Nyújtott, felkínált élelem megtagadása

Az ember által felkínált élelem megtagadásának a tanításánál mindenképpen segítségre lesz szükséged, mégpedig egy olyan ember személyében, aki kutyakiképzői ismeretekkel rendelkezik. Nagyok sok múlik a segítő munkáján ennél a feladatnál.

A képzés során két irányt lehet választani.

1   A segítő az élelem felkínálásával egy időben, amikor a pórázon tartott kutya érdeklődést mutat a táplálék iránt megfenyegeti a kutyát. Ezt a technikát olyan ebeknél lehet alkalmazni, akik támadó típusúak, fenyegetésreagresszivitással válaszolnak.  Ebben az esetben az eb a táplálék felkínálását összeköti az őt ért fenyegetéssel, támadással. Ebből következően az ilyen tevékenységet folytató személyek cselekvését agresszív támadással fogja az elkövetkezőkben jutalmazni. Fontos, hogy a kiképzés során a kutyát ért fenyegetés mértéke nem haladhatja meg az eb tűrőképességét, mert ennek következtében a nem kívánatos elkerülő magatartással válaszolhat.

2  A segítőnek ebben az esetben kevesebb munkája akad. Nincs más dolga mint, hogy oda nyújtsa, felkínálja  az élelmet a  kutyának. Ha az eb érdeklődést mutat az élelem iránt, a kutyavezető tiltó vezényszó kiadásával egy időben hátra lép, a póráz segítségével, ha szükséges elmozdítja a kutyát az élelemtől. Ha a kutya érdeklődése a felkínált élelem irányában alábbhagy, rögtön megjutalmazzuk. Így az élelem figyelmen kívül hagyásáért cserébe kapja meg a kutyavezető által adott élelmet.

 nyujtott_elelem_megtagadas

Érdemes számításba venni, hogy az élelem megtagadást folyamatosan gyakorolni kell. Az így kialakított reflexet, gátlást állandóan frissítsük, annak érdekében, hogy az élelem megtagadást stabilan hajtsa végre a kutya. De még ebben az esetben sem lehetünk száz százalékosan biztosak abban, hogy soha sem fogják beetetni a kutyánkat, mivel a táplálkozás utáni vágy a kutyában kiolthatatlan.