Spanyol vízikutya

Tulajdonságai
A spanyol vízikutya mindig vidám, bohókás, lendületes, éber családi kutya. Szeret tanulni és a gazdája kedvéért bármire hajlandó. Nagyon szereti a társaságot, állatokkal és emberekkel is barátságos. 

Alkalmazása

Munkakedve és alkalmazkodó készsége miatt sokoldalú munkakutya,  nem csak a halászok használták, de jeleskedik a vadászatban és a terelésben is. Manapság sokan sportolnak velük, ügyesen agilityznek, flyballoznak, frizbiznek, de dolgoznak velük terápiás foglalkozásokon is. 

Marmagasság: kan 41-50 cm, szuka 38-45 cm

Testtömeg: 14-22 kg

Alomszám: 5-9 kölyök

Várható élettartam: 10-13 év

Eredeti neve: Perro de Agua Español
Angol neve: Spanish Water Dog

Eredete 
A spanyol vízikutya az Ibériai félszigetről származik, ősi források számolnak be róla, de hivatalisan csak 1985-ben fogadták el a fajtát. 

Leírás
Közepes méretű, rusztikus, hosszú fejű, arányos, jó izomzatú kutya. Feje hosszú, koponyateteje lapos. Orrtükre fekete vagy barna. Szeme enyhén tojásdad alakú, mogyoró- vagy gesztenyebarna. Füle lecsüng. Nyaka rövid, háta széles, fara kissé ívelt. Hasa felhúzott. Végtagjai párhuzamos állásúak, erőteljes csontozatúak. Farka születésétől fogva hosszú vagy rövid, mindkét változat elfogadott. Szőrzete göndör, mindig gyapjas. Bundája bézs-fehér, barna, fekete egyszínű vagy kétszínű lehet, utóbbi csak akkor, ha az egyik szín fehér.