Kapu és a kutya

Hogyan tudok kimenni a kapun úgy, hogy a kutyám ne szaladjon ki rajta?
Még egy kertben tartott kutya számára is a kinti környezet egy felfedezésre váró világ. Az ebeket igen kíváncsi természettel áldotta meg a természet, amit egyébként a kiképzés egyes területein jól ki lehet aknázni.  Sok esetben a kapu kinyitása az állat számára indulási jelzést ad, mivel az előzőekben történt „kiszökések” a

bejarat_kutya

kutya számára pozitív élményekkel társultak. Jót játszott egy fajtársával, egy másik nemű társának udvarolhatott, vagy csak megerősíthette territóriumát a szomszéd kutyával szemben, azaz ösztöneit elégítette ki. Ha azt a célt tűzzük ki, hogy a kapun csak engedéllyel mehessen ki kedvencünk, először is azt kell rögzítenünk, hogy az ajtó nyitása nem lehet az indulás jele, mint ahogy eddig  volt. Ezt úgy érhetjük el, hogy az ajtót kinyitva a póráz segítségével megakadályozzuk a kitörését az ebnek, majd a nyílászárót újra becsukjuk. Ha többszöri ismétlés hatására észrevehető az, hogy a kifutás reflexét sikerül lassan felülírni, és az eb az ajtó nyitására már nem a kifutással próbál reagálni, megdicsérjük vagy megjutalmazzuk. Ezt addig ismételjük, amíg a folyamat stabilan számunkra kívánatos módon ismétlődik, azaz majdhogynem közömbössé válik az eb a kapu mozgására.  A tanítás során úgy léphetünk tovább, ha megtanítjuk a kutyának, hogy az ajtó vonalát csak engedéllyel, általunk kivezetve lépheti át.

Ehhez az elkövetkezőkben mindig ragaszkodnunk kell. A további gyakorlás során már felváltva lehet alkalmazni az ajtó nyitását-csukását, valamint a kivezetést, hogy ez a folyamat mélyen rögzüljön az ebnél.

kapu_kutya

Természetesen a gyakorlás során minden esetben a helyes viselkedést, még ha csak részleges is, jutalmazással honoráljuk.  Ne felejtsük el, hogy az így kialakított viselkedés nem állandó, gyakorlást és frissítést igényel. Ha észrevehető, hogy az eb ismét késztetést érez a kitörésre, újból rákényszerülünk a gyakorlásra.