Kutya intelligencia

Az intelligencián a kutyák esetében azt értjük, hogy a múltbéli tapasztalatait milyen mértékben tudja hasznosítani a jelen problémák megoldásában. A gyakorlatban akkor beszélhetünk intelligens kutyáról, ha olyan feladat elé állítjuk az ebet, melynek megoldására több lehetőség is kínálkozik, de csak egy hozhat eredményt. Az intelligens kutya képes kiválasztani azt a megoldást, mely számára a legtöbb előnyt jelenti.

 

Az emberi pszichológusok szerint az intelligencia két részre osztható, az öröklöttre és a szerzettre. Ennek függvényében nagyon nehéz meghatározni, hogy melyik kutyafajta rendelkezik magas intelligenciával. A kutya intelligenciájának fejlődésében óriási jelentősége van a tapasztalati tényezőknek. Nem nagy titok, hogy minél többet kell gondolkodnia, minél több a tennivalója, feladata a kutyának, annál magasabb szintre fejlődik a problémamegoldó képessége, intelligenciája. Egyre több tapasztalatot halmoz fel, amit hasznosítani tud a soron következő feladatok megoldása közben. A kutya intelligenciájának tapasztalati alapon nyugvó része ugyan úgy fejleszthető, mint az embereknél. A kutya magas intelligencia szintje olyan feladatok összeállításával érhető el a kiképzés, nevelés, munkavégzés során, amely választás elé állítja az ebet és gondolkodásra készteti.

 

Kijelenthető, hogy az állandóan foglalkoztatott, kiképzés alá vont, sok figyelemben részesülő kutya intelligenciája magasabb szintre fejleszthető. A kutya intelligenciája az együttélés során lehet áldás és egyben átok is. Abban az esetben, amikor a kutya a képességét arra használja, hogy vezetőjét kijátszva jusson hozzá a számára fontos élményekhez, javakhoz nem lesz sok örömünk benne. Viszont, ha a munkában tudja kamatoztatni az intelligenciáját és ebből hasznunk származik, máris más lesz a megítélése az ebnek.