Kutya rehabilitáció

Báró középkorú vizsla kan, aki a Vizslamentők (Futrinka egyesület) gondozásából került hozzánk ideiglenesen, rehabilitációra. Báró egy vidéki gyepmesteri telepről érkezett a Vizslamentőkhöz, akik támadó, agresszív, szeszélyes viselkedése miatt nem tudták ideiglenes gazdához adni, így átmenetileg panzióba került. Mivel itt nem volt megoldható a speciális foglalkozás, örömmel fogadták a Kutyaközpont kiképzőinek segítségét.

A feladat nem volt egyszerű, hiszen Báró féktelen és erős, mondhatni teljesen nyers kutya volt. Minden új dologra, stressz helyzetre támadóan reagált. Ez a bizonytalanság kiszámíthatatlanná és veszélyessé tette őt. Nem csak kutyákkal szemben volt agresszív, de a legelemibb ingerekhez sem volt hozzá szoktatva, így például nem tűrte a legalapvetőbb érintéseket sem. vizsla_rehabilitaciojaA szemtörlés éppúgy kihívást jelentett, mint a kiképzés közbeni korrigálás. Immár egy hónapja van velünk Báró. Ez idő alatt megtanult kulturáltan sétálni, mind forgalomban, mind ugató kutyák között. Képes koncentrálni és dolgozni kutyatársaságban, nem kötözködik még más kanokkal sem. Lány kutyák és kistestű kanok társaságát szereti, Lecsó malacunkkal is jól kijön. A legnagyobb sikernek még sem a sikeres szocializációt érzem, hanem azt, hogy megtanult bízni az emberekben. A rendszeres gyakorlás, a változatos helyszínek és szituációk meghozták az eredményt, Báró egyre gyorsabban és könnyebben dolgozza fel az ingereket, már nem támadással hárítja el a számára idegen helyzeteket. Beilleszkedett a csapatba, megszokta a napirendet, várja a foglalkozásokat. Pár napja arra is rádöbbent, hogy milyen jó dolog labdázni, még akkor is, ha valaki folyton belekontárkodik az önálló műsorába.

Még sok mindent meg kell tanulnia ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és boldog vizsla élete lehessen egy családban, de már jó úton van afelé.

 

 

 

A videón látható, hogy Báró megtalálta a helyét a falkában és konfliktusait már nem agresszióval kezeli.