megjelenés:
Egyenes, széles fronttal.
Váll:
A váll feszesen kapcsolódik a mellkassal, jól izmolt. A lapocka hosszú, ferdén fekvő, a hossza megegyezik kb. a felkar hosszával. A lapocka és a felkar 90 fokos szöget zár be.
Könyök:
A könyök erős, a mellkashoz záródik, sem kifelé, sem befelé nem térhet ki.
Alkar:
Az alkar középhosszú, a testhez képest zömök és teljesen egyenes. az alkar has felé néző oldala dúsan szőrözött.
Mellső lábközép:
A lábközép erős, középhosszú és a függőlegessel kb. 20 fokot zár be.
Mellső mancsok:
A mancsok kicsik, kerekek, jól zárt, ívelt ujjakkal – macskamancs. A körmök és a talppárna fekete kell legyen minden színnél, a barna egyedeknél sötétbarna.
Hátulsó végtag
Általános megjelenés:
A hátulsó végtag nagyon izmos és egészen a csánkig dúsan szőrözött. Függőleges és párhuzamos.
Comb és lábszár:
Hosszuk megegyezik.
Térd:
A térd erős és csak mérsékelten szögelt, mozgásban sem kifelé, sem befelé nem térhet ki.
Hátulsó lábközép:
Középhosszú, nagyon erős, a talajhoz képest függőleges.
Hátulsó mancsok:
A hátulsó mancsok kicsik, kerekek, jól zárt, ívelt ujjakkal. Macskamancs és feszes talppárnák melyek tömörek. A körmök és a talppárnák sötétek.
Mozgás
A német spicc mozgása élénk, rugalmas, jó tolóerővel.
Bőr
A bőr a testen feszesen fekszik, minden ráncképződés nélkül.
Szőrzet
A német spiccnek egy dupla szőrzete van. Hosszú, egyenes, felálló fedőszőrzet, és rövid vastag, vattás aljszőrzet. A fejen, a füleken, a végtagok mellső oldalán és a mancsokon a szőrzet rövid, bársonyos, a többi részeken dús és hosszú. Nem lehet göndör, bolyhos, a háton nem válhat szét. A nyak és a váll dús sörénnyel fedett. A mellső végtag hátsó része, a hátulsó végtag a fartól a csánkig és a farok dúsan szőrözött.

A fekete spicc
A fekete spiccek fedőszőrének lakk feketének kell lennie, az aljszőrzet és a bőr is sötét legyen. Nem lehet benne fehér vagy más színű tűzés.
A barna spicc
A barna spiccnek egyszínű sötétbarnának kell lennie. Egyenletesen.
A fehér spicc
A szőrnek tiszta fehérnek kell lennie, bármilyen sárgulás nélkül, melyek leginkább a füleknél gyakoriak.
A narancs spicc
Egyenletes narancsszínűnek kell lennie, a színskála közepes tónusában.
Szürke – felhős színű spicc
Ezüstszürke fekete szőrvégekkel. A fang és a fülek sötét színűek, a szem körül egy jól látható rajzolat, mely a szem külső szögletétől a fül alsó illeszkedéséig egy finom fekete vonallal fut. Ezek a vonalak és satírozottságok kihangsúlyozzák a kifejezésteli szemet. A sörény és a vállöv világos. A mellső és hátulsó lábak könyök és térd alatti része ezüstszürke, fekete jelek nélkül, kivéve egy kevés vonalkázást a lábujjakon. A farkvég fekete, a farok alsó része és a nadrágok ezüstszürkék.
A más színű spicc
Ez alá az elnevezés alá tartozik minden színárnyalat – a krém, a krém-árnyalt, a narancs-árnyalt, a fekete-rőt és a foltos.
A foltosnak fehér alapszínűnek kell lenni, a fekete, barna, szürke és narancs foltoknak az egész testen meg kell jelenniük.
Nagyság és súly
Marmagasság
 

  • wolfspicc/keeshond: 49cm ± 6cm
  • nagy spicc: 46 cm ± 4cm
  • közép spicc: 34cm ± 4cm
  • kis spicc: 26cm ± 3cm
  • törpe spicc/pomerániai: 20cm ± 2cm

Súly
Minden nagyságnak a hozzá megfelelő súlyúnak kell lennie.
Hibák
Minden eltérés a fenti pontoktól hibának minősül, súlyossága az eltérés fokával áll arányban.
Súlyos hibák
– hibás testfelépítés
– túl lapos fej, kifejezett almafej
– hússzínű orrtükör, ajkak és szemhéj
– a wolf-, nagy- és középspicceknél a foghiba
– a túl nagy és világos szemek, kidülledő szemek
– mozgásszervi hibák
– hibás jelek az arcon a szürke – felhős spicceknél

Kizáró hibák
– nem zárt fontanella
– előre- vagy hátraharapás
– Ektropium, Entropium
– lebillenő fülek
– határozott fehér foltok minden nem fehér spiccnél

Megjegyzés
A kanoknál a két normálisan fejlett herének a herezacskóban kell lennie tapinthatóan.

Eredeti neve:Zwergspitz
Angol neve:Pomeranian

Történeti áttekintés
A törpespitz a kőkorszaki tőzegkutya (Canis familiaris palustris Rüthimeyer), Közép-Európa legrégebbi kutyafajtájának leszármazottja, mely a svájci tóvidék és Finnország környékéről terjedt el 6000 évvel ezelőtt. Modern változata Németországban, Pomerániában alakult ki, névváltozata, a pomerániai innen ered. Ősei az 1800-as években kerültek Németországból Angliába kis spitzként, majd a tenyésztők munkája nyomán a kutya mérete generációról generációra csökkent. Közben az immár törpe spitz az angol export során az egész világon elterjedt.

Viktória királynő kedvence
Népszerűsége csak tovább nőtt, mikor 1888-ban Viktória brit királynő Firenzéből hazahozott magával egy példányt. A kistestű kutyák szerelmeseként ismert uralkodót, akinek a törpespiccen kívül többek közt egy Skye terrierje és egy Cavalier King Charles spánielje is volt, számtalan festményen és fotón megörökítették kedvencei társaságában. A királynő olyannyira megszerette a Turinak keresztelt ebet, hogy még halálos ágyán is maga mellé fektette. Így a kutya végig mellette volt utolsó pillanataiban, mikor agyvérzés következtében távozott az élők sorából. Németországba 1970 körül tért vissza a törpespitz, és ott is hamar igen népszerű fajtává vált.

Jelleme
A törpespitz ragaszkodó, családcentrikus kutya. Eleven, vidám, mozgékony és energikus, igen értelmes, nagyon szeret tanulni, az új ismereteket könnyen elsajátítja. Előszeretettel alkalmazzák különböző kutyás sportokra és terápiás kutyaként. A gazdájához hűséges, de nem erőszakos, éber és szeret ugatni. Kis termetű kutya létére határozott és magabiztos. Ha egy nála sokkal nagyobb kutya megtámadja, vagy erőszakosan viselkedik vele, hajlamos megfeledkezni szerény méreteiről. Az idegenekkel szemben bizalmatlan, és hiányzik belőle a vadászösztön, így ideális őrzőkutya. Határozottsága figyelemre méltó. Általában jó a viszonya fajtársaival. A túl nagy zaj és a nyüzsgés könnyen felidegesítheti, így izgatott természetű gazda mellé nem való. A háziállatokkal, például a macskákkal remekül kijön.

  •  

Forrás:spitz.hu, kutya.hu