Törpe pincser

Alkalmazása
Valaha nevezetes patkányvadász volt, de manapság inkább kedvencként tartják. Apró termete ellenére éber és lelkes házőrző, jó jelzőkutya. Energikus, éber, bátor kis kutya. Feltűnően értelmes, tanulékony, gazdájához ragaszkodik.

Törpe pinscher standard (FCI 185)
Általános megjelenés: A törpe pinscher a pinscher tökéletesen kicsinyített mása, annak minden előnyével, alkatában és megjelenésében, a fej formájában valamint a végtagokban az eltörpésítés minden jele és betegsége nélkül. Megjelenése kiegyensúlyozott, arányos, nemes. Jól izmolt, erős, egészséges törpekutya benyomását kelti. Figyelmes, mozgékony, éber és temperamentumos. Veleszületett intelligenciája és alkalmazkodóképessége révén rövidszőrű törpekutyaként még kis lakásban is jól tartható.
Fej: A fej erős, de nyújtott, kifejezett tarkóbúb nélkül. A fej teljes hossza az orrhegytől a nyakszirtcsontig 1:2 arányban áll a háthosszal. Az egyenes orrhát párhuzamos a lapos fejtetővel. A stop enyhe, de egyértelműen kivehető. Törekedni kell az agykoponya és az arcorri rész 1:1 arányára. A pofa erős és arányos a koponyával, a rágóizomzat kifejezett. A mély fang tompa ékben végződik. Az orrtükör teljes és fekete, az egyszínű barna illetve vörös változatnál a testszínnek megfelelő árnyalatú. Az ajkak szorosan záródnak és sötét színűek.
Fogazat: Teljes, erős fogazat, ollós harapás, egészséges, fehér fogak.
Fülek: Magasan tűzöttek, V-formájúak, lelógóak vagy kicsi, felálló fülek.
Szemek: Sötétek, csaknem feketék, ovális alakúak. Nagyságuk a fejjel arányos, nem túl nagy vagy kidülledő, illetve nem túl kicsi. A szemhéjak jól zárnak.
Nyak: A nemesen ívelő nyak jól tűzött, nem túl rövid és nem túl vaskos. A torokbőr feszes (száraz nyak.)
Törzs: A mellkas mély és erős, jól ívelt, a könyökig érő. A mellkas keresztmetszete ovális. Az alsó vonal folyamatosan emelkedik, a has mérsékelten felhúzott. A rövid ágyék zárt benyomást kölcsönöz a testnek. A törzshosszúság hozzávetőleg megegyezik a marmagassággal. A hát rövid és erős. A felső vonal enyhén lejt az első hátcsigolyáktól a kissé legömbölyödő faron keresztül a farktőig.
Farok: Magasan tűzött.
Mellső végtagok: A ferdén elhelyezkedő lapocka a felkarcsonttal jól szögelt, lapos, de erősen izmolt. A mellső lábak minden oldalról függőlegesek és egyenesek. A könyökök szorosan illeszkednek.
Hátulsó végtagok: A ferdén elhelyezkedő combok jól izmoltak. A térd szögellése jól kifejezett.
Mozgás: Élénk, térölelő, temperamentumos.
Mancsok: Rövidek és zártak, kerek macskamancsok sötét körmökkel és kemény talppárnákkal.
Szőrzet: Rövid, sűrű, sima, testhez simuló és fényes. A testet egyenletesen fedi anélkül, hogy kopasz helyeket hagyna.
Szín: Egyszínű (a barna különböző árnyalatai egészen a vörösig). Kétszínű (fekete, barna jegyekkel.) A kétszínű kutyáknál sötét, de jól elkülönülő jegyek kívánatosak a pofán, az ajkakon, az állon, a szemek fölött, a torkon, a fronton (szemből nézve két háromszög), a mancsokon, a mellső lábközépen, a hátsó végtagok belső oldalán és a végbélnyíláson. Egyéb színek nem megengedett.
Hibák: Hibának számítanak: nehézkes vagy könnyű, alacsony vagy magasra állított felépítés, szellős kinézet, nehéz vagy kerek fej, verébarc és almafej, homlokredők, mélyen tűzött fülek, világos, túl kicsi vagy túl nagy szemek, erősen kiugró pofacsontok, laza nyakbőr, előre- vagy hátraharapás. Tétreharapás, rövid, hegyes vagy keskeny fang, túl hosszú, felhúzott hát, puha hát, pontyhát, csapott far, kifelé forduló könyök, befelé forduló csánkízület, meredek hátulsó végtagok vagy hordószerű hátulsó végtagállás, hosszú mancsok, poroszkálás, vékony szőrzet, tűzések, árnyalatok, hátszíj, sötét nyereg és minden színelhalványulás.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.
Marmagasság: 25-30 cm
Testtömeg: 2-4 kg
Alomszám: 2-4 kölyök
Várható élettartam: 10-13 év

Eredeti neve:Zwergpinscher
Angol neve:Miniature Pinscher

Eredete
Régi német fajta , ilyen jellegű kutyákat már 300 évvel ezelőtt ismertek. Valahol a Rajna vidékén tenyésztették ki kisebb termetűre sikerült dobermannok és manchester terrierek keresztezése révén. A népszerű törpe pinschert sosem fenyegette a kihalás veszélye, bár olykor éppen a túlzott népszerűség vált kárára. A kutyákat kalitka-méretű ketreceikben vagy a hölgyek karján tekintették meg, s nemhogy nem vizsgálták a kutyák mozgását, de még a díjak odaítélésénél is csupán az volt a döntő, hogy minél parányibb fejű és törékenyebb testű legyen a szerencsétlen jószág.
Az első világháború előtti időszakban a német kiállításokon a törpe pinscherek alkották a legnépesebb mezőnyt, nem ritkán hatvan példányt neveztek egy-egy versenyre. A háború folytán persze csökkent az állomány, 1925-ben azonban már ismét 1300 kutyát jegyeztek a törzskönyvbe. De visszatérve a törpeség problémájára, Svájcban kb. ötven éve szinte csődbe ment a törpe pinscher tenyésztése, mivel egyre apróbb jószágokat állítottak elő, s a kiállításokon 20 centis, ceruzavékony lábacskájú lények szaladgáltak. Szerencsére – elsősorban – a holland és skandináv tenyésztők nem tévedtek e zsákutcába, náluk a 28-30 cm marmagasságú egyedek alkották az állomány nagy részét. Aprócska méretéből kifolyólag hajlamos az ember ölebként kezelni a törpe pinschert, de jellemét közelebbről megismerve hamar elveti ezt a feltételezést. Amilyen kicsi a mérete, olyan nagy az életkedve! Roppant élénk, temperamentumos, játékos kutya, lehetetlen mellette unatkozni. Csak az tartson törpe pinschert, aki képes elviselni és megfelelő elfoglaltsággal kielégíteni ezt az állandó, felfokozott életkedvet.

Leírás
Elegáns megjelenésű, a dobermannhoz hasonlító, de annál lényegesebben kisebb kutya. Feje elkeskenyedő, orrtükre fekete, ill. barna. Szeme sötétbarna színű, fülét kupírozzák. Nyaka izmos, háta egyenes, fara kissé csapott. Mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai viszonylag rövidek, egyenesek. Mancsa hosszúkás, ovális alakú. Farkát rövidre vágják. Szőrzete rövid, sima, testhez simuló. Bundája fekete-barnás, sárga jegyekkel, ill. feketésen rőt, kékesszürke, csokoládébarna vagy őzbarna.

 

Forrás: kutya-tar.hu, kutya.hu