Kutya fenyegetése

Mit érez a kutya fenyegetésnek?

Sajnos manapság egyre több kutyatámadásról, kutyás balesetről hallani. Egy kutyatámadásnak mindig összetett okai vannak. A kutya olyan helyzetre, amelyben bizonytalanul érzi magát, kétféleképpen válaszolhat. Vagy agresszívan (támad, védekezik) megpróbálja elhárítani az őt ért fenyegetést, bizonytalanságot, vagy kísérletet tesz az őt ért fenyegetés elkerülésére. Mind a kettő ösztönös viselkedésnek mondható. A védekező típusú eb általában az elkerülő magatartással, a támadó típusú állat az agresszív támadással kísérli meg elhárítani az őt ért fenyegetést. A helyzettől függ, hogy melyik viselkedése dominál éppen. Egy védekező alkatú eb akkor is támad, ha szorult helyzetében elkerülésre nincs lehetősége, de ha alkalom adódik a kitérésre akár meg is futamodhat a fenyegetés elöl. A fenyegetés megjelenésekor az állat a testi sértetlenséget, azaz nyugalmi helyzetet akar elérni. Ezért is fontos, hogy konfliktus helyzetben véletlenül se viselkedjünk a kutya irányában fenyegetően.

Egy kutya a következő viselkedésformákat értelmezi fenyegetésként embertől

Egyenesen ránézés, fixírozás
A fixírozást, a hosszan tartó szembe nézést a kutyák fenyegetésnek, a támadás előjeleként értelmezhetik.

Kutya megközelítése
Az ebeknél is létezik a személyes tér fogalma. A személyes térbe való behatolást, túlzott megközelítést értelmezheti úgy a kutya, hogy hamarosan bekövetkezik a megtámadása.

Testméretek megnövelése
Megfigyelhető a kerítésen belül lévő, territóriumát védő kutya testtartásán, hogy megpróbál olyan testtartást felvenni, amiben fizikai adottságai még kihangsúlyozottabbá válnak, azaz testméreteit megnöveli.

Fenyegető hang hallatása
A kutyák rendkívül jó megfigyelők. Környezetüket állandóan figyelve, értékelve élik mindennapjaikat.  Tapasztalataik alapján különbséget tudnak tenni az ember hanglejtéséből, hangszínéből, hangerejéből, hogy az fenyegető-e vagy nem.

Fegyverek, eszközök mutatása
Leginkább jó ösztönben lévő őrző-védő fajtájú kutyáknál lehet megfigyelni, hogy ütésre alkalmas eszközök lendítésére agresszivitással reagálnak.

Egy kutya a következő viselkedésformákat értelmezi fenyegetésként egy másik kutyától

Közvetlen támadás
Jól szocializált ebeknél, a másik egyed megtámadása a falkában való pozíció megerősítése érdekében a legutolsó megoldásnak tekinthető.

Fixírozás
A fixírozást, a hosszan tartó szembe nézést a kutyák fenyegetésnek, a támadás előjeleként értelmezik.

Közelítés
Az ebeknél is létezik a személyes zóna. A személyes térbe való gyors behatolást, értelmezheti úgy a kutya, hogy hamarosan bekövetkezik a megtámadása. Nem tévesztendő össze a társas viselkedés során alkalmazott érintésekkel, melyek a békés szándékról tájékoztatják a másik felet.

Szőr felborzolása, egész test mutatása, vicsorgás, morgás, fenyegető ugatás
A kutyák kommunikációjában számtalan olyan jelzés van, mely fenyegetésre alkalmas. Ezek értelmezésénél a jelek összességét érdemes vizsgálni, mert csak így kaphatunk valóságos képet az éppen aktuális szándékról.