Kutya futtatása

Nagyon jó dolognak tartom, ha az ember a kutyájával együtt eltöltött időt aktívan, akár sportolással tölti, melybe bevonja kedvencét is. Ilyen lehet például a közös futás. Ez a tevékenység gyakorlatilag bármikor végezhető és a pénztárcánkat sem terheli meg nagymértékben.

Én személy szerint nem szeretem a derékra csatolható póráz használatát, melynél a kutya előttem fut, és a legtöbb esetben még húzza is a vezetőjét. Az ilyen típusú futtatás komolyabb előképzettséget igényel. Természetesen vannak, akik más véleményen vannak ez ügyben és biztos fel tudnak hozni számtalan érvet az ilyen fajta eszköz használata mellett. Kutyánkat a futtatás közben számtalan olyan esemény érheti, amire ösztönösen fog reagálni. Ilyen lehet például egy macska kiugrása elénk, amire egy ösztönerős kutya a zsákmányszerző ösztönéből kifolyólag utána futással fog reagálni. Ilyen esetben egy derékra rögzített póráz baleset veszélyessé válhat.

Én akkor kezdem el a közös futást a kutyával, amikor már baloldalon, laza pórázon képes mellettem haladni normál lépésben. Tehát először a pórázon vezetést tanítom meg az ebnek. A pórázon vezetést akkor sajátította el az eb, ha már a vezetője mozgásához alkalmazkodva, annak bal oldalán szorosan közlekedik. Amennyiben a pórázon vezetést már zavaró körülmények között is képes hibátlanul elvégezni, megkísérelhetjük futásban is ugyanezt. Fokozatosan bevezethetjük azt is, hogy a sebességünket változtatjuk a futás során, hiszen lehetnek olyan helyzetek, melynek során erre is szükségünk lesz. Az első időkben a póráz egyfajta biztonságot nyújt arra az esetre, ha valamilyen nem várt esemény történik. A póráz segítségével meg tudjuk akadályozni egy esetleges kitörését az állatnak, valamint információkat, jelzéseket is közvetíthetünk számára.

A későbbiekben, amikor a kutya pórázon a vezető mozgásához alkalmazkodva futtatható, megpróbálkozhatunk póráz nélkül a szabadon futtatással is. Ebben a formában is az a szabály, hogy az ember mozgásához alkalmazkodva fusson az eb. Átmenet lehet a szabadon futtatás felé, ha a póráz hosszát lerövidítjük kb. 20-30 centiméterre, így ha még szükséges, olykor javíthatjuk a kutya mozgását, addig amíg nem rögzül benne az, hogy mit is akarunk tőle. Jutalom falatokat ebben az esetben nem használok, mivel nem a kutya kiképzése, hanem a közös sportolás a végcél.