Talált élelem megtagadása

Gyakran előfordul, hogy a kutyák különböző tárgyakat, élelmiszereket nagy előszeretettel gyűjtenek be a szájukba és nyelnek le. Ezek az anyagok sokszor okozhatnak változatos egészségügyi gondokat az állatnál, ennek a megakadályozása érdekében ajánlott a talált élelem megtagadását oktatni a kutyának.

A talált élelem megtagadást először gyakorolhatjuk akár a kertben is. A feladatunk az, hogy a kutya megértse, tilos a földről felszedni és lenyelni élelmiszereket.

1.   Közelítsünk meg a kutya számára csábító élelmiszert, majd abban a pillanatban, amikor az eb érdeklődést mutat iránta, a tiltószó elhangzása után a póráz segítségével eltereljük a közeléből. Ha a kutya érdeklődése egyértelműen megszűnt, megjutalmazhatjuk a nálunk lévő falattal. A feladatsor többszöri ismétlése után a kutya megérti, hogy csak a vezetőjénél lévő falatokat fogyaszthatja el.

2.    Amennyiben kellő ismétlés számon vagyunk túl, megkezdhetjük a gyakorlást póráz segítsége nélkül is. Olyan helyet válasszunk a képzés helyszínéül, ahol az eb mozgástere korlátozott, ilyen lehet egy bekerített kert. A kutyával megközelítjük a földön kikészített táplálékot, majd amikor érdeklődést mutat iránta, tiltó szó kiadása után behívjuk, majd megjutalmazzuk.

Egyes ebek figyelmét olyan mértékben lekötheti a táplálék utáni vágy, hogy szükségünk lesz valamilyen eszközre, amely kizökkenti ebből.  Ilyen lehet egy vékony lánc, amit a tiltószó alkalmazásának pillanatában a kutya közelébe hajítunk, annak érdekében, hogy figyelmét magunkra tereljük.  Nagyon fontos az időzítés, a kizökkentés pillanatában egy másodperc áll rendelkezésre, hogy jutalommal eltereljük a tiltott táplálék irányából az ebet. Ellenkező esetben újra visszatérhet az eredeti szándékához, a talált táplálék elfogyasztásához.

3. Ahhoz, hogy még jobban rögzítsük a talált élelem megtagadását, segítségül hívhatjuk a modern technikát. Nem elérhetetlen ma már az olyan távirányítós nyakörv, amely nem elektromos impulzussal működik, hanem a kutya számára kellemetlen szaganyagot juttat annak irányába. Egy kis kreativitással kipreparálhatjuk az előre elhelyezett élelmet a távirányítós eszközünkkel. Az élelem megközelítésének pillanatában a távirányítóval kellemetlen szaganyagot juttatunk a kutya irányába, melynek hatására elkerüli az élelmet.

Érdemes számításba venni, hogy az élelem megtagadást folyamatosan gyakorolni kell. Az így kialakított reflexet, gátlást állandóan frissítsük, annak érdekében, hogy az élelem megtagadást stabilan hajtsa végre a kutya. De még ebben az esetben sem lehetünk száz százalékosan biztosak abban, hogy soha sem fogják beetetni a kutyánkat.