Skye Terrier

Skye terrier standard (FCI 75)
Általános megjelenés: Hosszú, mélyre állított és dús szőrzetű, kétszer olyan hosszú, mint amilyen magas. Kifejezetten könnyedén mozog. erős állkapocs, test és végtagok.
Karakter: Elegáns és méltóságteljes.
Wesen: Egyemberes kutya, idegenekkel szemben bizalmatlan, de sohasem rosszindulatú.
Fej és koponya: Hosszú és erőteljes, a fej erőssége nem áldozható fel az extrém hosszúságnak. A koponya hátsó része arányosan széles, az erőteljes fang felé fokozatosan elkeskenyedő, enyhe stop. Az orr fekete.
Szemek: Barnák, lehetőleg sötét barnák, közép nagyok, egymáshoz közel ülők, kifejezés teli tekintettel.
Fülek: Felálló vagy lelógó fülek. A felálló fülek bájosan szőrözöttek, nem nagyok, külső élük függőleges, belső élük a hegyüktől a koponya felé enyhén egymás felé hajló. A lelógó fülek nagyobbak, egyenesen lelógóak, laposak és mellső élük szorosan a fejhez simul.
Harapás/fang: erőteljes állkapocs, tökéletes, rendezett ollós harapás, a felső metszőfogak sora hézag nélkül az alsó metszőfogak sorára nyúlik, és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak.
Nyak: Hosszú és enyhén ívelt.
Mellső rész: A lapocka széles, szorosan a testhez simul, a mellkas mély, a végtagok rövidek és izmosak.
Test: Hosszú és alacsony, a hátvonal egyenes. A mellkas ovális, mély és hosszú. Az ágyék rövid. A test oldala laposnak tűnik az egyenes esésű szőrzet miatt.
Hátulsó rész: erős és telt, jól fejlett és jól szögelt. A végtagok rövidek, izmosak és hátulról nézve párhuzamosak. Nincsenek farkaskörmök.
Mancsok: A mellső mancsok nagyobbak, mint a hátulsók. Vastag talppárnák, erős karmok.
Jármód/mozgás: A végtagok egyenesen előre mozognak, szemből nézve a mellső végtagok a fronttal töretlen vonalat képeznek, a mancsok ugyanolyan távolságra vannak egymástól, mint a két könyök. Az előrehaladás ereje elsősorban a hátulsó lábaktól ered. Jó lépéshossz, anélkül, hogy a mellső végtagok túl magasra emelkednének. Az egész mozgás szabad, energikus és könnyed, nagyon folyamatos benyomást keltő.
Farok: Ha lelóg, alsó része hátrafelé ível. Ha felemelkedik, a hátvonal meghosszabbítása, annál nem magasabban hordott és nem gyűrűs. Csinosan szőrözött.
Szőrzet: Kettős szőrzet. Az aljszőrzet rövid, sűrű, puha és gyapjas. A fedőszőrzet hosszú, kemény, sima és laposan testhez simuló, fürtök nélkül. A szőrzet a fejen rövidebb, puhább, az arcorri részt és a szemeket elfedi. Oldalt megsokszorozódik, a füleket zászlósak, de formájuk felismerhető.
Szín: Fekete, világos vagy sötét szürke, fakó, krémszínű, mindegyik szín fekete jegyekkel a füleken és a fangon. Mindegyik alapszín hasonló színű árnyalata megengedett, amennyiben az orr és a fül fekete.
Méret: Az ideális marmagasság 25-26 cm, az orrhegytől a farok végéig mért hosszúság 103 cm. A szukák valamivel kisebbek, ugyanolyan arányok mellett.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.
Testtömeg: 10-12 kg
Alomszám: 4-6 kölyök
Várható élettartam: 10-14 év

Eredeti neve: Skye Terrier
Angol neve: Skye Terrier

Eredete
A legenda szerint II. Fülöp spanyol király 1588-ban legyőzhetetlen armadát küldött Anglia ellen. A viharba keveredett hajók azonban a vad természeti erőket már nem tudták legyőzni, és hajótörést szenvedtek Skócia partjainál. A túlélők között spanyol kutyák is voltak, akik Skye szigetén frigyre léptek a helybéli ebekkel – egy új fajtát létrehozva, a szigetről elnevezett skye terriert. Dr. Johannes Caius udvari tudós, a De Canibus Britannicis szerzője, aki egyébként VI. Edvárd királyt, Mária és Erzsébet királynőt is szolgálta, már 1570-ben említést tesz egy kutyáról, melynek olyan hosszú a szőre, hogy a szemlélő sem arcát, sem testét nem tudja szemügyre venni. Ennél többet és biztosabbat nem tudni a skye terrier múltjáról. Egy időben rokonait, a cairn és a skót terrier is egy kalap alá vették mint rövid szőrű skye terriert.A fajta leghíresebb példánya minden bizonnyal a hűséges Bobby, aki 14 éven át gyászolta gazdáját. A földműves 1858-ban halt meg Edinburgh-ben. Kutyája követte a gyászmenetet, majd a temetés után ura sírjánál maradt, és attól a naptól kezdve minden áldott éjszakát ott töltött. kutyaszerető emberek etették, sőt a polgármester fizette utána a kötelező ebadót. Mikor 1872-ben a hűséges skye terrier maga is meghalt, Burderr-Couttes bárónő egy kis síremléket emeltetett Greyfriars templom közelében. A történetből később film is született, Greyfriars Bobby címmel.A skye terrier már a legelső kutyakiállításokon is jelen volt, mely nagyban hozzájárult az angolszász országokban befutott karrieréhez, akárcsak a királyi érdeklődés és Sir Edwin Landseer festményei. Napjainkban a fajta iránti érdeklődés sajnos minimális. Angliában kb. 1000 példány él, más országokban azonban folyamatosan csökken a születési szám. 1998-ban Franciaországban például csak 3 kölyköt törzskönyveztek. Németországban 1994 óta évente 30-40 kölyök születik. Az Egyesült Államokban 1887-ben regisztrálták az első skye terriert. Manapság Amerikában sem tartozik a nagy létszámú fajták közé, de azért minden kiállításon akad egy-két nagyszerű példánya a fajtának.

 

Forrás: kutya.hu, kutya-tar.hu