Kölyökkutya szocializációja

A kutyaiskolában nagy hangsúlyt fektetünk a kölyökkutyák szocializációjára, ha nagyon egyszerűen akarnák fogalmazni, az összeszoktatásra. A kölyökkutya fajtársaitól tanulja meg azokat a gesztusokat, testjeleket, hangjeleket, melyekkel kommunikálhat társaival. Sok bizonytalanságból adódó agresszív viselkedés kerülhető el, ha az ebet hozzászoktatjuk fajtársai közelségéhez. Bár tudnunk kell, hogy az agresszió örökölhető, de

mégis, tapasztalataim szerint a kutyák agresszív viselkedésese legtöbbször a bizonytalanságukból fakad. Ezért a kölyökkutyát faltársaival való szocializáció mellett érdemes hozzászoktatni a környezetből érkező különböző ingerekhez is. A szocializációban és a falkarend kialakításában a kutyavezetőkre is nagy feladat hárul. Ezért sok esetben baráti kutyás társaságban, vagy kutyafuttatóban történő „szocializációnak” van némi kockázata. A falkarend kialakításában eltérő véleménnyel, hiányos tudással rendelkező, részinformációkon felnevelkedett gazdák adnak tanácsokat és avatkoznak be a falka kialakításába. Egy-egy hibás cselekvés, beavatkozás a gazdák részéről, amely a helyzet nem megfelelő értékeléséből adódik, mélyreható folyamatokat indíthatnak be, amely az eb nem megfelelő viselkedésében fog tükröződni.

 

Rendkívül fontos a szabályok felállítása, melyek a kutya viselkedésének kereteit határozzák meg. Nem arra gondolok, hogy a kutyánknak semmit sem szabad önállóan cselekednie, de talán abban egyetérthetünk, hogy egyetlen egy élőlényekből álló csoport sem működőképes a legalapvetőbb viselkedési normák betartása nélkül. A kutya viselkedését nagymértékben a kutyavezető alakítja, még akkor is így van, ha megpróbálja magát távol tartani az irányítás feladatkörétől. Legalább akkora hiba, ha nem avatkozunk be a kutya helytelen viselkedésébe, mintha helytelenül cselekednénk a nevelés tekintetében.

 

Nagy előnye a kutyaiskolában történő szocializációnak, hogy a kutya és gazdája is segítséget kaphat az irányítóktól, azaz a kiképzésvezetőktől a megfelelő viselkedés kialakításában. Ebben az esetben elkerülhetőek a kutya jelzéseinek félreértelmezése, lehetőség nyílik az eb kockázatmentes, fokozatos beszoktatására a kutyacsapatba.