Shiba Inu

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye
A shiba szőrzete nem igényel túl sok gondoskodást. A kutya igen tisztán tartja magát, szőrzete pedig eleve nem hajlamos a piszkolódásra. Másik nagy előnye, hogy a szőrzet szagtalan. A vedlési időszakban azonban jelentős mennyiségű szőrt hullat, ezért ilyenkor rendszeresen kell kefélni. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása
A shiba általában könnyen nevelhető, feltéve, hogy a gazdája tisztában van független jellemvonásaival. A gyakorlatokat célszerű játékkal váltogatni, hogy a kutya számára hosszabb távon is élvezetesek legyenek, és a helyes viselkedést meg kell jutalmazni. A shiba nagyon jól motiválható finom falatokkal. Rendszerint jól alkalmazkodik a körülményekhez, és példásan viselkedik, ha gazdája magával viszi valahová.

Mozgásigénye
Ez a kutya jól alkalmazkodik a gazdájához. Beéri napi három rövid sétával, ha emellett rendszeresen játszhat a kertben, vagy hetente egyszer kihancúrozhatja magát a parkban. De ha a gazdája mindennap kijár az erdőbe, a shiba oda is szívesen vele tart. Mindegy neki, hogy a városban vagy a természetben sétál-e, mindenütt egyformán jól érzi magát; ezért városi környezetben vagy lakásban való tartásra is alkalmas. Alkalmazkodó készségének köszönhetően ez a kutya szinte mindenütt otthon érzi magát, s bármilyen korú személynek hű társa lehet.

Testtömege: 8-10 kg
Alomszáma: 2-3 kölyök
Várható élettartama: 10-14 év

Származási hely: Japán
Eredeti neve: Shiba Inu
Angol neve: Shiba Inu

Eredete
A Shiba ősidők óta Japánban élő kutyafajta. A név eredeti jelentése ” kicsi ” ” kiskutya ” A Japán-tengerből kiemelkedő parti hegyvidék lakói évszázadokon át kisebb állatok és madarak vadászatára használták. A változatok között jelentkező apróbb különbségek tenyészterületük eltérő földrajzi elhelyezkedésének volt köszönhető. 1868 és 1912 között elterjedt szokássá vált, hogy angol szettereket és rövidszőrű angol vizslákat importáltak Nagy-Britanniából az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő új sportág, a vadászat céljaira. Az európai kutyákkal történő, szinte automatikussá vált keresztezés következtében a fajtiszta Shibák száma ijesztően megcsappant. 1912 és 1926 között már szinte lámpással kellett keresni őket eredeti lakóhelyükön. Vadászok és kutyakedvelő értelmiségiek 1928 körül, közel az utolsó pillanatban komoly erőfeszítéseket tettek a fajtiszta Shiba megőrzésének érdekében. Így kezdődött meg a még meglévő, ritkaságszámba menő változatok felkutatása, amely 1934-ben a fajtastandard megszületését eredményezte. 1937-ben nemzeti kinccsé nyilvánították, ám fejlesztése és továbbtenyésztése ezzel nem ért véget és lassan kialakult a ma ismert kiváló kutyafajta.

Teste
A shiba zömök kutya, testének hossza csak valamivel (11:10 arányban) nagyobb, mint a magassága. Marja jól fejlett és kissé lejtős, a háta pedig rövid és vízszintes. Magasan tűzött farka a csánkjáig ér, de a kutya felkunkorítva vagy szablya alakban hajlítva a háta fölött tartja. Hasa enyhén felhúzott. Mellkasa mély, bordái szépen íveltek. Lábai egyenesek, csüdjei kissé ívesek. Könyökei szorosan a teste mellett vannak. Combjai hosszúak, mancsai kör alakúak, erősen hajlott ujjakkal. Nyaka vaskos és erős.
Feje: A shiba feje széles, pofája erősen fejlett. A stop határozott, homloka közepén sekély barázda húzódik. Az arcorri rész magas és hegyes, az orrnyereg egyenes, az ajkak feszesek. Kicsi, háromszögletű fülei felállók, s enyhén előredőlnek. Viszonylag kicsi, háromszögletű szemei egymástól távol ülnek. Külső szemhéjai enyhén felfelé emelkednek. A shiba harapása ollószerű.
Marmagassága: A kanok marmagassága 40 cm, a szukáké 37 cm. Ettől az értéktől mindkét irányban 1,5 cm eltérés megengedett.
Szőrzete: A shiba fedőszőrzete merev és egyenes szálú, aljszőrzete pedig puha és sűrű.
Színei: Megengedett színei a vörös, a szezámmag színű, a vöröses szezámmag színű, a fekete és szezámmag színű, valamint a fekete és cserbarna. A gyakorlatban a vörös, a szezámmag színű, valamint a fekete-cserbarna a leggyakoribb színezetek. A szemek sötétbarnák.

Vérmérséklete

Jelleme
Kiegyensúlyozott, éber, kíváncsi és vidám fajta. Ritkán ugat, de eléggé figyelmes tud lenni. Szorosan kötődik gazdájához, ugyanakkor bizonyos fokú függetlenséget mindig megőriz. Általában eléggé engedelmes, jó az alkalmazkodó készsége, nyugodt, csendes és körültekintő.

Társas viselkedése
A shiba jól kijön más kutyákkal is. Az egy fedél alatt elő szukák jól érzik magukat együtt, de a kanok már kihívóan viselkedhetnek. A shiba egyedül is jól érzi magát, nem unatkozik, de jobban szereti a társat és a társaságot. A macskákkal és egyéb háziállatokkal való együttélés általában nem okoz gondot. A látogatókat kedvesen üdvözli. A gyerekekkel jól megfér, feltéve, hogy azok nem tekintik játékszernek.

 

Forrás: kutya-tar.hu, akitaklub.hu