Pumi

Pumi standard (FCI 56)
Általános megjelenés: Közép nagy testű, nagyon élénk vérmérsékletű, terrier jellegű pásztorkutya. A terrier jelleget leghatározottabban feje mutatja: arcorri része megnyúlt, füle felálló, melynek felső egyharmada előre bicsaklik. Törzse és a végtagok oldalról négyzetes formát mutatnak. Nyaktartása a közepesnél magasabb, állandóan figyelő jellegű. szőrzete középhosszú, tincsekbe rendeződő göndör vagy csigás. Több színben előfordul, de mindig egyöntetű kell, hogy legyen.
Fontos testméretek:
A törzshossz megegyezik a marmagassággal.
A mellkas mélysége valamivel kevesebb, mint a marmagasság fele.
A fang hossza valamivel kisebb, mint a fejhossz fele.
A nyak hossza megegyezik a fej hosszával, és a marmagasság 45 százalékát teszi ki.
Viselkedés és jellem (wesen): nyughatatlan vérmérsékletű, nagy munkakedvvel megáldott, rendkívül élénk terelő eb. Vakmerően bátor, az idegenekkel szemben bizalmatlan. Értelmessége, élénksége, véleményalkotó és -nyilvánító képessége, rámenős természete miatt mindig és mindenhol magára vonja a figyelmet. Elég hangos fajta. Egész megjelenése tettrekészséget és hatalmas temperamentumot sugároz. Állása, figyelő helyzete mindig tevékenykedő testtartást mutat. Félénkség vagy flegma viselkedés – fajtaidegen tulajdonság.
Fej: Megnyúlt, viszonylag keskeny. Alakjára a megnyúlt arcorri rész nyomja rá a bélyegét.
Koponya: A fejtető közepesen széles és domború. A homlok hosszú, kevésbé domborodó, oldatról lapos. A szemboltívek mérsékelten fejlettek.
Stop: A stopvonal alig érzékelhető. A homlok síkja a szemboltívek között szinte egyenes vonalban folytatódik az orrhátra.
Orrtükör: elkeskenyedő, ferde metszésű, valamennyi színváltozatnál fekete.
Fang: Az orrhát egyenes. Az arcom rész megnyúlt és elkeskenyedő de nem hegyes.
Ajkak: Feszesen simulnak a fogsorhoz, sötéten pigmentáltak.
Állkapocs/fogazat: Az állkapocs erős. Fogazata szabályos, ollós záródású, teljes. Fogai fejlettek, erősek, fehérek.
Pofa: Jól izmolt.
Szemek: Középes nagyságúak, ovális alakúak, kissé ferde metszésűek, élénk, értelmes kifejezésűek, sötétbarna színűek, közepes távolságra helyezkednek el egymástól. A szemhéjszél feszesen zárt, jól pigmentált.
Fülek: Magasan tűzöttek, felállóak, a fül csúcsa felső harmadában határozottan előre és kissé oldalt bicsaklik. Közepes méretűek, arányosak, formájuk fordított V-alakú. Fülmozgása élénk.
Nyak: Középhosszú, kissé ívelt, jól izmolt; a közepesnél magasabb illesztésű; a vízszintessel 55 fokot zár be. A nyak bőre feszes, száraz, ránctalan.
Test: A törzs hossza azonos a marmagassággal – négyzetes felépítésű. Csontozata finom és szikár. Izomzata jól fejlett, nem terjedelmes, különösen feszes és szívós. Arányos, harmonikus megjelenés mellett rendkívül szikár fajta.
Felső vonal: Egyenes.
Mar: Határozottan kiemelkedik, hosszú és hátrafelé lejt.
Hát: Rövid, egyenes és feszes.
Agyéktájék: Rövid, feszes kötésű és szintén egyenes.
Far: Rövid, enyhén csapott, közepesen széles.
Mellkas: Szügye egyenes síkú, nem domborodó, nem széles, inkább mély. Bordázata nem dongás, inkább lapos. Mellkasa mély és hosszú, jó íveltség esetén a könyök magasságáig húzódik.
Has: Feszes, hátrafelé felhúzott.
Alsó vonal: előremélyülő.
Farok: Magasan tűzött, határozottan felfelé indul és a far fölött élére állított kör alakot képezve a kereszttájékra kunkorodik. A farok koronaszőrzete 7-12 cm hosszú, szálkás jellegű, szerteálló, kevés aljszőrzetet tartalmaz. A kurta farok és a farok csonkítás nem megengedett.
VÉGTAGOK:
Mellső rész: Az elülső végtagok a szügy síkjából kiindulva függőlegesen támasztják alá a törzset. A két végtag oszlopos, párhuzamos, nem túl széles állású.
Váll: A lapocka hosszú és meredek. Dőlésszöge a vízszinteshez viszonyítva 55 fok. A vállbúbok a szügy síkjából nem domborodnak ki.
Felkar: Rövid, jól izmolt. A lapocka és a felkar által bezárt szög 100-110 fok.
Könyök: Szorosan a testhez záródó.
Alkar: Hosszú, szikár.
Elülső lábközép: Meredek.
Elülső mancsok: Szorosan zártak, boltozatosak – macskamancsok. A talppárna rugalmas. A karmok erősek, feketék vagy palaszürkék.
Hátulsó rész: A hátulsó végtagok nagyon erősek. Oldalról nézve kissé hátra állítottak. Hátulról nézve a végtagok párhuzamosak, egyenesek, nem túl szűk és nem túl széles állásúak.
Comb: Izmos és hosszú, kissé hátra állított.
Térd: Az elülső végtag könyökével egy vonalban helyezkedik el.
Lábszár: Izmos; hosszú.
Csánk: A csánk szikár és élesen kirajzolódik. A csánkízület vízszintessel 45 fokos szöget zár be.
Hátulsó lábközép: Rövid, meredek, szikár.
Hátulsó mancsok: Az elülsőkkel azonosak. Fattyúujjak nem kívánatosak, eltávolítandók.
Jármód: Minden járásmódban igen élénk, temperamentumos. Lépése rövid, hetykén, büszkén jár. Ügetése könnyed, harmonikus; hátulsó végtagjait pontosan a mellsők nyomába helyezi, ezáltal mozgása “pattogó”, dinamikus.
Bőr: Ránctalan, feszes, erősen pigmentált. A szabad bőrfelületek palaszürkék vagy feketék.
szőrzet: A szőrzet tincseket képező göndör vagy csigás, sohasem sima és sohasem nemezesedő. Átlagban 4-7 cm hosszú, kisebb-nagyobb, elvékonyodó tincsekbe rendeződő, rugalmas. erőteljes de nem durva, szálkás jellegű felszőrökből és Puha aljszőrökből tevődik össze. A füleken szerteálló, szálkás koronaszőr van. A szem és az arcom rész szabadon kivehető.
Szín:
Fekete
Szürke különböző árnyalatai (születéskor általában fekete, idővel kiszürkül)
Fakó, alapszínek: vörös, sárga, krémszín (fekete vagy szürke árnyalat és a kifejezett maszk kívánatos)
Fehér
3 cm-nél kisebb átmérőjű fehér mellfolt megengedett. A szőrszín fedett, egyöntetű.
NAGYSÁG ÉS SÚLY
Marmagasság: Kanok: 41-47 cm, ideális nagyság: 43-45 cm. szukák: 38-44 cm, ideális nagyság: 40-42 cm.
Testsúly: Kanok: 10-15 kg, ideális testsúly: 12-13 kg. szukák: 8-13 kg, ideális testsúly: 10-11 kg.
Hibák: Az előbb említett pontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, a hiba minősítésének pontos arányban kell állnia az eltérés fokával.
Tenyésztésből kizáró hibák:
Kerek, Puliszerű fej. A fej 40 %-ársál rövidebb arcorri rész.
erős, kifejezett stop.
Egy vagy több metszőfog, szemfog, a 2-4. premolar és az 1-2. molar hiánya; kettőnél több P1 hiánya;
Előre- és hátraharapás, keresztharapás, rendezetlen fogsorív.
Egyenesen felálló, tövéből lógó vagy felemás fülek.
Csokoládészínű vagy tarka szőrzet, valamint bármilyen folyamatos, erősen elkülönülő folt (például cserszínű jegyek).
Rövid, sima szőrzet. Hosszú, erőteljesen nemezesedő vagy nyílt, szerkezet nélküli szőrzet.
A standardban rögzített előírástól eltérő méret.
Megjegyzés: A kanoknak két, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő, szemmel láthatólag normálisan fejlett herével kell rendelkezniük.

Származási hely: Magyarország
Eredeti neve: Pumi
Angol neve: Pumi

Eredete
A pumi és a puli elnevezés közel egy évszázadon át keveredett egymással. A nevek elhatárolását hol a földrajzi elhelyezkedés, hol a pásztorkutya típusa adta meg. Egyes teóriák szerint a puli és az országba bekerült francia pásztorkutyák keveredéséből alakult ki a pumi.Önálló fajtává válását a Raitsits Emil vezette munkacsoportnak köszönheti, mely 1914-ben, a Budapesti Állatkert segítségével indította el rekonstrukciós tenyésztési programját. A második világháború előtti időszakból négy jelentős tenyészet ismert, az Állatkerti, a Délibáb, a Hortobágyi és a Zsennyei. A pumikiállításon 1920-ban jelent meg először, mint a puli dunántúli válfaja, majd 1923-ban már önálló pásztorkutyaként. A pumiban szerencsésen egyesülnek a Puli jó tulajdonságai a terrier-jelleggel; Raitsis pásztorterriernek álmodta meg a fajtát, ahogyan ezt a latin elnevezés is mutatja (Canis familiaris ovilis villosus terrarius), szerinte a francia pásztorkutyák mellett terrierek vére is csörgedezik a pumiban. Az első fajtaleírást 1921-ben alkotta.

 

Forrás: kutya.hu