Sussex Spaniel

Tulajdonságai
Nyugodt, békés, értelmes, amikor éppen pihen, de rendkívül tüzes, fürge, tettre kész munka közben.

Alkalmazása
Kissé lassú, de nagyon szívós, megbízható vadászkutya. Azt mondják, ha megpillantja a vadat, jellegzetes kaffogó hangot hallat. Főként erdőben használható eredményesen.

Marmagasság: 38-40 cm

Testtömeg: 18-20 g/nap

Alomszám: 4-7 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év

Eredeti neve:Sussex Spaniel
Angol neve:Sussex Spaniel

Eredete
Ez a nehézsúlyú spániel Sussex megyéről kapta nevét, ahol a fajta “atyja”, Mr. Fuller élt Rosehill birtokán, és foglalkozott vadászkutyáival ötven éven keresztül. Mr. Fuller volt az első, aki a fajta ma is ismert színére, a telt, arany -májbarnára kezdte szelektálni spánieljeit. Habár a fajta később más tenyésztők érdeklődését is felkeltette, a második világháború végeztével, 1945-re csupán öt nyilvántartott egyed maradt. Szerencsére Mrs. Joy Freer köszönhetően fennmaradt a fajta, ő hatvan éven keresztül foglalkozott sussex spánielekkel. A fajta génállománya napjainkban is nagyon kicsi, 2003-ban az Angol Kennel Klub csupán 68 kölyköt regisztrált. A Sussex Spaniel Association 1924-ben alakult, jelenleg 200 tagja van.

Leírás
Kis termetű, tömzsi, a clumber spánielre hasonlító kutya. Feje viszonylag erőteljes. Szeme mogyoróbarna. Füle nagy, karéj formájú, lelóg. Törzse izmos, téglalap alakú. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, jó csontozatúak. Farkát kurtítják. Szőrzete sűrű, sima. Színe ragyogó fényű aranybarna,májbarna.

 

Forrás: kutya.hu, kutya-tar.hu