Volpino Italiano

Tulajdonságai
Értelmes, gazdájához rendkívül ragaszkodik,egészséges, életerős fajta. A volpino igencsak élénk, mozgékony, vidám, szeretetreméltó kiskutya. Örökmozgó, barátságos lényével mindenkit felvidít. Azt mondják róla, hogy tanulás nélkül egyedül képes egy cirkuszi produkciót előadni. Hihetetlen energia van ebben a kiskutyában, igyekszik mindent megnézni, megtapasztalni. Ha figyel, egyik kezét felhúzza, mint a vadászkutya vadállás közben. Szereti, ha ő van a középpontban, de néha tud nyugodtan is maradni, egy igazi kedves kis társ.

Marmagasság: kan 27-30 cm, szuka 25-28 cm
Testtömeg: 4-5 kg
Alomszám: 3-5 kölyök
Várható élettartam: 12-15 év

Eredeti neve: Volpino Italiano
Angol neve: Volpino Italiano

Eredete
A spicc típusú északi kutyák története több, mint 4000 évre tekint vissza. Ezekből a kutyákból a történelem folyamán délebbre is kerültek, és Itália területén belőlük alakult ki a volpino italiano, neve olaszul rókácskát jelent. Kis spitz méretű, jelenleg fehér színben elfogadott,de néhány tenyésztő próbálja OLaszországban újjáéleszteni a vörös színváltozatot is. A történelem során az itáliai arisztokraták kedvenc kutyája volt,a palotákban tartották, főleg Toscana vidékén. Eredetileg kis mérete ellenére őrző feladatokat látott el: rendkívül figyelmes, ő riasztotta a masztiffokat, ha betolakodó érkezett. A 20. században nagyon megritkult,1965 után évekig nem regisztráltak egyetlen példányt sem,majd a 80-as években az Olasz Kennel Klub és néhány lelkes tenyésztő programot indított a fajta megmentésére. Olaszországban is ritka,előfordul még a Skandináv államokban,és néhány példány az USA-ban,és immár tenyészetünkben is található Magyarországon. Kiváló jelzőkutya,de leginkább igazi társ. Örökmozgó, vidám, barátságos lényével bárkit jókedvre tud deríteni. Egészséges, életerős fajta.

Leírás
Tipikus spitz, mind testfelépítésében, mind karakterét tekintve. Hasonlít a német törpe spitzhez. Feje elhegyesedő. Szeme sötétbarna. Füle kicsi, felálló. Törzse négyzetes formájú, háta egyenes, ágyéka feszes, fara kissé lejt. Mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai párhuzamosak. Farkát a hátára kunkorítja. Szőrzete hosszú, dús, egyenes szálú; a nyakán gallért alkot, a fején, valamint a lábai elülső felületén rövid. Színe hófehér vagy egyszínű rőt.

 

Forrás: kutya-tar.hu, spitz.hu