Jutalomfalat

Manapság nagy divatja van a jutalomfalat használatának a kutyakiképzésében. A jutalomfalat használatának kérdését boncolgatva vizsgálnunk kell, hogy a kutya számára kellő motivációs erővel bír-e a táplálék elfogyasztása. Irreális elvárás, hogy az eb jóllakott, táplálkozási szempontból túlkondicionált, vagy feszült idegrendszeri állapotban is érdeklődést mutasson a felkínált élelem iránt.

 

 

 

Ezért a gyakorlás megkezdése előtt célszerű ezeket a szempontokat szem előtt tartani. A képzés során rendkívül fontosak a kutyavezető által adott jelek, amik arra ösztönzik az ebet, hogy végrehajtsa a feladatot. A jutalomfalatokat ezeknek a jelzéseknek a támogatására használjuk.

ababab

Ezek közül is talán a testjelek a legfontosabbak a képzés során abból kifolyólag, hogy a kutyák is a kommunikáció nagyobb részét testük jelzéseivel bonyolítják le egymás között. A tanítás kezdetén fő szempont az időzítés. Az elvárt cselekvés után rögtön, késedelem nélkül meg kell történnie a jutalom átadásának, mivel a kutya csak így társítja helyesen a feladat végrehajtásával. Szót szeretnék ejteni az kutya figyelmét elvonó ingerekről is, mivel ez nagyban megnehezíti, vagy éppen meggátolhatja a jutalomfalattal való motiválást. A gyakorlatban ez abban nyilvánul meg, hogy a jutalomfalat csábító erejét felülírja a kutya számára nagyobb motivációs erőt képviselő történés. Gondolok itt például egy másik kutyával történő játékra.

 

 

 

 

ababababab

Ezért javaslom, hogy a jutalomfalat használatát a kutya számára ingerszegény, nyugodt környezetben vezessük be a kiképzésbe. Tény, hogy a jutalomfalat használatával igen komoly motivációs erőt tudhatunk magunknak, mivel a táplálkozás utáni vágy az ebek nagy részénél nagy jelentőséggel bír. Ne felejtsük azonban el, hogy jutalomfalattal a kutyakiképzés különböző területein nem lehet minden teljesítményt kialakítani. Kimagasló képzettségi szint eléréséhez más, a kutya ösztöneire ható motivációs technikákat is szükséges használnunk a tanítás során.