Shih Tzu

Tulajdonságai
A shih-tzu-t ölebnek tenyészették, és bár nagyon erős, merész kutyus, azért mégis inkább való játszótársnak, semmint házőrzőnek. Intelligens, rendkívül élénk, éber és nagyon játékos. Kedves, bohókás kis jószág. Társas lény, az embereket nagyon szereti, ő maga is szeretetre vágyik. A gyerekek kiváló játszópajtása, ugyanakkor ideális társállat az idősebbek számára is. Akár órákat is képes sétálni gazdájával.

Marmagasság: 25-26 cm
Testtömeg: 5-8 kg
Alomszám: 3-5 kölyök
Várható élettartam: 10-14 év

Eredeti neve:Shih Tzu
Angol neve:Shih Tzu

Eredete
Ősi tibeti fajta. Feltehetően a 16. században került Kínába, ahol hamarosan meghonosodott. Eredetéről számos legenda született az évek során, azt azonban senki sem vitatja, hogy a korabeli Kína pompás palotáiban nagy népszerűségnek örvendett. Nagy odafigyelés övezte tenyésztését és szelektálását. A shih-tzu kicsi, de igen életerős kutyus, melyet hatalmas, szerető szívvel áldott meg a sors. Neve oroszlánt jelent, mely hűen tükrözi testfelépítését. Tenyésztésével már ősidők óta foglalkoznak, de kiállításon csak 1933-ban mutatkozott be először. A shih-tzu érdekes, eredeti megjelenése, hosszú, pazar szőrzete eleve “zöld utat” biztosított neki a különleges kutyákat kedvelők szívéhez. Az AKC (Amerikai Kennel Klub) 1969-ben társasági kutyaként említi, és ez a minősítés nem is áll messze a valóságtól, hiszen ez a kutyus tökéletesen beleillik mind a kisgyermekes családok, mind az idősebb korosztályhoz tartozó gazdik életébe. Később egyre többen kezdték el tenyészteni és viharos gyorsasággal nagy népszerűgre tett szert ez a merész, bátor, rendkívül tetszetős, különleges megjelenésű “minikutya”.

Leírás
A shih-tzu robosztus, igen dús és hosszú szőrrel borított kutya, krizantémszerű fejjel és meglehetősen arrogáns tartással. Feje széles és kerek. Arcorri része szögletes és rövid, orrtükre fekete. Szeme nagy és kerek, színe barna. Füle nagy, lelógó, hosszú szőr borítja, ezért úgy tűnik, mintha egybeolvadna a nyak szőrével. Háta egyenes, mellkasa izmos és széles. Mellső végtagjai rövidek, izmosak, a dús szőrzet miatt pedig még vastagabbnak látszanak. Hátulsó lábaik rövidek, izmosak, hátulról nézve egyenesek, ezeket is dús szőr fedi. Farkát vidáman, a hátára hajlítva hordja. A farok legmagasabb íve megegyezik a koponya legmagasabb pontjával, ez a kutyának egy harmonikus sziluettet kölcsönöz. Bundája rendszeres, napi ápolást igényel, ellenkező esetben könnyen filcesedik. Arcán a “hajat” legtöbbször bóbitába kötik, jellegzetes fejdíszt alkotva ezzel a kutyusnak. Ha nem szeretnénk naponta több órát tölteni fésülgetésével, lenyírhatjuk a kabátkáját: ettől egy kicsit terrier hatású lesz ölebünk, de ez is csak az egyediségét fokozza. Ráadásul nyáron a kutyus is nagyon értékelni fogja a sportos frizurát. Minden elképzelhető színárnyalatban tenyésztik.

 

Forrás: kutya-tar.hu, haziallat.hu