Deszenzibilizációs tréning

A kutyakiképzésben, illetve a viselkedésterápiában a deszenzibilizációs tréningnek az a lényege, hogy a kutyát fokozatos, lépcsőzetes szoktatással ismertetjük meg a bizonytalanságot, valamint félelmet okozó ingerhatásokkal. A tréning során a kutyában megnöveljük az ingerküszöb mértékét, abból a célból, hogy az adott ingerhatásra már ne reagáljon. A deszenzibilizációs tréning folyamán az eb megtapasztalja, hogy az eddigiekben a félelmet, pánikot kiváltó történések nem járnak számára semmilyen kellemetlen behatással. A szoktatás hatására továbbiakban közömbössé válik az ilyen típusú ingerhatásokkal szemben.

 

A deszenzibilizációs tréninget alkalmazhatunk akkor, ha egy kutya nagymértékű félelmi reakciót mutat élőlények, szokatlan gépek, vagy éppen idegen emberek felbukkanásánál. A terápia során fokozatosan növeljük az ingerhatás mértékét, de csak addig, amíg az eb idegrendszere még csak kis mértékben terhelődik. A munka előrehaladtával minden alaklommal növeljük a hatás erősségét abból a célból, hogy beindulhasson a habituáció az ebnél.

A tréning során a kutyavezetőnek minden alkalommal nyugodtan kell viselkednie, a kutya esetleges bizonytalan viselkedését figyelmen kívül hagyva kell a munkát folytatni. Ha már kézzelfogható eredményeket könyvelhetünk el a szoktatás tekintetében, ajánlott a munkát az ellenkondicionálással folytatni a magasabb eredményességi szint elérése érdekében.