Vadkacsavadász retriever

Tulajdonságai
Értelmes, önálló, kiválóan úszik.

Alkalmazása
Nova Scotia (félsziget az Atlanti-óceán partján, Kanada déli részén) a különböző vadrécefajok átvonulási és pihenő területe. A kutya feltűnő ugrabugrálásával közelebb csalogatja a parthoz a kíváncsi szárnyasokat, a többi a puska dolga…

Marmagasság: 45-51 cm

Testtömeg: 17-23 kg

Alomszám: 5-8 kölyök

Várható élettartam: 12-14 év

Eredeti neve: Nova Scotia Duck Tolling Retriever
Angol neve: Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Eredete
A teljes nevén Nova Scotia Duck Tolling Retriever kanadai fajta, a legkisebb a hat retriever közül. Magyarul vadkacsavadász retrievernek nevezzük, német és angol nyelvterületen a toller becenév is gyakori. A “tolling” a kacsavadászat egy speciális módját jelenti. A vadász búvóhelyet épít a vízparton, innen dobál a kutyának ágakat, labdát, amit az visszahoz neki. Ez a gyors ide-oda mozgás felkelti a vízen úszó madarak érdeklődését, és a part közelébe, vagyis lőtávolságba csábítja őket. A lelőtt vagy sérült madarakat is kutya gyűjti össze és viszi a vadászhoz. A vadászok a tolling-jelenséget rókáknál figyelték meg, és ezért tenyésztettek ki egy rókához hasonlatos, kicsi, vörös vadászkutyát. A Nova Scotia retriever mellett a holland Koojkerhondje a másik ilyen célra használt kutya. Érdekes, hogy etológusok nemcsak rókáknál, hanem farkasoknál is megfigyelték ezt a madárcsalogató magatartásformát.

Leírás
Az arany retrieverre hasonlít. Feje közepesen hosszú, szeme sötétbarna, orrtükre barna. Füle lelóg. Háta széles, ágyéka izmos, mellkasa mély, fara kissé lejtős. Végtagjai egyenesek. Farka lelóg. A toller szőrzete középhosszú, puha és sima, habár a háton enyhén hullámos lehet. Színe a narancs és a vörös különböző árnyalatai, olykor fehér folttal a szügyén, az arcorri részén és a farka végén.

 

Forrás: kutya.hu, kutya-tar.hu