Őrző-védő oktatás

Az ember mellett legrégebben élő állat bizonyítottan a kutya. A “háziasítás” több mint tízezer éve történt meg, egyes szakemberek szerint akár harmincezer éve is lehetett. Sokáig az emberek veszélyes állatok jelzésére, védelmi célokra és harci feladatok ellátására használták a kutyákat.

Később kimondottan őrző-védő fajtákat is kitenyésztettek. Ezen fajták egyedei évezredek alatt kódolt ösztönöket, hajlamokat hordoznak magukban. Ezeket az ősi ösztönöket használjuk, amikor a kutyákat védelmi célokra képezzük. Sokaknak talán ez a kutyakiképzés legizgalmasabb területe. Egy azonban biztos, az őrző-védő célra kitenyésztett fajtákban ez a készség benne lakozik.

csibeszeles

 

 

Őrző-védő kiképzés otthonodban
itt olvashatsz>>>

Őrző-védő kiképzés kutyaiskolában
 itt olvashatsz>>>

Ennél a területnél is ki-ki megtalálhatja a számára megfelelő, felfogásával összeegyeztethető vonalat. Például sportkutya, vagy területőrző, szolgálati kutya képzést. A különböző vonalak, mind más és más kiképzési technikát és a kutyavezetőtől is eltérő hozzáállást igényelnek. Amíg egy sportkutya a sportpályán teljesíti az előre meghatározott feladatokat, addig egy szolgálati kutya változó körülmények között és szituációkban teljesít. Úgy gondolom, miden őrző-védő irányzatnak helye van a modern kutyakiképzésben, még akkor is, ha van, akiknek némelyik őrző-védő kiképzési irányzat nem kifejezetten szívügye.