Kutyakiképzés módszerei

A mai kutyakiképzésben az alábbi módszereket, vagy ezek kombinációit, keverékeit alkalmazzuk. Ezek a módszerek a kutya ösztöneit figyelembe véve, azokat kihasználva alakultak ki. Voltaképpen olyan reflexeket alakítunk ki a kutyában, amik a kutyavezető jelére aktivizálódnak. A legmodernebb kutyakiképzési technika is besorolható valamelyik módszer egyikébe, vagy annak keverékébe. Mielőtt az előbbi mondatomat megkérdőjeleznéd, idézném „A kutyakiképzés célja” című írásom sorát, ami szerint az én olvasatomban mit is jelent a képzett kutya: a kutyakiképzés célja, hogy a kutya minden körülmények között végrehajtsa vezetője utasításait, vagy akár összetettebb feladatsorokat száz százalék pontossággal, még akkor is, ha külső, vagy belső ingerek vonják el a figyelmét”

Ösztönszerű módszer

Ösztönszerű ( mechanikus ) módszer alkalmazásakor feltétlen ingerként alkalmazunk mechanikus ingerket, aminek hatására a kutya védekező reflexszel válaszol, és így az elvárt feladatot végrehajtja. A legjobb példa, amikor a kutyát úgy ültetjük, hogy lenyomjuk a farát. A vezényszót követően a mechanikus inger (lenyomás), mint feltétlen inger követi a hangjelet. Ennek eredményeképpen kialakul a feltételes reflex. A kényszer miatt ebben az esetben a kutya passzív cselekvést hajt végre.

Előnye: Viszonylag gyorsan,tartósan rögzíthető.

Hátránya: Túlzott alkalmazása egyes kutyáknál bizalmatlanságot, munka iránti kedvtelenséget okozhat. Ennek a módszernek nagy hiányossága még, hogy nem lehet a kutyakiképzés egész területén eredményesen alkalmazni.

Jutalomfalattal ösztönző

Napjainkban nagy kultusza van a jutalmazásnak, jutalomfalat adásának a kutyakiképzés során. Természetesen a kutyakiképző komoly előnyöket kovácsolhat magának használatával. A jutalmazás során amennyiben nagy érdeklődést mutat a kutya a jutalomfalat iránt, javul, illetve erősödik az eb és kiképzője közti kapcsolat. Jutalomfalattal ösztönző módszernél a feladat végrehajtásakor a jutalomfalat megerősíti a kutyát a cselekvés helyességéről.

Hátránya, hogy jóllakott állapotban gyengül a feladat végrehajtásának pontossága, ezzel a módszerrel nem lehet minden teljesítményt kialakítani.

Ellentétesen ható

Az ellentétesen ható módszer lényege, hogy ösztönszerű és ösztönző módszereket kapcsol össze. Mechanikus inger által kiváltott cselekvés rögzítésére az ösztönzést alkalmazzák.

A kutya farát bal kézzel lenyomjuk, ennek a feltétlen ingernek a hatására leül a kutya, majd jutalom falattal, dicsérettel megerősítjük, rögzítjük a kialakult feltételes reflexet.

Előnye: Meghatározott vezényszóra a feltételes reflexek gyorsan kialakulnak, majd rögzülnek. Bonyolult, inger gazdag feltételek között is képes a kutya az ellenkezés nélküli feladat végrehajtásra.

 

Utánoztató Módszer

Az utánoztató módszer hatásosságáról megoszlanak a vélemények. Ami biztosnak látszik a kutyaiskolai csoportos foglalkozások alkalmával, hogy a képzetlenebb kutyák a feladat végrehajtására nagyobb hajlandóságot mutatnak magasabban képzett kutyák társaságában. Főleg kiegészítő eljárásként alkalmazható bizonytalanabb kutyáknál, amikor is egy magabiztosabb, vélhetően magasabb rangú kutyát küldünk előre például egy kúszóba. Vagy amikor a kutya nézőként van jelen egy másik kutya feladat végrehajtása közben (akadályugrás), majd azt leutánozva végrehajtja ugyanazt a feladatot.