Egészséges kutya ismérvei

A kutya egészségének vizsgálatakor legelőször az eb viselkedésének, fizikai állapotának összbenyomását vesszük szemügyre. Íme néhány támpont, melyből le lehet szűrni az eb  egészségi állapotát.

Egészséges kutya ismérvei, tulajdonságai

Kültakaró, szőrzet

A kutya testét szőrtakaró védi a külső hőmérséklet kedvezőtlen hatásától, és lehetővé teszi az állandó, normális testhőmérséklet megtartását. Az egészséges kutya szőrzete fényes, sima, bőre rugalmas, ráncba szedhető.

Testtartás, mozgás

Az egészséges kutya a fejét magasan tartja, fülét, farkát élénken mozgatja. Mozgása élénk, figyelmes, környezetéből érkező ingerekre reagál.

Szemek

Szeme váladékmentes, szemhéja nem rendellenes, kötőhártyája rózsaszínű, harmadik szemhéja szemzugában található, alig észrevehető.

Orr

Orra fényes, nedves váladék nem ürül rajta keresztül.

Fülek

Füleit hangingerre élénken mozgatja. Füle tiszta, hallójáratában semmilyen elváltozás nem látható, bűzös váladéktól mentes.

Test hőmérséklete

Végbélben mért hőmérséklete 38,5-39 Celsius-fok, mely az aktivitástól, a fizikai terheléstől és a környezet hőmérsékletétől a fenti értékek között ingadozhat.

Légzés, szívverés

A nyugalmi állapotban lévő kutya légzése nyugodt, egyenletes. Légzésszáma 10-30, szívverése 70-120 percenként. Mivel a kutya a szervezetében keletkező hőt nagy részben a száján keresztül párologtatással tudja leadni, légzése fizikai igénybevétel, vagy a külső hőmérséklet hatására felgyorsulhat. De ez a felgyorsult légzés nem mehet át zihálásba.

A táplálkozás, ürítés

Étvágya jó, hibátlanul nyel, a vizet normálisan lefetyeli. Napjában kétszer-háromszor ürít bélsarat, mely bélférgektől mentes, nyugodtan, erőlködés nélkül végzi dolgát. A bélsár színe, állaga normális, formált, idegen anyagokat nem tartalmaz. Napjában többször vizel, vizelete élénksárga, áttetsző.

V.T.