Szocializáció

Véleményem szerint a jól szocializált kutya fajtársaival nem viselkedik agresszívan, nem lép fel támadóan konfliktus helyzetben más kutyákkal. Súrlódásmentesen együttműködik, beilleszkedik a falkába, a változó rangsort képes elfogadni még akkor is, ha számára visszalépést jelent. Vezetőjével, mint első számú irányítójával, vezérével együttműködik annak utasításait, korlátait elfogadja.

 

 

Nagyon sok kutyának nem adatik meg az a lehetőség, hogy kölyök korától kezdve fajtársaitól eltanulhassa a kutyafalkán belüli szabályokat, kommunikációt, mivel kutyáktól elszeparáltan kénytelen felcseperedni. A kutyák négy alap ösztöne közül a legerősebb a falkaösztön, azaz az ebek falkába tömörülésének kiolthatatlan vágya. Az ember soha nem tudja teljesen pótolni a fajtársakkal való érintkezés hiányát. Ebből következik, hogy ha már az ember bevitte a városba, lakásába a kutyát, biztosítsa számára ösztöneinek kielégítését.

Főleg kistestű ebek tulajdonosaiktól hallom, hogy nem vállalják a sérülés veszély miatt kutyájuk szocializációját fajtársaikkal. Ezt a problémát kiküszöbölhetjük az azonos méretű ebek összeválogatásával. Erre a célra kiválóan alkalmas egy olyan kutyaiskola, ahol különösen nagy gondot fordítanak a kutyák összeszoktatására, természetesen állandó kontroll mellett. A kutya természeténél fogva falka állat, ha pszichikailag egészséges társat akarunk nevelni, akkor elkerülhetetlen, hogy rendszeresen más ebek társaságában is töltsünk időt kedvencünkkel.

Ingyenes kutya szocializációról  itt olvashatsz>>>

Kutyaóvodáról  itt olvashatsz>>>

Úgy gondolom, hogy beszélhetünk szocializációról az ember és a kutya összefüggésében is. Több alkalommal találkoztam azzal a rendellenességgel, hogy a kutya a megszokott környezetén kívül élő emberek jelenlétében bizonytalanul viselkedett. Ezek az ebek a lakókörnyezetüket soha nem hagyták el, így az emberekkel való szocializáció hiánya okoz problémát.

Mindenképpen javasolni tudom minden kutyatartónak, hogy minél többször a legváltozatosabb és egyre inger-gazdagabb környezetben tegye próbára kutyája képességeit, természetesen a fokozatosság elvét betartva. Csak így érhetjük el, hogy a kutyánk a mindennapokban stabilan, kiegyensúlyozottan viselkedjen.