Welsh Terrier

Welsh terrier standard (FCI 78)
Általános megjelenés: Rámenős, ügyes, arányos és kompakt.
Karakter: Ragaszkodó, engedelmes és könnyen irányítható.
Wesen: Vidám és szeszélyes, ritkán félénk. Rettenthetetlen és merész, de semmi esetre sem agresszív, bár ha kell, bármikor képes helytállni.
Fej és koponya: Lapos, mérsékelten széles a fülek között. Az állkapocs erőteljes, tisztán körülhatárolt, meglehetősen mély, megragadásra való képességről árulkodik. A stop nem túl kifejezett, a stop és az orrhegy közötti távolság közepes hosszúságú. Az orr fekete.
Szemek: Kicsik, jól elhelyezkedők, sötétek, tekintete a wesennél leírtakat tükrözi. Nagy, kerek szemek nem kívánatosak.
Fülek: V-formájúak, kicsik, a bőr nem túl vékony, meglehetősen magasan tűzöttek, előre hajlanak és szorosan a pofához simulva hordottak.
Harapás: Erőteljes állkapocs, szabályos, rendezett ollós harapással, a felső metszőfogak sora hézag nélkül az alsó metszőfogak sorára nyúlik, és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak.
Nyak: Mérsékelten hosszú, és mérsékelten vastag, enyhén ívelten, kecsesen megy át a vállakba.
Mellső rész: A lapockák hosszúak, ferdék és jól hátra nyúlnak. A mellső végtagok egyenesek és izmosak, igen erős csontokkal. Egyenes, erőteljes mellső lábközép.
Test: Rövid hát messze hátra nyúló bordákkal. erőteljes ágyék. Jó mellkas mélység, arányos mellkas szélesség.
Hátulsó rész: Erőteljes, izmos, jó hosszúságú comb, jól szögelt és mélyen elhelyezkedő csánkízület, megfelelően erős csontok.
Mancsok: Kicsi, kerek macskamancsok.
Farok: Általában kupirozott. Szabályosan tűzött, de nem túl vidáman hordott.
Jármód/mozgás: A mellső és hátulsó végtagok egyenesen és párhuzamosan mozognak előre. A könyök párhuzamosan és szabadon mozog a test mellett, a térdízületek sem befelé, sem kifelé nem fordulnak. A hajlékony hátulsó rész jó tolóerőt biztosít.
Szőrzet: Drótos, kemény, nagyon sűrű és dús. Az aljszőr nélküli, egyszerű szőrzet nem kívánatos.
Szín: lehetőleg fekete és cser, vagy szürke és cser, a lábujjakon nincsenek feketejegyek. Fekete a csánkízület alatt kifejezetten nem kívánatos.
Méret/súly: A marmagasság nem haladja meg a 39 centimétert. Súly 9 és 9,5 kg között.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.
Alomszám: 4-6 kölyök
Várható élettartam: 12-14 év

Eredeti neve: Welsh Terrier
Angol neve: Welsh Terrier

Eredete
A welsh terrier az egyik legősibb kutyafajta, Wales-ből, Nagy-Britanniából származik.A régi festmények és grafikák tanúsága szerint, a welsh terrier bundája évszázadok óta mai fekete-cser színét viseli.Őshazájában, Walesben gyakran falkában tartották, és vadászatra használták. Sok családban nemzedékről nemzedékre szállt a kutyák tulajdonjoga is, számtalan falka ősidők óta ugyanahhoz a családhoz tartozott. A Welsh elnevezése Wales-re utal, magas hegyvidékére, amelynek lakói furfangosságukról és bonyolult nyelvezetükről híresek. 1885-ben Az első bajnokság Welsh Terrier: Bangor Dan Lliw (Pym x Topsy). 1886-ban a Kennel Club külön osztályt nyitott kiállításain a welsh vagy óangol drótszőrű fekete-cser terriereknek. 1895-ben az első hivatalos fajtasztenderdet kiadta a Welsh Terrier Club. 1900-ban az Amerikai Egyesült Államokban megalakult a Welsh Terrier Club of America. Rendkívül hasonlít a drótszőrű foxterrierre, de ma még talán kevésbé “túltenyésztett”, keményebb, edzettebb annál.

Tulajdonságai
A welsh terrier éber, figyelmes, bátor, vidám és mozgékony kutya. Egyszerű, kiegyensúlyozott természete van, s általában eléggé magabiztos. Értelmes, gyengéd és terrier létére eléggé engedelmes. Erősen kötődik a gazdájához. Általában nagyon szeret ásni – azok, akiknek gondozott kertjük van, ezt mindenképpen vegyék figyelembe. A welsh terrier általában türelmes a gyermekekkel szemben. Eléggé szívós kutya. Megfelelő szocializáció híján azonban előbukkanhatnak terrierszerű vonásai, főként a macskákkal és egyéb háziállatokkal szemben, amelyeket zsákmánynak fog tekinteni. A jól szocializált welsh terrier ugyanakkor kijön a többi állattal, bár a szabadban így is figyelni kell, hogy ne támadjon rá az útjába kerülő macskákra. Az idegenekkel szemben tartózkodóan viselkedhet.

Alkalmazása
Feladata a gazdaságok körüli kártevők, róka, borz, patkány, stb. állatok vadászata. A föld alatti harcban csak magára számíthatott, ravaszságára, keménységére, ügyességére, gyorsaságára, megfélemlíthetetlenségére. Éppen ezért igen önálló, néhányak megfogalmazása szerint keményfejű, akaratos fajta. Képesnek kellett lennie önállóan megtalálni az ellenfelét, kitartóan űzni, hajtani, s ha úgy alakult, akkor a saját kotorékában felülmúlni, legyőzni és a gazda számára terítékre hozni.

 

Forrás: kutya.hu,kutyuslap3.mindenkilapja.hu