Helyre küldés tanítása

A lakásban tartott kutyának érdemes egy helyet kijelölni, ahová fekhelyét rakjuk. Ez a hely egyben pihenésre is ad lehetőséget az ebnek, és nekünk is jól jön, ha a kutyánk társasága nélkül szeretnénk tevékenykedni a lakásban. Ebben a pillanatban a helyre küldés „problémájával” találjuk szembe magunkat.  A kutya ösztöneiből, természetéből igényli a fajtársai és az ember közelségét. A helyre küldés feladat végrehajtása az eb számára nem mondható álmai netovábbjának. A helyre küldéssel gyakorlatilag részben vagy egészben elszeparáljuk a csapattól, ami számára nem kellemes élmény.  A tanítás során ezt a negatív érzetet szükséges ellensúlyozni valamely kellemes élménnyel. Erre alkalmas lehet egy jutalomfalat, melyet az oktatás során használunk.

A gyakorlást a kutya számára megszokott körülmények között kezdjük, véletlenül se akkor, amikor vendégek érkeznek. Jó hasznát vesszük, ha helyre küldés tanítása előtt a kutya utasításra már fekszik, mivel ez a kutya számára legkényelmesebb pozíció a várakozás közben.

1. lépés

Jelöljünk ki a hangjelet, amire szeretnénk, hogy a kutya végrehajtsa a feladatot. Talán a legkézenfekvőbb a „Helyedre” parancsszó. Célszerű ezt a szót csak ennél a feladatnál használni. A fekhelyére jutalomfalatokat helyezünk, a helyedre utasítást kiadva a fekhelyéhez közelítve tereljük a kutyát a helyes irányba, ahol megtalálja a falatokat. Ezt többször megismételve kialakul a kutyában, hogy a helyre küldés nem mindig kellemetlen élmény számára, nem jár feltétlenül elszeparálással.

2. lépés

A következőkben már küldhetjük a kutyát távolról a helyére, ahol várja őt a jutalomfalat. Amennyiben ezt a feladatot is intenzíven végrehajtja, bevezethetjük a fektetést is, ami már a helyben maradást készíti elő.

3. lépés

Ebben a szakaszban a helyreküldést már úgy hajtjuk végre, hogy nem várja jutalomfalat a kutyát a helyén. A jutalomfalatot a fekvésért kapja a kutya.

Egyes egyedeknél előfordul, hogy a kutya a jutalomfalat hatására vonakodik a feladat végrehajtásától, ebben az esetben használhatunk pórázt is annak érdekében, hogy begyorsítsuk a tanulás folyamatát. A póráz segítségével a helyes irányba terelhetjük a kutyát. Ne felejtsük el, hogy ha a kutya számára nem éppen tetsző feladatot akarunk elvégeztetni, szükségünk lesz a tekintélyünkre is.