Saarloosi farkaskutya

Saarloosi farkaskutya standard (FCI 311)
Általános megjelenés: Erőteljes, farkasszerű, félhosszú szőrű kutya. A szukák marmagassága 60-70 cm, a kanoké 65-75 cm. Csontjai erősek és oválisak, anélkül, hogy nehéznek tűnnének. Harmonikus felépítésű, a lábai hosszúak, anélkül, hogy a kutya hosszú lábúnak tűnne. Igen figyelmes, óvatos és tartózkodó kutya, idegen személyekkel és helyzetekkel szemben bizalmatlan, anélkül, hogy idegességet mutatna. A kanok és szukák testfelépítésükben és viselkedésükben kifejezetten különböznek. Jellegzetes fajtajegy a fokozott önállóság, mely korábban képessé tette vakvezető kutyaként is dolgozni.
Fej: Farkasszerű, méretében a testtel harmonikus. A koponya széles és lapos, a fülek közötti enyhe ívvel. A szemek felé kissé kúpszerű. A koponya oldala lapos, pofa nélküli. A nyakszirtcsont nem kifejezett. Az erős fanggal enyhe stop köti össze. Az orrhegy és a stop közötti távolság hossza megegyezik a stop és a nyakszirt közötti távolságéval. A fang nem hegyesen végződik. Az orr nagy és roboztus, színe a szőrzetéhez illő: fekete vagy barna. Az ajkak zártak, és nem fedik el egymást,erős, teljes ollós harapás.
Szemek: Közepes nagyságúak, mandulaformájúak és egymástól távol ülők. Ideális színük a sárga. Figyelmes, kissé tartózkodó tekintet, anélkül, hogy félelmet tükrözne.
Fülek: Természetesen felállóak és közepes nagyságúak. Tövüknél szélesek, a végük szinte teljesen hegyes. Húsosak, belül jól szőrözöttek és szilárdak.
Törzs: A nyak száraz, izmos és fokozatosan olvad össze a törzzsel. A kutya valamivel hosszabb, mint amilyen magas. A hát egyenes és masszív, az ágyék erősen izmolt és a normálisan szögelt csípő nem túl keskeny. A mellkas nagy, jól ívelt bordákkal, nem nyúlik tovább a könyöknél.
Farok: Mélyen tűzött, nyugalmi állapotban kardalakban hordott. Nem túl mozgékony. Izgalmi állapotban vagy mozgásban a kutya magasan hordhatja.
Végtagok: A mellső végtag jól szögelt, a csontok egyenesek, a lapockák hosszúak, ferdén elhelyezkedők. A hátulsó végtag normálisan szögelt, erősen
izmolt. Enyhe tehénállás elfogadható. A mancsok kissé oválisak, jól zártak, a lábujjak enyhén íveltek. A talppárnák elasztikusak és erősek.
Mozgás: Könnyed, térölelő, ruganyos, de mindig elővigyázatos, gyors tempó- és irányváltásokat lehetővé tevő. Nagyon jellegzetes jármód az ügetés, mely egy farkaséra emlékeztet.
Szőrzet: Félhosszú, nagyon sűrű aljszőrzettel és ellenálló fedőszőrzettel. A nyak körül a szőrzet határozott gallért képez.
Szín: Három színváltozat elismert: farkas szürke (az orr színe szinte feketétől a világos szürkéig terjed); barna a barnától a narancsig terjedő árnyalatokkal (az orr barna); krémszín (az orr barna vagy szarvasgomba-fekete, utóbbi az előnyben részesítendő). Más szín nem megengedett.
Hibák: A gyenge fül, a megtört vagy gyűrűs farok súlyos hiba.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

Eredeti neve:Sarloos wolfdog
Angol neve:Saarloos wolfhond

Eredete
A saarloosi farkaskutya létrehozása Leenert Saarlos nevéhez kapcsolódik. Saarloos egy Fleur nevű nőstény farkast fedeztetett Gerhard van de Fransenum német juhászkutyával.Ennek a párnak összesen húsz kölyke született több alomból, de még túl félénkek és megbízhatatlanok voltak az emberekkel szemben. Saarloss és tudományos tanácsadója, Haagendoorn ezért újból német juhászkutyákkal keresztezte a “hibrideket”, hogy létrehozza a megbízható, de természetes régi-új kutyafajtát. A saarloosi farkaskutya egy szerencsétlenségnek köszönhette széles körű ismertségét. Saarloos egy baleset során megvakult feleségének egyik saját tenyésztésű kutyáját képezte ki vakvezetésre. A kutya kiválóan bevált, így a fajta vakvezető képességéről hamarosan legendák keringtek, pedig Saarloos maga hamarosan rájött, hogy csupán a szabályt erősítő kivételről volt szó: farkaskutyái túlságosan óvatosak és félénkek egy ilyen feladat megbízható teljesítéséhez. Leenart Saarloos 1969-ban halt meg, nem érhette meg kutyái hivatalos fajtaként való elismerését, mely 1975. július 5-én következett be. Önálló, bátor, értelmes, tartózkodó. Személy- és vagyonvédelemre, gyárak fontosabb objektumok őrzésére használják.

 

Forrás: kutya.hu, kutya-tar.hu