Kutya ösztönzése

Ösztönzés alatt azokat a cselekvéseket értjük, amelyeket a kutyavezető a kutya elvárt teljesítményének megerősítésének céljából tesz. A legelterjedtebbek a jutalomfalat adása, dicséret, játék, azaz a kutya valamelyik ösztönigényének a kielégítése. Az ösztönzést arra használjuk a kutya kiképzésében, hogy a kapott viselkedést, cselekvést megerősítsük. Az így képzett ebek sokkal megbízhatóbban és lelkesebben hajtják végre az utasításokat, még nagyobb figyelem elvonó ingerek jelenléte mellett is. Amennyiben a kiképzés során kényszert vagyunk kénytelenek használni, az ösztönzésnek megnő a jelentősége, mivel ez kiegyenlíti az idegrendszer terhelését (a kutyának már az is kényszer, ha pórázra vesszük, hiszen mozgásában korlátozzuk). A modern kutyakiképzésben nem lehet eléggé hangsúlyozni az ösztönzés fontosságát. Csak az ösztönző technikák alkalmazásával érhető el a legmagasabb kiképzési szint, valamint teljesítmény.

 

Kutyavezető dicsérete

Sokan lebecsülik ennek a jelentőségét pedig nem is olyan régen ezt a fajta ösztönző módszert használták kizárólagosan a kiképzés során.  A dicséretnek akkor, ha megfelelő a kutya vezetője és az eb közti kapcsolat, azaz kialakult az együtt cselekvés, együttműködés készsége kettőjük között, legalább annyi, ha nem nagyobb motivációs hatása van, mint egy jutalomfalatnak.

 

Jutalomfalat

Talán a legkönnyebben alkalmazható és technikailag is gyorsan elsajátítható módszer. Igen széles körben használatos a kiképzések során. Mindenképpen meg kell említeni azonban ennek a hátrányát is. A csak jutalomfalatokkal ösztönzött, tanított, motivált kutya munkája általában pontatlan, kívülről jövő figyelemelvonó ingerek szinte mindig kizökkentik a gazdi kontrollja alól. Még egy fontos momentum említésre méltó, csak akkor ösztönözhető egy kutya élelemmel, ha nincs táplálkozási szempontból túlkondicionálva, azaz köznapi nyelven szólva éhes.

 

 

Játék

A játékkal való ösztönzés alatt a kiképző pályán leginkább az apportozásra, labdázásra gondolunk. Ebben az esetben a kutya zsákmányszerző ösztönére építünk. Az ösztön célja ebben az esetben a végletekig leegyszerűsítve a mozgó tárgyak elkapása, elcipelése, birtoklása. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a feladat végrehajtása után, ami tételezzük fel egy akadály átugrása, kidobjuk az apportjátékát a kutyának, így a kívánt cselekvés végrehajtása után jutalmul ösztöncélhoz juttatjuk. Sok kutya kevésbé ösztönerősen születik, aminek folytán kevésbé lehet ilyen módon hatni rá. Mindenképpen javaslom, hogy már kölyök korban fejleszd kutyádnak ezt az ösztönét, mivel ezzel minden teljesítmény felépíthető. A gyakorlás, fejlesztés során tekintettel kell lenned arra, hogy ez az ösztön kifáradásnak van kitéve. Ez annyit tesz, hogy a kutyád a túl hosszú ideig tartó gyakorlatozás hatására elveszíti az érdeklődését a zsákmány iránt. Így pont az ellenkezőjét éred el, azaz a gyakorlás teljes érdektelenségbe fullad.