Schnauzer

Tanítása
A schnauzer gyorsan és szívesen tanul. Az alapvető engedelmességi gyakorlatokat könnyen elsajátítja. Ha megbízik a gazdájában, gyorsan és pontosan végrehajtja a tőle kapott utasításokat, de nem szívesen ismételgeti ugyanazt a dolgot. A legtöbbet tisztességes, következetes bánásmóddal lehet elérni nála, s általában a gazdája hangja is pontosan elég a fegyelmezéséhez. A fajtát célszerű kölyökkorában alaposan hozzászoktatni az emberekhez.

Mozgásigénye
A mozgásigénye átlagos. Nagyon szeret úszni, futni, a kertben játszani, póráz nélkül szaladgálni az erdőben és apportírozni. Ezek mind megfelelő tevékenységek e karakteres kutya számára. A lakásban általában nyugodtan viselkedik, és akkor sem unja el magát, ha a gazdájának olykor nincs rá elég ideje. A közép schnauzer jó teljesítményekre képes az olyan sportokban, mint a labdázás (flyball), az ügyességi vagy az engedelmességi próbák.

Egészségügyi problémák a fajtánál
Az észak-amerikai schnauzerre általában jellemző a vágott fül és farok, de a világ sok részén ez tiltott, és a schnauzerek és egyéb fajták most már természetes farokkal és füllel láthatóak. Általánosságban: az óriások és a közepesek erősek, egészségügyi problémáktól mentesek. A törpe schnauzer azonban hajlamos a fiatalkori veleszületett szürke hályogra (FVSZ) és a progresszív retina athropiára (PRA), mindkettő örökletes szembetegség, ilyen a húgyúti fertőzés és a hasnyálmirigy-gyulladás is.Bármelyik méretű schnauzert választod, úgy fogod találni, hogy egy értelmes és csinos fajta van melletted, és valószínűleg csatlakozni fogsz azokhoz, akik ragaszkodnak ezeknek a kutyáknak a speciális képességeihez, amelyek szinte szuper kutyaként tüntetik fel.
Példa erre Tailgates George Vonpickle, egy közép schnauzer, hivatalos orvosi kutya. Ő volt az első kiképzett bőrrák-felderítő kutya, szaglása és a pontossági rekordja a melanomák azonosításában majdnem 100 százalékos. Ez viszont már varázslat!

Marmagassága: 45-50 cm.
Alomszáma: 6-10 kölyök
Várható élettartama: 10-14 év
Testtömege: 14-20 kg

Eredeti neve:Schnauzer
Angol neve:Schnauzer
Származási hely: Németország

A schnauzer rövid története
Úgy tűnik, ez a fajta tehetségesebb az átlagos kutyáknál. Németországban tenyésztették ki több mint 500 évvel ezelőtt mint őrzőkutyát, hogy kísérje a kereskedőket és figyelje az áruikat a piacon. A sokoldalú schnauzer emellett macskafogóként, katonai futárként, szarvasmarhahajcsárként és társként is szolgált, valamint jól segítette a mozgássérülteket és hallássérülteket, és rendőr-és mentőkutyaként is foglalkoztatták.Természetesen ezt a teljesítménylistát a három pofaszakállas schnauzer fajta között kell elosztani. Vannak óriás, középtermetű és törpe schnauzerek is.A fajta szakértői egyetértenek abban, hogy a schnauzer egyik jellemzője az önbizalom. Annak ellenére, hogy nem keresik a veszélyt, ezek a kutyák nem riadnak meg a konfrontációtól. Ezzel összefüggésben talán egy kicsit makacsak, mindent ők tudnak a legjobban, és nem választanak más utat csak azért, mert te mondod. Ha ez a személyiség egy óriás schnauzer méretével és erejével párosul, úgy tűnhet, hogy az óiás schnauzer túl nagy kutya ahhoz, hogy kezelni tudják, ezért néhány tenyésztő nem ad el óriást tapasztalatlan tulajdonosoknak. Míg a törpe most vitathatatlanul a legismertebb fajta, az első tíz között szerepel a népszerű Amerikai Kennel Club (AKC) bejegyzett fajtáinak sorában, a közép schnauzer az eredeti, amely a nagyobb és a kisebb fajtákból alakult ki. A standard schnauzerek, amelyek 1600 körül Albrecht Dürer és Lucas Cranach műalkotásaiban jelentek meg, 17 és 20 cm közötti magasak. A német schnauzer szó azt jelenti, hogy “szájkosár,” egy hivatkozás erre az arcberendezésre, amely megkülönbözteti ezt a fajtát a többitől.

Teste
A közép schnauzer négyzetes testfelépítésű kutya, amely inkább zömöknek, mint karcsúnak tűnik. Marmagassága közel megegyezik a törzs hosszával. Rövid, kissé ívelt háta enyhén lejt a fara felé. Farka magasan tűzött és felálló. A schnauzer ovális mellkasa a könyökei alá ér, elülső része sima. Hasa mérsékelten felhúzott. Lábai egyenesek, könyökei testhez simulok. Mind a mellső, mind a hátsó lábak ízületei jól kirajzolódnak. Mancsai rövidek, kerekek, szépen ívelt, szorosan záródó ujjakkal. Az erőteljes nyak nemes vonalban ívelt, lebernyeg nincs rajta.
Feje: Az erőteljes, nyújtott fej fokozatosan keskenyedik az orr hegyéig, a stop határozottan látható. Az egyenes orrnyereg oldalról nézve a lapos koponyatetővel párhuzamosan fut. Ajkai szorosan záródnak, az állkapocsra simulnak és mindig feketék. Magasan tűzött fülei V alakúak, a fej mellett lógnak. Középnagy szemei ovális alakúak és előrefelé néznek. A harapása szabályos ollószerű.
Szőrzete: A strapabíró, szálkás szőrű szőrzetnek merev szálúnak és sűrűnek kell lennie. Sűrű aljszőrzettel rendelkezik. A schnauzernek hosszú szakálla és bozontos szemöldöke van. A füleken és a koponya tetején rövidebb a szőr, mint a test többi részén.
Színei: A közép schnauzer mindig egyszínű fekete vagy „só-bors” színű. Utóbbinál a szőrzete sötét és világos szálak egyenletes keveréke, ezüstszürkétől acélszürkéig terjedő összhatással, lehetőleg sötét maszkkal. A fekete schnauzereknek fekete, a só-bors színűeknek szürke az aljszőrzete. Az orr mindig fekete, a szem sötét.

Jelleme
Temperamentumos és értelmes kutya, józan, szeret tanulni, megbízható, és igen erősen ragaszkodik a családjához. A legtöbb más fajtánál nehezebben szokja meg, ha új gazdát kap. Figyelmes, éber és nem ijedős, ezért házőrzőként is alkalmazható.

Társas viselkedése
A fajta jól kijön más kutyákkal és egyéb állatokkal, s rendkívül türelmes a gyerekekkel, ha megfelelően szocializálták. Az idegenekkel szemben olykor gyanakvó, de a család barátait örömmel üdvözli.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye
A szőrzet minőségétől és a kiállításokon való esetleges részvételi szándéktól függően a közép schnauzer szőrzetét évente kétszer vagy többször kell trimmelni. A meglazult szőrszálakat kézzel vagy tompa végű csipesszel szedegetik ki, hogy helyet teremtsenek az új szőrszálak számára. A megfelelő időben kiszedetett szőrű schnauzer általában nem sok szőrt hullat a lakásban, s hetente csak egyszer kell kefélni. Szükség esetén el kell távolítani a fülben növekvő szőrszálakat – de sohasem nyírással! –, s le kell vágni a talppárnák közti szőrt is. A szőrzet nyírott részeit – a szakállat és a szemöldököt – rendszeresen kell fésülni, hogy ne tapadjanak össze. A karmait röviden kell tartani.

 

Forrás: haziallat.hu, kutya-tar.hu