Wetterhoun

Tulajdonságai
A wetterhoun intelligens, tanulékony kutya, de eléggé független, saját elképzelésekkel rendelkező élőlény. Konzekvens, de megértő nevelést igényel. Aki kedveli és elfogadja önálló egyéniségét, annak ideális udvari kutya. Bátor, megbízható, igen éber. Nyugodt, kiegyensúlyozott. A család legkisebb tagjaival is barátságos, ha azok megfelelően bánnak vele, mint egykori őrkutya, a wetterhoun idegenekkel szemben óvatos, visszahúzódó, de mindig kész megvédeni családját és annak birtokát. A család barátait azonban szívélyesen üdvözli, és más kutyákat és háziállatokat is morgás nélkül elfogad.A wetterhoun számára ideális tartási körülményeket leginkább egy hatalmas birtok jelenti, melyet szabadon bejárhat és éberen őrizhet. Mindenféle csavargási ösztön hiányzik belőle, így szinte kizárt, hogy elkóboroljon. A szabadság mellett azonban szoros kapcsolatra van szüksége gazdájával és annak családjával. Nyugat-európai értelemben vett kennelben is tartható, ha elégséges napi kontaktusa lehet gazdájával, és elegendő elfoglaltságot nyújtunk számára. A semmittevést nehezen viseli, és egy nagyvárosi, szoba-konyhás lakásban is csak sínylődne, ráadásul szőrzete miatt télen a fűtést, a száraz meleget is nehezen viseli.Vadászkutyának még napjainkban is alkalmas, felhajtja, állja, apportírozza a vadat. Kiképzése azonban sok időt és türelmet igényel, bár már több wetterhoun is teljesítette a vadászvizsga követelményeit.A kanok ideális mérete 59 cm (a megengedett határ 51-60 cm), a szukáké 53 cm (48-57 cm).

Eredeti neve:Wetterhoun
Angol neve:Frisian Water Dog

Eredete
A holland wetterhoun hazáján kívül alig ismert fajta, így alapvető tulajdonságai nem sokat változtak a századok során. Elsősorban mindenes udvari kutyaként használták, a birtok őrzésére, illetve kocsi húzásra.De ahogy különleges, olajos szőrzete sejtetni engedi, vadászkutyaként is megállta a helyét, főleg vidrára és más, vízben élő emlősökre használták. A fríz “wetter” szó vizet jelent, így a wetterhoun neve magyarul egyszerűen vízikutya.Fríz szerzők már a XVII. században megemlítenek egy göndör, kusza szőrzetű kutyát, de ennél pontosabbat igazából nem tudni a wetterhoun származásáról. Talán fríz kereskedőkkel, vagy éppen vándorcigányokkal érkeztek ősei keletről a mai Hollandia területére, ahol helyi kutyákkal keveredtek.A wetterhoun szőrzete emlékeztet ugyan az uszkáréra, de keményebb, olajosabb, kuszább fürtjei inkább a curly coated retriever, a spanyol vízikutya, az ír vízispániel vagy éppen a barbet rokonságára utalnak. Nagy, széles koponyája alapján talán a berni pásztorkutyával, vagy legalábbis a svájci ún. parasztkutyákkal való kapcsolat sem kizárt, ráadásul alkalmazási területük is sok hasonlóságot mutat.A wetterhoun nemcsak testi ereje, hanem önkéntessége miatt is kiváló kocsi húzó kutya volt; nem kellett kényszeríteni, szívesen végezte ezt a munkát is. Jó orra, erős állkapcsa és időjárásálló bundája emellett kiváló vízi vadászkutyává tette.

Leírás
Közepes termetű, elegáns kutya. Feje vizslaszerű, koponyája kissé lapos, orrháta egyenes. Stopja enyhe, orrtükre fekete vagy barna. Füle fejéhez simulva lelóg. Szeme sötétbarna. Háta egyenes, ágyéka széles, fara kissé csapott. Mellkasa mély, a könyökéig ér, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai párhuzamos állásúak, mancsa kerekded, ujjai zártak. Farkát hátára kunkorítja. Szőre közepesen hosszú, erős, kemény, vastag, mindig enyhén olajos tapintású, nem gyapjas. Nagyon kevés gondozást igényel, elég tavasszal az elhalt téli bundát kifésülni. (Viszont a fülét rendszeresen ellenőrizni kell, tiszta-e, a felesleges szőrszálakat eltávolítani.) Fürtjei kuszák, csak a fejszőrzet sima, egyenes. Fürdetni nem kell, sőt nem is ajánlott. Egyébként még napjainkban is általánosságban kijelenthető, hogy a wetterhoun nagyon szeret úszni. Szőrzete lehet fekete-fehér, barna-fehér, illetve egyszínű fekete vagy barna, de fehér jegyeknek ebben az esetben is díszíteniük kell a bundát.

 

Forrás: kutya.hu, kutya-tar.hu