Póráz kiválasztása

A póráz kiválasztásánál el kell döntened, hogy mire is akarod majd használni. Sétáltatásra, tanításra, rögzítésre, esetleg sportoláshoz. Alapvető szempont, hogy minden körülmények között biztonságos legyen, a méret és szilárdság igazodjon kutyád nagyságához, erejéhez, habitusához. A fogása legyen kényelmes, hisz sokat lesz a kezedben és mivel számtalan változatban gyártják, az se baj, ha számodra tetszetős.

Vásárláskor bizonyosodj meg róla, hogy sérülésmentes pórázt választasz. Vizsgáld meg a karabinert, a rögzítő karikákat, a varrásokat, a fogantyút.

Lássuk, milyen változatokkal találkozhatsz a piacon.

Textil póráz: Változatos színekben és mintával készített pórázok, általában 1-1.5 m hosszúságúak. Alkalmasak lehetnek kiképzésre, a kezdők számára is. Olyan modellt válassz, ami nem csúszik, biztonságosan lehet fogni. Hátránya, hogy könnyen el tudja rágni a kutya, erre figyelmet kell fordítani.

 

Flexi póráz: Kedv szerint szabályozható hosszúságú póráz,
lehetővé teszi, hogy nagyobb távolságra is eltávolodjon a kutya anélkül, hogy lekerülne róla a biztonságot adó póráz. A fékgomb kezeléséhez veszélyhelyzetben jó reflexekre van szükség, a gyakori használattól pedig könnyen elromolhat. Séta közben a vékony zsineg mindenbe beleakad, figyelmet igényel ennek elhárítása.

A flexi nagy hátránya, hogy folyamatosan feszíti a kutya nyakát, ezért a kutya állandóan húzni fog. Így alakulhat ki a kellemetlen kötélhúzós séta, ami egyik félnek sem jó.

Ez a póráz típus kiképzésre alkalmatlan és kifejezetten megnehezíti a laza pórázon való séta elsajátítását.

Lánc póráz: Nehéz és kényelmetlen póráz típus, a hosszúságát sem lehet szabályozni, mivel csak a végén található rajta fogás. Nem biztonságos, fenn áll a szakadás lehetősége rugalmatlansága miatt. Sok kezdő gazda hajlamos a pórázt feltekerni a kezére, ami itt kifejezetten veszélyes lehet, hiszen ha a kutya megrántja

, a lánc komoly sérüléseket okozhat. Az elszabaduló kutya pedig balesetveszélyes helyzetbe kerülhet.

 

Bőr póráz: Kényelmes és biztos fogást biztosít, kezdőknek 1-1.5 m hosszúságú javasolt.

Kiképzésre a legalkalmasabb póráz típus. A bőr nyúlik, így nehezebben szakad, mint egy textil vagy lánc póráz. Még egy nagy előnye van, a tartósság. Egy jó bőrpóráz akár 10-15 évig is szolgálhat.

Kiképző póráz:

Több fokozatban állítható hosszúságú póráz, egy erősebb és egy gyengébb karabinerrel. Haladó gazdáknak jó választás lehet a tanításhoz. Kezdő kutyásoknak nem javaslom, mivel könnyű belegabalyodni.

 

Kontakt póráz: A nyakörv és a póráz szerepét egy zsinór látja el, mely a lánc nyakörv elvén működik. A már képzett kutyáknál használják korrigálásra. Alkalmazásához némi gyakorlat szükséges, mivel elég egy apró mozdulat a kutya igazításához.

Futó (jogging) póráz: A sportos gazdi-kutya párosoknak ideális futáshoz. A póráz vége a gazda derekára van csatlakoztatva, így a kezek felszabadulnak, megkönnyítve ezzel a mozgást. Csak képzett, a közös futásban már rutinos kutyánál használható biztonságosan, mivel a hirtelen meglóduló kutya könnyen magával ragadhatja gazdáját.

A megfelelő nyakörv kiválasztásáról itt olvashatsz.

Gy.B.