Svájci kopó

Tulajdonságai
A svájci kopók kitartó, erős, temperamentumos, és szenvedélyes vadászkutyák. Engedelmesek és nagyon ragaszkodnak gazdájukhoz. A lakásban kellemes társai az embernek, hamar beilleszkednek környezetükbe. Tradicionális feladatuk a szőrmés vad éjszakai nyomának követése, hangos üldözése és a vadász közelébe hajtása. Különösen finom szaglásuk van, kis és nagy vadat egyaránt szinte kizárólag mély orral, és nem légszimattal keresnek. Elsősorban nyúl- és őzvadászaton használják őket, de rókára és vaddisznóra is vadásznak velük. A svájci kopó klub vizsgáján nyúl- és őzvadászaton kell bizonyítaniuk. A bírálat fő szempontjai az alábbiak: önálló, szenvedélyes, de a vadász irányítása alatt maradó vadászat; ha a kutya elveszti a nyomot, vissza kell térnie a vadászhoz.

Marmagasság: 45-55 cm

Testtömeg: 18-20 kg

Alomszám: 5-9 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év

Eredeti neve: Schwyzer Laufhund
Angol neve:Schwyzer Hound

Eredete
Az FCI hatodik fajtacsoportjába tartozik a svájci kopó és a svájci rövidlábú kopó. Mind a két fajtának négy színváltozata van, melyek saját névvel is rendelkeznek. A berni kopó alapszíne a fehér, nagy, fekete foltokkal, és némi vörös tűzéssel. A jura kopó színe fekete-cser. A luzerni kopó szőrzete kék-fekete-fehér, kisebb-nagyobb foltokkal, és a bernihez hasonlóan vörös tűzéssel. A negyedik változat, a “schwyzer” alapszíne szintén fehér, de nagy, narancsszínű foltokkal vagy nyereggel. A rövidlábú berni kopónak két szőrváltozata is van: a sima- és a szálkásszőrű. Svájc területén már a római uralom alatt is voltak kopószerű vadászkutyák, amit egy Avenches-ben talált, korabeli mozaik is igazol: az ezen látható falka kutyáinak színe megegyezett a svájci kopó mai színváltozataival. 1882-ben, a hivatalos fajtaleírás első megfogalmazásakor még létezett egy ötödik változat is, a thurgaui kopó, mely azonban 1909-re teljesen eltűnt. A ma is érvényben lévő standard 1933-ból származik.

Leírás
Közepes termetű, kissé nyújtott testű kutya. Feje hosszú, keskeny. Szeme sötétbarna, füle hosszú, ráncos, lelógó. Törzse izmos, téglalap alakú. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, erőteljes csontozatúak. Szőrzete rövid, sima. Színe fehér, narancssárga vagy sárga foltokkal.

 

Forrás: kutya.hu, kutya-tar.hu