Skót terrier

Skót terrier standard (FCI 73)
Általános megjelenés: Alacsony kutya, méretéből kifolyólag kotorékmunkára alkalmas, rövidlábú, figyelmes testtartású, megjelenése csekély mérete ellenére elárulja, mennyi erővel és ügyességgel rendelkezik.
Karakter: Hűséges és megbízható, méltóságteljes, független és tartózkodó, de bátor és igen intelligens.
Wesen: Rettenthetetlen, de sohasem agresszív.
Fej és koponya: Feje hosszú, de a kutya méretével arányos. A fej hossza arányos szélességet tesz lehetővé, miáltal a koponya keskenynek tűnik. A koponya szinte lapos, a nyakszirtcsont nem kiugró. Az arcorri rész erős és mély. A koponya és az arcorri rész egyforma hosszúságú. Enyhe, de határozott stop látható a koponya és az arcorri rész között, közvetlenül a szemek előtt. Az orr nagy, oldalról nézve az áll felé lefelé futónak tűnik.
Szemek: Mandulaformájúak, sötét barnák, egymástól meglehetősen messze és mélyen ülők a szemöldökív alatt ülők, élénk, merész és intelligens tekintettel.
Fülek: Kecsesek, vékonyak, hegyesek, felállóak. Magasan a koponyán és egymáshoz nem túl közel tűzöttek. Tövénél széles fül felettébb nem kívánatos. Harapás: Nagy fogak, szabályos, rendezett ollós harapással, a felső metszőfogak sora hézag nélkül az alsó metszőfogak sorára nyúlik, és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak.
Nyak: Erőteljes és mérsékelten hosszú.
Mellső rész: A fejet egy izmos, nemes, mérsékelten hosszú nyak tartja, mely megfelelően megy át a hosszú, hátra nyúló vállakba. Az elő mell határozottan az egyenes, erős csontozatú, egyenes mellső lábközépen álló végtagok előtt helyezkedik el. A könyök nem fordul kifelé, és nem is a test alatt helyezkedik el.
Test: A jól ívelt bordák a mély mellkasban laposodnak el és messze hátra nyúlnak. A hát arányosan rövid és nagyon izmos. A hátvonal egyenes, az ágyék erőteljes és mély, erőteljes kapcsolatot képez a bordázat és a hátulsó rész között.
Hátulsó rész: Figyelemreméltóan erőteljes a kutyaméretéhez képest. Határozottan kiugró ülőgumó, mélyre nyúló comb és jól szögelt térdízület. A hátulsó lábközép rövid, erőteljes és sem kifelé, sem befelé nem fordul.
Mancsok: Jó nagyságúak, erős talppárnákkal, a lábujjak szépen íveltek és szilárdan zártak. A mellső mancsok valamivel nagyobbak, mint a hátulsók.
Farok: Középhosszú, hogy a kutya arányosnak tűnjön. Tövénél vastag, a hegye felé elvékonyodik. Magasan tűzött, egyenesen felállóan vagy enyhe ívben hordott.
Jármód/mozgás: Folyamatos és szabad, a mellső végtagok jó lépéshosszal, a hátulsók jó tolóerővel mozognak előre, összességében harmonikus és kiegyensúlyozott mozgás.
Szőrzet: Szorosan a testhez simuló, dupla szőrzet. Az aljszőrzet rövid, sűrű és puha, a fedőszőrzet durva, sűrű és drótos, a kettő együtt alkot időjárásálló védőtakarót.
Szín: Fekete, búzaszínű vagy csíkos, minden árnyalatban.
Méret/súly: A marmagasság 25,4-28 cm (10-11 inch), a súly 8,6-10,4 kg (19-23 font).
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke és a terrier munkaképességére való befolyása határozza meg.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.
Alomszám: 3-5 kölyök
Várható élettartam: 10-14 év

Eredeti neve:Scottish Terrier
Angol neve:Scottish Terrier

Eredete
A XIX. század Skóciájában a skót terrier elnevezés még korántsem egy fajtára vonatkozott, hanem különböző terrier típusok egész seregére, melyek rókára és borzra vadásztak, vagy a patkányokat irtották a gazdaságokban. Csak a kutyakiállítások elterjedésével, 1859-től próbálták a különböző típusokat különválasztani. A mai skót terrier őse 1881-ben a keményszőrű skót terrier (Hard-haired Scotch Terrier) elnevezést kapta, mely két évvel később változott egyszerűen skót terrierre. Ennek ellenére sokáig az Aberdeen terrier megjelölés volt használatos, mivel ez a város akkoriban a skót terrier-tenyésztés centruma volt, innen érkeztek a fajta legismertebb és legsikeresebb kiállítói. 1868-ban, a Yorkshire-i Craven Show-n már önálló osztályban indulhattak a skót terrierek. 1879-ben a Kennel Club Show-n is külön osztályt vezettek be a fajta részére, ezáltal hivatalosan is elismerve a skót terriert. Erre a kiállításra egyébként 15 scottie-t neveztek. 1882-ben megalakult az első angol Skót Terrier klub, melynek elnöke J. B. Morrison volt, az első skót terrier standard megalkotója. Ez a fajtaleírás, kisebb módosításokkal, ma is érvényes.
Az Egyesült Államokban az első bejegyzett skót terrier az 1884. szeptember 15-én született Dake nevű kutyavolt. A fajta amerikai meghonosítójának John Taylor-t tartják. Németországban a századforduló táján kezdődött a tenyésztés, angol import egyedekkel. 1903-ban, Lipcsében állítottak ki először skót terriert német kiállításon. A szomszédos Ausztriában 1910-ben regisztrálták az első skót terriert, Valerie Auersperg grófnő tulajdonában.

 

Forrás: kutya-tar.hu, kutya.hu