Kullancsok elkerülése

Napjainkban egyre nagyobb veszélyt jelentenek a kullancsok kedvencünkre. Mára sajnos az egész ország területén elterjedtek ezek a vérszívók. A kullancsok több fajtája is támadhatja a szabadban tartózkodó kutyát. A természetben vannak olyan helyek, ahol sűrűbben állnak lesben a kullancsok áldozataikra várva, de sajnos már a kertekben és a városi parkokban is előfordulnak. A kullancs által kiszívott vér mennyisége nem okozhat problémát az ebnek, viszont a vérszívás során terjesztett betegségek annál inkább. A betegségek közül a két legjelentősebb a Lyme kór, valamint a babesiosis. A természetben tett séták alkalmával érdemes néhány alapvető szabályt betartani. A kutyák esetében egész évben érdemes valamilyen kullancsriasztó szert alkalmazni, hogy távol tartsuk a kullancsokat kutyánktól. Kereskedelmi forgalomban kaphatóak a legkülönbféle szerek melyekkel igen jó eredményeket lehet elérni a kullancsok távoltarásában vívott harcban. Kullancsriasztó nyakörvek, cseppek, spray-k állnak rendelkezésre a kutyatartók számára.

A kullancsok a szabadban leginkább a hűvös, párás, árnyékos helyeket szeretik, ahol az aljnövényzet derékig ér. Kerülnünk kell az ilyen adottságú helyeket a természetben. Az ebet a kitaposott földútról, ösvényről nem érdemes beengedni a „susnyásba” ,még egy rövid szimatolás erejéig sem. A lenyírt, napos, száraz mezők sokkal kevesebb veszélyt rejtenek a kullancsok tekintetében a kutyára. Messze kerüljük el a lápos, mocsaras területeket, vízpartokat, mivel itt biztosak lehetünk abban, hogy nagymennyiségű kullancs populációval szembesülünk. Sajnos a nagymértékben fertőzött területeken az alkalmazott kullancsriasztók sem nyújtanak teljes, száz százalékos védelmet.

kullancs_elkerulese

Kirándulások után még lehetséges megoldás lehet a kutya testének átvizsgálása is, bár ez csak rövid szőrű, világos kutyák esetében járhat valamiféle eredménnyel. A hosszú szőrű fajták esetében szinte lehetetlen észrevenni a kullanccsal történt fertőződést. Ezért a betegségek elkerülése tekintetében csak a megelőzés, távoltartás a legcélravezetőbb megoldás.

V.T.