Whippet

Tulajdonságai
A whippet nyugodt és kiegyensúlyozott. Lakásban jól tartható ha elegendő mozgást tudunk biztosítani számára. A gyerekeket szereti és általában más kutyákkal és háziállatokkal is jól kijön. Kedves és szereti gazdája társaságát de nem tolakodó. Rövid távon hihetetlenül gyors. Aktív életvitelű gazdáknak javasolt.

Alkalmazása
Az agárversenyek népszerű sztárja. Kedvtelésből is tartják.

Marmagasság: 44-48 cm
Testtömeg: 9-10 kg
Alomszám: 3-5 kölyök
Várható élettartam: 10-12 év

Eredeti neve: Whippet
Angol neve: Whippet

Eredete
Angol fajta, a versenyagarak legkésőbb kiformált típusa. A whippet eredete alig 100 évvel hamarabbra nyúlik vissza. Kis termetű agarakból, olaszagárból és a foxterrier keresztezéséből hozták létre. Észak-Angliában bányászok és gyári munkások tenyésztették ki. A whippetet ezek az emberek szabadidős szórakozásukra is tartották mint például nyúlheccekre, később pedig a versenypályákon mérették meg őket. Ez az agár fajta rövid távon rendkívül gyors. Manapság gyakran látni kutyakiállításokon is.

Leírás
A whippet egy elegáns megjelenésű törékenynek tűnő agár. Feje hosszú és száraz, stopja mérsékelt. Orrtükre lehetőleg fekete. Harapása ollós, állkapcsa erőteljes. Szemei oválisak, tekintete éber. Fülei kicsi rózsafülek. Nyaka hosszú és szépen ívelt. Háta hosszú, ágyéka ívelt, fara lejt. Lábai egyenesek és párhuzamosak, mancsai domború zárt ujjakkal.
Szőrzete rövid, sima . Minden kutyaszínben előfordulhat.

 

Forrás:kutya-tar, gazdiklub.hu