Kutya támad a családra

Manapság egyre több kutyatámadásról, kutyás balesetről hallani, ahol a család kutyája harapja meg a környezetében élőket. Egy támadásnak mindig összetett okai vannak, emberi hibák, mulasztások sorozata vezet oda, hogy a kutya sérüléseket okoz. Három csoportra oszthatjuk az efféle támadásokat kiváltó okokat.

– Nem megfelelő egyed-, fajtaválasztás és tartási körülmények
– Helytelen szocializáció


– Ösztönök, örökléstani okok

Az egyed kiválasztásánál előre kell gondolkodnunk. Milyen típusú eb passzol személyiségünkhöz, életvitelünkhöz? Minden fajtának, egyednek különbözőek az igényeik. Kérdés, hogy ki tudjuk-e elégíteni ezeket, tudunk-e optimális körülményeket teremteni neki. Azért is fontos ez, hiszen kapcsolatunk így lesz harmonikus és stressz mentes. Az ebet egy tőle teljesen idegen életvitelre kényszerítjük, máris nem úgy válaszol a környezetében lévő emberek közeledésére, ahogy elvárható lenne.

Az eb szocializációján más kutyákkal, és a környezetében élő emberekkel való harmonikus együttélést értjük. A kutyával akkor tudunk zökkenőmentesen élni, ha kialakítjuk a megfelelő rangsort, azaz irányítás alá vonjuk kedvencünket. Az irányító szerepünket folyamatosan fenn kell tartani, vezetői szerepünket erősítenünk kell, a nevelésben az eb irányában felállított korlátok ezt hivatottak biztosítani.

A kutyák bizonyos ingerekre, történésekre az ösztöneikből adódóan előre meghatározható módon reagálnak. Nem árt, ha tisztában vagyunk kutyánk örökléstanilag kódolt viselkedésével, hogy ennek ismeretének birtokában elkerüljük a felesleges konfliktus helyzeteket, vagy éppen befolyásolni tudjuk az ösztönös viselkedését a kívánt irányba. A viselkedési problémák elkerülhetőek, ha megfelelő ismeretekkel rendelkezünk a kutyatartás, nevelés, kiképzés tekintetében, és azt a gyakorlatban is alkalmazzuk. Könnyebbik út, ha megelőzzük a problémákat, legközelebb a helyes rangsor kialakításához nyújtunk majd segítséget.