Portugál juhászkutya

Általános megjelenés és képességek: Közepes nagyságú kutyainkább hosszú testfelépítéssel. Különösen intelligens és élénk, nem érzékeny és higgadt, a pásztorhoz és a nyájhoz, melyet őriz, hűséges. Irtózik az idegenektől, és éjszaka őrködik. Majomszerű a kinézete és a viselkedése, ezért hazájában majomkutyának is nevezik. Különösen Alentejóban használják mindenféle állatcsorda (juh, kecske, majomkutyának is nevezik. Különösen Alentejóban használják mindenféle állatcsorda (juh, kecske, marha, ló, sertés) őrzésére és vezetésére. előnyben részesítik ügyes stílusa miatt, ahogy az állatokat a legelőn együtt tudja tartani és a kiugró állatokat visszahozni.
Fej: erős, széles, sem nem hosszú, sem nem golyóformájú.
Orr: Jól illeszkedő, enyhén ívelt, nagy orrlyukakkal; lekerekített, henger alakú és a vége szinte merőlegesen tompított. Az orrtükör lehetőleg fekete, vagy sötétebb, mint a szőrszín.
Fang: Szinte henger formájú, oldalról nézve egyenes vagy enyhén konkáv; rövid és kb. a koponya hosszának kétharmada. Szélessége arányos a hosszúságával és formájával.
Ajkak: Szorosak, nem fedik el egymást; vékonyak, feszesek, szinte egyenesen fekszenek.
Állkapocs: Normálisan fejlett; az állkapcsok pontosan egymással szemben állnak és fehér, erőteljes fogakat hordoznak.
Stop: Határozott; a koponya felső vonala és a fang felső vonala divergens.
Koponya: valamivel hosszabb, mint amilyen széles. Mindkét oldalán ívelt, de keresztben valamivel erősebben. A homlokbarázda a homlok feléig kifejezett. A koponya a fülek között szinte lapos. A nyakszirtcsont látható.
Szemek: Élénk, intelligens és tanulékonyságot tükröző tekintet. Sem nem kiugró, sem nem mélyen ülő szemek. Lehetőleg sötét színűek, kerekek, közepes nagyságúak és vízszintesek. A szemhéjak feketék vagy legalábbis sötétebben pigmentáltak, mint a szőrszín.
Fülek: Magasan tűzöttek, törés nélkül lecsüngők, ha kupirozatlanok. Egyenesen felállóak, ha kupirozottak. Háromszögletűek, közepes nagyságúak, vékonyak és simák.
Nyak: Harmonikusan megy át a fejbe és a testbe. Egyenes és enyhén felfelé irányuló. Mindenütt egyformán erős, lebernyeg nélküli.
Mellső végtagok: Erőteljesek, egyenletesen szélesen állóak, elölről és oldalról nézve egyenesek és párhuzamosak. 
Lapocka és felkar: Erőteljesek, közepes hosszúságúak, jól izmoltak, a lapocka és a felkar derékszöget zár be.
Alkar: Függőleges és jól izmolt.
Lábtőízület: Száraz és nem kiugró.
Lábközép: Egyenletesen erős és közepes hosszúságú. Felülről lefelé és hátulról előre nem nagyon szögelt.
Mancsok: Kerekek, nem laposak, a lábujjak hosszúak és szorosan simulnak egymáshoz, határozottan íveltek. A körmök hosszúak, erőteljesek és feketék vagy sötétebbek, mint a szőrszín. A talppárnák vastagak és ellenállóak.
Far: A felső vonal enyhén csapott, a has vonal felfelé ível.
Elő mell: Előre ívelt, hátrafelé és lefelé lejt.
Mellkas: Mély, közepesen széles.
Bordák: Kevésbé íveltek, ovális ívet képeznek. Elölről hátrafele ferdén fekszenek.
Hát: Egyenes vagy enyhén lejt, hosszú.
Ágyék: Rövid és ívelt, széles, jól izmolt és jól illeszkedik a háthoz és farhoz.
Has és lágyék: Egyenletesen tágas, enyhén felhúzott.
Far: Közepes hosszúságú és széles, enyhén csapott.
Hátsó végtagok: Erőteljesek, egyenletesen szélesen állóak, hátulról és oldalról nézve egyenesek és párhuzamosak.
Comb: Közepesen hosszú és széles, jól izmolt.
Lábszár: Kevésbé ívelt, hosszú, jól izmolt.
Csánk: Inkább mélyen, mint magasan elhelyezkedő, egyenletesen széles, erőteljes és száraz, közepesen szögelt.
Lábközép: Egyenletesen vastag, de erőteljes; közepes hosszúságú, fentről lefelé és elölről hátulra nagyon ferde. Egyszerű vagy dupla farkasköröm lehetséges.
Mancsok: Kerekek, nem laposak, a lábujjak hosszúak és szorosan simulnak egymáshoz, határozottan íveltek. A körmök hosszúak, erőteljesek és feketék vagy sötétebbek, mint a szőrszín. A talppárnák vastagak és ellenállóak.
Farok: Magasan tűzött, hegyes, a tövénél is vékony, a csánkig ér. nyugalmi állapotban többé vagy kevésbé erősen felemelkedő heggyel a lábak közé lóg. Mozgásban enyhe ívvel kinyúlik, a kutya csóválja vagy összekunkorítva felemeli.
Szőrzet: Nagyon hosszú, sima vagy kissé hullámos, hosszú szakállal, és bajusszal és szemöldökkel, miközben a szemeknek látszódniuk kell. A fejen, a törzsön és a végtagokon a szőrzet nagyon hosszú, a lábujjak között is. Közepes erősségű és kecskeszőrhöz hasonlító. Egyenletesen sűrű az egész testen. Nincs aljszőrzet.
Szín: A sárga, barna, szürke, cser vagy farkas szürke világosabb vagy sötétebb árnyalatai, vagy fekete több vagy kevesebb cser jeggyel, mindegy, hogy fehér pöttyökkel vagy anélkül, de sohasem fehér foltokkal, kivéve egy kis fehér mellfoltot.
Bőr: A belső és a külső nyálkahártya lehetőleg pigmentált. A bőr nem túl feszes.
Méret: Kanok 45-55 cm, szukák 42-52 cm.
Súly: 12-18 kg.
Jármód: Könnyű és folyamatos; túlnyomórészt ügetés energikus galopp, ha a munka úgy kívánja.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
Orr: hegyes. Ajkak: elfedik egymást vagy lógnak. Stop: enyhe. Szemek: világosak, kicsik, nem kerekek vagy ferdék. Fülek: megtörtek. Test: a felső vonal beesett vagy túl lejtős az alsó vonal agárszerűen felhúzott. Far: vízszintes vagy túl csapott. Farok: mélyen tűzött, rövid vagy nyugalmi állapotban a hát fölé kunkorított. Körmök: fehér. szőrzet: nem eléggé kemény vagy fehér foltok a mellkason.
Tenyésztésből kizáró hibák: Fej: keskeny és hosszú; az orrhát oldalról nézve konvex. Állkapocs: hibás állás. Koponya: lapos, golyóformájú vagy keskeny. Fülek: mélyen tűzöttek. Farok: kupirozott vagy születetten csonka. szőrzet: nem kielégítő hosszúság, göndör, fehér a végtagok alsó részén vagy fehér foltos. Méret: törpenövés.

Pontozás:

  • Általános megjelenés: 20
  • Fej: 15
  • Szemek: 10
  • Fülek: 5
  • Test: 10
  • Végtagok: 10
  • Farok: 10
  • szőrzet: 15
  • Mozgás: 5
  • Összesen: 100

Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

Eredeti neve:Cão da Serra de Aires
Angol neve:Portuguese Sheepdog

Eredete
A hatalmas merinónyájak egy része Andalúziában telelt, másik része pedig Estremadurában, a Csendes-óceán partján, így telente ugyanazok a kutyák dolgoztak Portugáliában, mint Spanyolországban.A katalán juhászkutyához hasonlóan, a portugál is kimondottan munkakutya, mely hazáján kívül alig ismert fajta. A Cao da Serra de Aires is bozontos szőrű, 50 cm körüli terelőkutya, mint a gos d’atura catalá. A két fajta között manapság is csekély a különbség, hiszen a pásztorok kutyáik teljesítménye alapján szelektáltak, így csak a legjobb munkakutyák szaporodhattak, a selejt – olykor szó szerint – a fazékban végezte. A pireneusi juhászkutyához hasonlóan, az Ibériai-félsziget hegységeiben, elszigetelt völgyeiben is kissé eltérő küllemű típusok alakultak ki, melyekből mindkét ország, Spanyolország és Portugália is saját fajtát alkotott. A portugál juhászkutya mai típusát 1930-ban rögzítették.

Portugál juhászkutyastandard (FCI 93)
Rövid történeti áttekintés: Olykor Serra de Aires kutyáit a Castro Guimares gróf által, a XX. század elején importált Berger de Brie tenyészpár utódainak tartják. De mivel manapság e kutyák jelentős számban fordulnak elő, és rögzített tulajdonságaikban különböznek a fent említett fajtától, hogy inkább a pireneusi juhászkutyára hasonlítanak, megalapozottabbnak tűnik az a gondolat, miszerint inkább e fajta egy ágáról van szó, melyet a Berger de Brie-vel próbáltak javítani. Ha nem így lenne, érthetetlen lenne, hogy miért választottak volna egy olyan pásztorkutyát Alentejóban, mely a helyi klímához csak nehezen tudna alkalmazkodni.

 

Forrás: kutya.hu