Fogkövesedés

Sajnos a háziasított kutya fogazatának igénybevétele a vadon élő „rokonaihoz” mérten alul marad. Ebből kifolyólag civilizációs rendellenességről beszélhetünk a fogkövesedés tekintetében. A kutya ragadozó fogazata a préda megragadására, megölésére, feldarabolására, akár a csontok elroppantására is alkalmas. Ha a természetben élne a kutya, akkor a fogazata sokkal nagyobb mechanikus igénybevételnek lenne kitéve, mint manapság a száraztápok, valamint a konzervek elfogyasztása közben. Ennek egyenes következménye a lepedékek, fogkövek megjelenése, kialakulása. A fogkövesedés egyenes következménye a fogak romlása, ínybetegségek kialakulása, mely a fogak elvesztésével is járhat. A kutyatápot gyártó cégek egyre újabb fejlesztésekkel próbálnak ezen a problémán felülkerekedni, több-kevesebb sikerrel. A fogkövesedés kivédésére még mindig a megelőzés a legkézenfekvőbb megoldás.

Én személy szerint előnyben részesítem a természetes rágnivalókat, mégpedig azokat, melyek a kutyát intenzív, hosszantartó rágásra késztetik. A rágás közben például egy erősebb csont, amit nem tud a kutya elroppantani, folyamatosan csiszolja, a keletkező nyál pedig zuhanyként mossa a fogazatot. Ennek hatására a lepedékek, lerakodások fellazulnak, eltűnnek. Járható út, ha rendszeresen mossuk az eb fogát a kimondottan erre a célra gyártott eszközökkel és fogkrémmel. Kereskedelmi forgalomban beszerezhetők még olyan táplálék kiegészítők is, amik gátolják a fogkő kialakulását.

Különösen a kistestű kutyák veszélyeztetettek ebben a tekintettben, de úgy vélem minden kutya esetében érdemes gondot fordítani a fogazat épségére. Sajnos a már kialakult masszív fogkövek eltávolítására házilag nincs lehetőség, ennek a megoldása már állatorvosi feladat. Azért, hogy elkerüljük az orvosi beavatkozást, vagy a fogak elvesztését, tartsuk szem előtt a megelőzés lehetőségeit.